top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

8 maart Internationale Vrouwendag - deze vrouwen hebben grote obstakels overwonnen


Hodaya Oliel bij haar afstuderen aan de medische school van Technion. Geboren met hersenverlamming, is ze van plan zich te specialiseren in kinderneurologie. Foto met dank aan Technion-Israel Institute of Technology


8 maart, Internationale Vrouwendag, viert de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen. ISRAÉL 21C kwam met een aantal voorbeelden van vrouwen die grote obstakels hebben overwonnen om hun doel te bereiken.


HODAYA ​​OLIEL, Israëls eerste arts, geboren met hersenverlamming


Foto met dank aan Dr. Hodaya Oliel


Oliel, werd 30 jaar geleden te vroeg geboren met een hersenverlamming, onderging in haar jeugd vijf operaties en heeft motorische beperkingen. Haar zeer zichtbare verschillen leidden soms tot sociale uitsluiting, maar nooit tot wanhoop.


Met de steun van haar familie, vrienden, en "goede mensen die ik onderweg heb ontmoet" en haar sterke geloof in God, vertelt ze aan ISRAEL21c, was ze vastbesloten om haar ervaringen te kanaliseren om een ​​buitengewoon empathische kinderarts te worden.


Na haar afstuderen aan de medische school van het Technion-Israel Institute of Technology in 2019 als de eerste Israëlische arts met hersenverlamming, begon Oliel haar pediatrische residentie in het Shamir Medical Center in Be'er Ya'akov, waar ze een groot deel van haar jeugd doorbracht als patiënt.


Oliel werd gekozen om een ​​fakkel aan te steken tijdens de 71e ceremonie van de Onafhankelijkheidsdag van Israël, een eer waar ze nog steeds emotioneel over praat.


"Mijn advies aan iedereen die zich in mijn positie bevindt, is om niet op te geven", zegt ze. “Iedereen in het leven heeft moeilijkheden waarmee ze moeten omgaan, zelfs als we ze niet zien. Probeer creatieve oplossingen te vinden en geef jezelf dagelijks een boost van zelfvertrouwen. Help vooral anderen - het zal je een goed gevoel over jezelf geven en je kracht geven."


MOUNA MAROUN, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Haifa


Foto met dank aan Dr. Mouna Maroun


Mouna Maroun, 52, was de eerste Arabische Israëliër die een doctoraat behaalde in neurowetenschappen (biologische psychologie, om precies te zijn) en de eerste Arabisch Israëlische vrouw die hoogleraar neurobiologie werd (aan de Universiteit van Haifa, waar ze haar doctoraat behaalde).


Maroun, wiens onderzoek zich richt op hoe de hersenen emoties reguleren onder normale en pathologische omstandigheden, zit in de Planning and Budgeting Committee van de Israel Council for Higher Education en is voorzitter van de stuurgroep over toegang tot hoger onderwijs voor Arabische studenten in Israël. Ze is ook een voormalig lid van de raad van bestuur van de US-Israel Binational Science Foundation .


Maroun vertelt ISRAEL21c dat ze niet actief obstakels heeft overwonnen - in plaats daarvan negeerde ze ze.


Er waren er genoeg om te negeren. “Allereerst kom ik uit een gezin met twee ouders die de vierde klas niet hebben afgemaakt. We hadden een zeer laag sociaaleconomisch niveau. Maar ze moedigden ons aan om te studeren en te leren.”


Desalniettemin behaalde ze slechts gemiddelde cijfers en werd ze niet toegelaten tot de medische school om haar droom om arts te worden na te jagen. Toch was ze zeer gemotiveerd om een ​​wetenschappelijke carrière te beginnen.


Ze was de eerste uit haar dorp die in het buitenland studeerde en ging in 2000 naar Frankrijk voor haar postdoconderzoek. Tegenwoordig spreekt ze vaak op Arabische scholen om jongens en meisjes aan te moedigen STEM-vakken te studeren.


Als vrouwelijke Arabische maronitische christen in Israël is Maroun een minderheid binnen een minderheid binnen een minderheid.


“Ik weet niet hoe het voelt om in de meerderheid te zijn. Maar ik was vastbesloten om het verschil te maken, en dat gold ook voor anderen in mijn familie van mijn generatie. In mijn familie zijn nu drie professoren, twintig advocaten en vijf artsen”, zegt Maroun.


