top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

8 Israëlische technologieën om onze steden te koelen


Nostromo IceBrick™ - De toekomst van technologie voor de opslag van schone energie. Screenshot YouTube


Zoals een wandeling door de Ben-Yehuda straat in Tel Aviv op het hoogtepunt van de zomer heel duidelijk laat zien, is het verstikkend heet in de Israëlische steden: gebrek aan schaduw, airco's die hete lucht op de trottoirs spuwen en geen briesje, maakt wandelen in augustus een beetje als een nachtmerrie.


En met verstedelijkingsprocessen, hitte-eilanden en het broeikaseffect wordt het waarschijnlijk nog erger.


Hier komt technologie om de hoek kijken. Van gebouwen die hun eigen energie opwekken en groene muren tot slimme schaduwoplossingen en zonne-energieopslag, er valt genoeg te doen om onze steden draaglijker te maken bij warm weer.


“Met de groeiende urgentie rond klimaatverandering, is er een groeiende behoefte om de milieu-impact van steden te verminderen en ze veerkrachtiger en duurzamer te maken. Deze uitdaging heeft veel aspecten, van transport tot constructie, stadsplanning, afvalbeheer, voedselsystemen en meer”, legt Yael Weisz, hoofd van de klimaattechnologiesector bij Start-Up Nation Central, aan ISRAEL21C uit.


“Volgens Start-Up Nation Finder heeft Israël ten minste 65 startups en innovatieve bedrijven met oplossingen die direct kunnen bijdragen aan het afkoelen van steden, door de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren, groenere bouwmethoden en materialen in te zetten, de toegankelijkheid van schaduw te vergroten, en alle de weg naar verticale landbouw. Het Israëlische innovatie-ecosysteem kan zijn technologie gebruiken om steden zowel slimmer als ecologisch duurzamer te maken”, zegt Weisz.


Hier zijn 10 Israëlische bedrijven die vooroplopen.


Wanneer ze binnen worden geïnstalleerd, zuiveren de sensor gestuurde slimme plantenbakken van Vertical Field de lucht van koolstofdioxide, en wanneer ze aan de buitenkant van gebouwen worden gemonteerd, helpen ze ze te isoleren van de zon en ze koel te houden, waardoor de elektriciteitskosten en de CO2-uitstoot worden verlaagd. En waar ze ook worden geplaatst, ze zien er prachtig uit.


Het bedrijf is ook gespecialiseerd in verticale stadslandbouw, het verminderen van milieuschadelijk transport en het gebruik van pesticiden, waardoor Vertical Field een allround favoriet is voor groenere, koelere steden.


Schaduw en verlichting zijn twee problemen die vaak grote, open ruimtes zoals stranden of parken in veel steden teisteren.


Deze problemen kunnen tegelijkertijd worden opgelost door een innovatieve stof genaamd LumiWeave , die overdag schaduw biedt en zonne-energie oogst, en 's nachts die zonne-energie gebruikt om zichzelf en zijn omgeving te verlichten. Het resultaat ziet er niet alleen magisch uit, het biedt ook praktische, flexibele en energiezuinige zonwering en verlichting. Commerciële installaties zijn onlangs begonnen en we kijken ernaar uit om het op zoveel mogelijk plaatsen te zien.


Frequentere hittegolven betekenen meer uitval van het elektriciteitsnet, omdat iedereen tegelijkertijd zijn AC aanzet op de heetste uren van de zomer. Dit is niet alleen enorm onhandig, maar verbruikt ook enorm veel stroom. Een coole oplossing is om gebouwen hun eigen stroom te laten opwekken, onafhankelijk van het net.


Daar werkt TurboGen aan, met microturbines die elektriciteit, warmte en koeling opwekken uit aardgas en in de toekomst ook uit duurzame bronnen zoals zonne-energie en biogas.


Zonne-energie gebruiken om elektriciteit te besparen is allemaal heel goed, maar wat gebeurt er als de zon ondergaat? Al die energie gaat verloren en er is weer gewone elektriciteit nodig om onze koelsystemen van stroom te voorzien.


Tenzij die energie natuurlijk wordt opgeslagen, en in het geval van Nostromo Energy, in ijs . De IceBrick ijscapsules slaan energie op en leiden deze op een schone, efficiënte manier naar koelsystemen (aangezien water herhaaldelijk kan worden bevroren), waardoor het elektriciteitsnet bij het vallen van de avond aanzienlijk wordt ontlast en minder duurzame lithium-ion-alternatieven worden geëlimineerd.


We hebben allemaal gehoord van het oogsten van energie uit de zon of wind, maar hoe zit het met vochtigheid? Startup ThermoTerra heeft een manier gevonden om energie te halen uit de energie die wordt gecreëerd tijdens natuurlijke schommelingen in de luchtvochtigheid, en om die energie op te slaan en vrij te geven buiten het elektriciteitsnet.


Toepassingen voor de technologie, zegt het bedrijf, omvatten het koelen van gebouwen, auto's en huizen, waardoor onze steden op zoveel niveaus mogelijk veel aangenamer worden.


Slimme glastechnologieën, die glas van helder naar ondoorzichtig kunnen veranderen en vice versa, hebben meerdere toepassingen: privacy bieden aan vergaderruimten en operatiekamers, autoruiten afschermen en natuurlijk de gevels van hele gebouwen afschermen en koelen.


Gauzy, een internationale leider op dit gebied, heeft twee technologieën ontwikkeld die op glas kunnen worden geïnstalleerd of gelamineerd, waardoor gebouwen over de hele wereld hun zonwering en energiebeheer met één klik op de knop kunnen regelen.


Ketels en koelmachines lijken misschien de schurken van dit artikel, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Zoals cleantechbedrijf Phoebus Energy aantoont, kan bestaande infrastructuur ook worden gebruikt om slimme energie op te wekken, bijvoorbeeld door het temperatuurverschil van het water dat in en uit deze apparaten stroomt om te zetten in energie die op zijn beurt de verwarming en koeling van water verder kan aandrijven. . De slimme oplossing van Phoebus wordt al gebruikt in meer dan 100 faciliteiten over de hele wereld, waaronder hotels, om elektriciteitsrekeningen, afval en CO2-uitstoot te verminderen.


SolCold keert de algemeen aanvaarde waarheid om dat hete oppervlakken dingen heter maken. In plaats daarvan gebruikt de nanotech-coating de kracht van de zon en de straling die door oppervlakken wordt geabsorbeerd om precies het tegenovergestelde te produceren: kou. Dit betekent dat hoe heter de zonnestraling, hoe meer de coating afkoelt, waardoor het object dat het bedekt afkoelt, het elektriciteitsverbruik in de vorm van airconditioning wordt verlaagd en de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Stoer!55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page