top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

5 slimme Israëlische oplossingen om waterverlies door lekkage te besparen


Screenshot YouTube


Volgens de International Water Association gaat elke dag ongeveer 344 miljard liter drinkwater verloren door lekken.


Het Amerikaanse Environmental Protection Agency meldt dat gemiddeld 14 procent van het gezuiverde water in de Verenigde Staten weglekt. In sommige watersystemen gaat maar liefst 60% van het water verloren.


Lekkages kunnen overal langs de waterleidingen ontstaan, van reservoirs of ontziltingscentra tot waterleidingen en binnenleidingen.


Het is nog nooit zo belangrijk geweest om water te besparen. De VN schat dat er al 2,3 miljard mensen in landen met een watertekort leven en dat het watergebruik de afgelopen eeuw wereldwijd meer dan twee keer zo snel is gegroeid als de bevolking.


Hier is hoe vijf Israëlische bedrijven helpen bij het opsporen en repareren van waterlekken die een steeds schaarser wordende hulpbron verspillen.


Onder de grond kijken


Asterra (voorheen Utilis) , met hoofdkantoor in Rosh Ha'Ayin en kantoren in San Diego, Tokio en Londen, controleert de waterinfrastructuur op lekken met behulp van satellietbeelden van microgolfsensoren die zijn ingebed in de satellieten waarvan Asterra zendtijd huurt.


"Microgolven kunnen 1,3 meter tot 1 meter 80 onder de grond doordringen, wat de diepte is van waterleidingen", vertelt Asterra CTO en oprichter Lauren Guy aan ISRAEL21c.


Omdat microgolven gevoelig zijn voor geleidbaarheid, kan Asterra onderscheid maken tussen drinkwater en andere soorten water, zoals regen.


“Als er drinkwater in de grond zit, moet het uit een leiding komen. Daar wijzen we de dienst op”, legt Guy uit.


Tussen 2017 en 2021 vond Asterra meer dan 46.000 lekken in 59 landen, wat ongeveer 643450 liter drinkwater bespaarde.


“Dat komt overeen met de hoeveelheid die per jaar wordt verbruikt in een stad met 3 miljoen inwoners”, zegt Guy.

Asterra's succes bij het opsporen van lekkages heeft ook geleid tot een reductie van de uitstoot van kooldioxide met 108.339 ton en een besparing van 423.200 megawattuur aan energie.


“Dat komt omdat 17% van de energie die in de meeste ontwikkelde landen wordt gebruikt, water uit het reservoir of de ontziltingsinstallatie duwt. En 25-30% daarvan gaat verloren door lekkages, dus het is een enorme verspilling van energie”, legt Guy uit.


Asterra kan door het hele distributiesysteem heen kijken, maar zijn belangrijkste bijdrage is het opsporen van lekken in de kleine serviceleidingen die van de waterleiding naar elk huis leiden, zegt Guy.


Ongeveer 70% van de lekken vindt plaats in deze kleinere leidingen. Ze vallen minder op omdat de druk lager is dan in de waterleiding.


"Ze kunnen jaren lekken voordat iemand het weet", zegt Guy. "Met behulp van satellietbeelden die met ons algoritme zijn gemanipuleerd, laten we nutsbedrijven zien waar we denken dat de lekkages zijn en gaan ze deze repareren."


Het systeem van Asterra – dat geen hardware of kapitaaluitgaven vereist – heeft ook geholpen bij humanitaire projecten.


Toen orkaan Dorian in 2019 een groot deel van de waterinfrastructuur van de Grand Bahama Utility Company verwoestte, hielp de Israëlische humanitaire organisatie IsraAID bij het bedenken van een noodwaterstrategie en introduceerde het Asterra's technologie om lekkage en energieverbruik te verminderen.


De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft het systeem van Asterra gebruikt om het waterbeheer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te verbeteren.


Residentieel waterverlies


De EPA schat dat huishoudelijke lekken jaarlijks bijna 3 miljard liter water in de Verenigde Staten verspillen.


De FlowDX-micrometer van DrizzleX laat bewoners van meergezinswoningen precies zien hoeveel water ze gebruiken en waarschuwt vastgoedbeheerders voor abnormale patronen die op lekkage kunnen duiden.


DrizzleX, opgericht in 2019 door de Israëlische wiskundige en software-ingenieur Esther Altura, heeft meer dan 3.000 installaties in 700 appartementsgebouwen in Californië, Connecticut, Massachusetts, Georgia en New York."Vaak ontdekken we bij het installeren van ons systeem aanhoudende lekken meteen, en wanneer ze deze repareren, kan het waterverbruik met 30% of meer dalen", vertelt Altura aan ISRAEL21c.


“Begin vorig jaar werden onze micrometers geïnstalleerd in een gebouw in Huntington Beach, Californië. Eén toilet in dit gebouw lekte 3 gallons per minuut”, zegt ze.


"We hebben een waarschuwing gestuurd, maar de eigenaar negeerde het omdat hij niet kon geloven dat ik in Jeruzalem kan zitten en hem kan vertellen dat er een lek is in de toilettank in appartement 21 in Huntington Beach."


De eigenaar repareerde eindelijk het toilet na twee maanden van waarschuwingen, gedurende welke tijd dat ene toilet 150.000 gallons water verspilde.


"Zijn waterrekening voor een gebouw met 31 eenheden werd verdubbeld vanwege dat lekkende toilet", zegt Altura. “Nu gelooft hij me meteen. Ik heb andere verhuurders die de lekken op ons dashboard zien en 10 minuten later is het verholpen.”


Altura legt uit dat de waarschuwingen van DrizzleX zijn gebaseerd op gegevens, niet op bewegingssensoren. Gegevens die van de micrometers worden verzameld, gaan naar een eigen database in de cloud, waar ze worden gecontroleerd door AI en worden geanalyseerd op abnormale gebruikspatronen.


