top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

4e onderhandelingsronde over vrijhandelsovereenkomst tussen Israël en de VAE van start in Jeruzalem


(Van rechts naar links) Ohad Cohen, Dr. Ron Malka, Minister Barbivay, Minister Dr. Al Zeyoudi & Juma Muhammad Al Kait, hoofd van het onderhandelingsteam van de VAE. Foto Bruno Sharvit via GPO


Minister van Economie en Industrie Orna Barbivay en de minister van Buitenlandse Handel van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi hebben dinsdagochtend de vierde onderhandelingsronde over een bilaterale vrijhandelsovereenkomst in Jeruzalem geopend.


De besprekingen over de vrijhandelsovereenkomst begonnen in november 2021 en hebben tot nu toe drie rondes omvat, waarvan twee in Dubai.


De huidige gespreksronde zal worden geleid door de directeur-generaal van het ministerie van Economie en Industrie, dr. Ron Malka en minister dr. Al Zeyoudi. Het Israëlische team zal worden voorgezeten door Ohad Cohen, directeur van het ministerie van Buitenlandse Handel van het ministerie van Economie en Industrie, en bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Economie en Industrie, Landbouw, Buitenlandse Zaken en Justitie, evenals douanebeambten van de belastingdienst.


Het werk aan de overeenkomst, die zowel belangrijk als veelomvattend zal zijn, zal onder meer kwesties omvatten met betrekking tot de handel in goederen, zoals regelgeving, normen, douane, handel in diensten, samenwerking, overheidsopdrachten, elektronische handel en handelsmerken.


Minister van Economie en Industrie Barbivay: "Ik ben verheugd om de vierde onderhandelingsronde over het formuleren van een vrijhandelsovereenkomst te openen met mijn tegenhanger uit de VAE, het eerste Arabische land waarmee we een volledige en alomvattende vrijhandelsovereenkomst sluiten. De snelle focus van de twee partijen getuigt van het vertrouwen dat er tussen de landen bestaat en ik ben er zeker van dat de overeenkomst een uitstekende start zal zijn voor economische samenwerking op een aantal gebieden. Na voltooiing van de overeenkomst zal een officiële datum worden vastgesteld voor de ondertekening door de ministers van Economische Zaken, waarin de besluiten en de tijdschema's die zijn overeengekomen."


De huidige onderhandelingsronde zal deze week in Jeruzalem worden gehouden met deelname van alle werkgroepen van de VAE. De partijen hopen het professionele werk aan de overeenkomst af te ronden en daarmee de onderhandelingen af ​​te ronden voor de ondertekening.


Sinds de komst van de Abraham-akkoorden is de handel tussen de VAE en Israël aanzienlijk gegroeid en bereikte een omvang van ongeveer 885 miljoen dollar in 2021. Zodra de overeenkomst van kracht wordt, zal de overeenkomst naar verwachting de bilaterale handel aanzienlijk vergroten en de economische banden tussen de twee landen.

34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page