top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

7 Israëlische startups die het vervoer elektrificeren


Foto met dank aan Eviation via ISRAEL21C


Israël is naar voren gekomen als een leider op het gebied van transporttechnologie, hoewel het land geen auto-, trein-, bus- of vliegtuigfabrikanten heeft. Maar naarmate transport steeds minder draait om wielen en meer om de computers binnenin, is Israëls high-tech bekwaamheid niet alleen relevant, maar ook zeer gewild geworden.


De meest opvallende ontwikkelingen voor de toekomst van transporttechnologie draaien om elektrificatie terwijl we afstappen van de vervuiling van fossiele brandstoffen. In deze samenvatting kijken we naar 7 Israëlische startups die werken aan het elektrificeren van onze ritten over land en door de lucht.Afbeelding van de batterij die snel kan worden opladen met dank aan StoreDot


Zelfs met de grotere actieradius van de nieuwste elektrische auto's, blijft de angst dat de batterij ver van een laadstation opraakt, een van de grootste zorgen voor potentiële EV-kopers. Hoeveel kilometers is genoeg om je op je gemak te voelen en niet vast te lopen? Een EV met een UFC-batterij (ultrasnel opladen) van StoreDot kan in slechts vijf minuten tot zijn capaciteit worden "gevuld".


StoreDot vervangt het grafiet dat door andere fabrikanten van elektrische batterijen wordt gebruikt door een mix van metalloïden, waaronder silicium en gepatenteerde organische verbindingen die in zijn laboratoria zijn gesynthetiseerd. Het bedrijf werkt samen met BP Ventures om de 18.000 benzinestations van de oliemaatschappij om te bouwen naar elektrisch, en met de Duitse fabrikant Daimler. In 2020 breidde StoreDot uit naar snel-ladende drones. Het bedrijf heeft 130 miljoen dollar opgehaald."De batterijtechnologie is in 30 jaar niet veranderd", zegt Moshiel Biton, CEO van Addionics tegen ISRAEL21C. Dus ging hij op zoek naar een kans die hij beschrijft als 'biljoenen dollars'. Addionics gebruikt nanotechnologie om de dichtheid van elektrische batterijen te vergroten door ruimte te vinden die niet goed wordt benut.


Als de meeste elektrische batterijen als een sandwich zijn met het brood als elektriciteitsgeleider en de kaas als het actieve materiaal, legt Addionics de kaas en het brood door de sandwich heen, in plaats van de kaas er alleen bovenop te laten, zoals bij de huidige batterijen. Dat verhoogt de laadsnelheid (de helft van de tijd om op te laden) en het bereik.


Addionics "slimme" elektroden kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande productielijnen. Het is niet alleen voor auto's - Addionics hoopt zijn technologie naar laptops, medische apparaten en wearables te brengen.


Foto via DRIIVZ


Hoe een batterij ook wordt gebouwd - met lithium-ion, synthetische metalloïden of nano-aangedreven


elektroden - chauffeurs moeten nog steeds aansluiten. Tel Aviv-startup Driivz bouwt de oplaadpunten en software om een ​​"cloud gebaseerd oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen" te beheren.


De technologie van het bedrijf wordt gebruikt door meer dan een miljoen chauffeurs over de hele wereld. Driivz werd opgericht door parkeerplaats maven Tsahi Merkur (hij bezit 100 van dergelijke kavels in Israël) die een deel van de activa van de Israëlische elektrische auto-pionier Better Place verwierf na het faillissement van laatstgenoemde in 2013.


In 2016 werd Driivz de geprefereerde leverancier van IT-oplossingen in Noord-Amerika voor EVgo, het grootste netwerk van openbare snel laadstations in de Verenigde Staten. In december 2021 verwierf het Amerikaanse brandstof- en uitrustingsbedrijf Gilbarco Veeder Root Driivz voor $ 200 miljoen.Als de batterijtechnologie in 30 jaar niet is veranderd, zijn auto's zelf gebaseerd op concepten die meer dan 100 jaar oud zijn, zegt Daniel Barel, CEO van REE Automotive.