"We kunnen de informatie die we hebben in verband brengen met een bepaald gebouw, appartement en apparaat", zegt ze.


Akoestische detectieAquarius Spectrum gebruikt geavanceerde akoestische sensoren voor vroege detectie van boven- en ondergrondse waterlekken in gemeentelijke waterdistributienetwerken op vijf continenten.


De technologie van Aquarius Spectrum, beschermd door 21 patenten, correleert automatisch de gegevens tussen elk paar sensoren, analyseert de gegevens met AI om de exacte locatie van het (de) lek(ten) te verifiëren en te lokaliseren en geeft operators een schatting van hun grootte en intensiteit op een gebruikersdashboard .


Volgens de CEO van Aquarius Spectrum, Naama Zeldis, "zijn veel grote nutsbedrijven op zoek naar innovatieve oplossingen die continue en externe bewaking van hun waternetwerk mogelijk maken."


Een Amerikaans waterbedrijf heeft 11 lekken gevonden en gerepareerd in de eerste maand na installatie van 150 van de nieuwste AQSense-Edge-sensoren van het bedrijf in een grote stad.


"In een ander in de VS gevestigd project, waarbij de klant onlangs een upgrade naar de nieuwe AQSense-Edge-sensoren uitvoerde, werden meer dan 20 lekken gevonden en verholpen, waarvan meerdere lekken tegelijkertijd door slechts twee sensoren werden gedetecteerd op hetzelfde stuk leiding."


Zeldis zei dat Aquarius de afgelopen 12 jaar meer dan 10.000 akoestische sensoren heeft ingezet "die alle soorten waterinfrastructuur aanpakken."


Het in Netanya gevestigde bedrijf vergroot nu zijn positie op de Amerikaanse markt met de toevoeging van een andere distributeur van waterwerken, Everett J. Prescott, (EJP) die zakendoet in 10 staten.


Zelfdetectie en reparatieCurapipe biedt een zelfdetectie- en reparatieoplossing voor lekkages in de leiding zonder te graven, voor defecten in verbindingen, gaatjes of scheuren in waterleidingen en serviceleidingen.


Co-CEO Peter Paz zegt dat deze problemen verantwoordelijk zijn voor "het leeuwendeel van de drinkwaterverliezen".


De Trenchless Automated Leakage Repair (TALR)-technologie van het bedrijf gebruikt waterdruk om een ​​"trein" met een composietafdichtingsmiddel door de leidingen te sturen. De technologie vindt en stopt automatisch defecten wanneer deze eroverheen gaat.


"Idealiter wordt TALR toegepast in netwerken die te lijden hebben onder extreme waterverliezen - zelfs tot 60% van het totale aanbod", vertelt Paz aan ISRAEL21c.


"Onze oplossing is veel beter dan het handmatig opgraven en repareren van lekken als het gaat om het verminderen van lekkageniveaus in bulk", zegt hij.


Er is minimale onderbreking van de service, aangezien het nutsbedrijf de leidingen niet eerst hoeft af te tappen of schoon te maken; de operatie kan in minder dan een dag worden voltooid. Het systeem meet en houdt ook een database bij van het exacte niveau van gerepareerde lekkage.


TALR is in 2007 uitgevonden door vier hydrauliek- en materiaalexperts en is ontwikkeld in proefprojecten met het Londense Thames Water Utility en het Jerusalem Water Utility.


Paz zegt dat veldgegevens van Curapipe-projecten in Israël, Italië, Zuid-Afrika, Brazilië, Mexico en het VK aangeven dat TALR meer dan 90% van de lekkageniveaus vermindert.


In één geval repareerde Curapipe elk lek in een kilometerslange gietijzeren waterleiding in Brescia, Italië, die zo'n 10 kubieke meter per uur lekte. Dit bespaarde effectief 89,8 miljoen liter water dat in de loop van een jaar uit die ene leiding zou zijn gelekt.


Curapipe, gevestigd in Kiryat Malachi, is actief in verschillende landen en staat nu op het punt de Amerikaanse markt te betreden met de lancering van zijn Customer Side Leakage Repair (CSLR)-systeem dat TALR-technologie toepast op zwembaden.


De digitale laag van CSLR biedt realtime bedieningsinstructies en inzichten over de aard van het lek en de geschatte locatie, naast een voor-en-na-reparatierapport.


WaterintelligentieWINT is gevestigd in Rosh Ha'Ayin met kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Boston en New York en gebruikt kunstmatige intelligentie om lekken bij de bron op te sporen en te stoppen.


De IoT-apparaten voor waterstroomanalyse voor bouw-, commerciële en industriële toepassingen waarschuwen managers wanneer er water lekt en kunnen het automatisch afsluiten.


"Gebouwen zijn een belangrijke bron van waterverspilling en koolstofemissies: een enkel lekkend toilet zal typisch water verliezen met een snelheid van 1 miljoen gallons per jaar, wat resulteert in 4,5 ton broeikasgasemissies - vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot van een personenauto ”, zegt Yaron Dycian, chief strategy officer voor WINT.


WINT werd afgelopen november genoemd op de inaugurele Next Big Things in Tech-lijst van Fast Company op basis van een proefprogramma met PepsiCo dat het waterverbruik bij een Belgische snackfaciliteit met 10%. PepsiCo rolt de technologie van Wint nu uit naar vijf Europese vestigingen.


Het bedrijf voltooide in januari een Series B-financieringsronde van $ 15 miljoen van investeerders, waaronder Insight Partners, de Israëlische serie-ondernemer Marius Nacht en verschillende wereldwijde bouw- en vastgoedbedrijven.


93 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page