REE plaatst de wielen, tandwielen, aandrijflijn en motor op een dun, plat platform dat eruitziet als een groot skateboard. Het REE-platform is licht van gewicht - waardoor het ideaal is voor EV's die al zwaar rijden - en er kunnen meer batterijen in een auto worden geïnstalleerd, waardoor het bereik groter wordt.


De geïntegreerde REE-versnellingsbak weegt slechts 6 kilogram (13 pond) in vergelijking met typische versnellingsbakken die 100 kilogram (220 pond) en meer wegen. Het platform van REE kan worden gebruikt in een personenauto of een vrachtwagen van 10 ton.


Aangezien het miljarden kan kosten om een ​​nieuw voertuigplatform te ontwerpen, kan die universaliteit REE-klanten een klein fortuin besparen. REE heeft partnerships met grote spelers zoals Hitachi en Mitsubishi-Renault-Nissan.Chakratec's Kinetic Power Booster voor het opladen van EV's. Foto: Chakratec


Net als StoreDot is het de missie van Chakratec om het opladen van batterijen sneller te laten verlopen.


De zwevende vliegwielen van Chakratec, opgehangen door magnetische levitatie, zijn bedoeld voor het laadstation.


CEO Ilan Ben-David vergelijkt de kinetische opslagtechnologie van Chakratec met een Chanoeka-dreidel. “Als je er elektriciteit in stopt, begint het vliegwiel te draaien. Omdat het vliegwiel door magneten in een vacuümkamer is opgehangen, is er bijna geen wrijving. Het vliegwiel blijft dus met dezelfde snelheid draaien.”


Het vliegwiel slaat elektriciteit op totdat het klaar is om naar een voertuig te worden overgebracht - milieuvriendelijker dan typische laadstations die elektriciteit van het elektriciteitsnet opslaan in grote lithium-ion batterijen. "Chakra" is Sanskriet voor "roterend wiel". Chakratec heeft een samenwerking met het in de VS gevestigde Blink Charging.Stoppen en opladen is zo ouderwets. De Israëlische startup ElectReon bouwt de stroominfrastructuur in de weg, zodat auto's tijdens het reizen draadloos kunnen opladen. ElectReon plaatst koperen spoelen onder het asfalt en een ontvanger op het voertuig. Een beheereenheid communiceert met andere voertuigen.


De eerste pilot werd in 2019 gelanceerd op een traject van 600 meter in Tel Aviv met elektrische bussen van de Dan Bus Company. ElectReon demonstreerde vervolgens zijn technologie in Zweden met zowel een elektrische bus als een elektrische vrachtwagen. Daarna volgen nog twee projecten - in Karlsruhe, Duitsland, en langs een tolweg in Lombardije, Italië. TIME noemde ElectReon op de lijst "Beste uitvindingen van 2021".Je hebt gehoord over een fiets die voor twee is gemaakt. Wat dacht je van een kleine elektrische auto die voor één is gebouwd?


In stedelijke omgevingen, waar parkeren schaars is, zal een CityTransformer het doen.


Het superkleine voertuig kan worden ingeklapt om nog minder ruimte in te nemen; vier CityTransformers passen op één standaard parkeerplaats. Het voertuig heeft een bereik van 120 tot 180 kilometer en een topsnelheid van 90 kilometer per uur.


De Israëlische vrijwillige noodhulporganisatie United Hatzalah heeft zich aangemeld als klant en heeft naar verluidt 1.000 CityTransformers gekocht in een deal ter waarde van $ 22 miljoen. Passagiersvoertuigen (voor-bestellingsprijs $ 14.500) zullen in 2025 op de markt worden gebracht.


“Er wonen momenteel ruim vier miljard mensen in stedelijke gebieden en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen”, zegt CEO Asaf Formoza. "Mensen hebben voertuigen nodig voor stadscentra, voor smalle straten, voor de wereld van morgen."


47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page