DINA SAMTE, soliste bij The Shalva Band


Dina Samte, soliste bij The Shalva Band. Foto met dank aan Shalva


Dina Samte is lid van de Joodse gemeenschap van Bnei Menashe , een van de verloren stammen van Israël.


Ze werd slechtziend geboren en verloor haar gezichtsvermogen op zesjarige leeftijd, vier jaar voordat haar familie in 2007 vanuit Manipur, India, naar Israël emigreerde.


In Israël floreerde ze als student aan het Jerusalem Institute for the Blind. Maar in India kan ze vanwege haar handicap niet naar school. Gedwongen thuis te blijven, zong ze vaak mee met muziek op de radio.


Haar moeder, een gitariste, begon muziek voor haar te schrijven. Ze zong het lied van haar moeder over blindheid op een muziekfestival toen ze acht was.


“Ze kleedden me in een roze jurk en ik zong op het podium. Plotseling begreep ik dat ik een geschenk had gekregen', vertelde Samte aan het Israëlische vrouwenblad LaIsha.


'Dat is waar, ik kon niet zien, maar ik kon wel zingen. Ik was al minder verdrietig. Ik vond een reden om te leven: de droom dat ik een beroemde zangeres zou worden, dat ik mensen zou raken met mijn lied, dat ik ze zou raken door middel van muziek en zou laten zien dat ik ondanks mijn handicap een persoon ben.”


Samte werd inderdaad een beroemde zanger. Zij en haar vriendin Anael Khalifa – die ook blind is – zijn solisten bij de internationaal befaamde Shalva Band, bestaande uit professionele muzikanten met een handicap, verbonden aan de in Jeruzalem gevestigde non-profitorganisatie Shalva .


In 2017 werd ze gekozen als het eerste lid van de Bnei Menashe-gemeenschap die een fakkel op Onafhankelijkheidsdag in Jeruzalem aanstak.


SHIRA ISAKOV, overlevende van huiselijk geweld en pleitbezorger


Shira Isakov, rechts, en haar buurman Adi Guzi staken een fakkel aan tijdens de 73e verjaardag van de Onafhankelijkheidsdag-ceremonie op 14 april 2021. Foto door Yonatan Sindel/Flash90 via ISRAEL21C


Aan de vooravond van Rosh Hashana in september 2020 belde Shira Isakov haar ouders om te zeggen dat zij en haar 22 maanden oude zoon bij hen zouden komen logeren om te ontsnappen aan haar gewelddadige echtgenoot, Aviad Moshe.


En toen hoorden haar ouders wat er daarna gebeurde: Moshe's wrede aanval met een deegroller en mes die Isakov op de intensive care belandde. Ze is misschien niet zo ver gekomen, ware het niet dat haar buurman, Adi Guzi, haar te hulp komt.


In april 2021 werden Isakov en Guzi uitgenodigd om een ​​van de fakkels van de Onafhankelijkheidsdag aan te steken op de 73e verjaardag van Israël. Moshe werd veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf en moest een forse schadevergoeding betalen voor fysieke en emotionele schade.


Isakov ging naar buiten over haar beproeving in de hoop wetten en houdingen te veranderen die misbruikers beschermen.


Een van haar prestaties is om wetgevers ertoe te brengen de wettelijke voogdijrechten op te zeggen van een ouder die wordt beschuldigd van de moord op of poging tot moord op de andere ouder. Dit stelde haar in staat om zonder toestemming van Moshe hulp aan te vragen voor hun zoon.


Ze vocht ook met succes voor Moshe om te worden beschuldigd van kindermishandeling bij het incident, ook al was de jongen niet fysiek geschaad.


Isakov heeft tienduizenden dollars ingezameld om vrouwen in opvangcentra te helpen en ze geeft in heel Israël lezingen over huiselijk geweld. Haar Instagram-account heeft 61.700 volgers.


“Tegen vrouwen die bang zijn om te klagen, zeg ik: 'Heb de moed.' Dat is geen gemakkelijke plek om te zijn', zei Isakov tegen verslaggevers toen haar ex-man werd veroordeeld.


KARINE ELHARRAR , Minister van Energie


Minister van Energie Karine Elharrar. Foto door Shlomi Amsalem/GPO


Karine Elharrar, 44, heeft spierdystrofie en zit sinds haar 20e in een rolstoel.


Elharrar, een advocaat en jarenlang pleitbezorger voor de rechten van kinderen en volwassenen met een handicap, werd in 2012 gekozen in de Knesset en werd in juni 2021 benoemd tot Israëlische minister van Energie.


In oktober verscheen haar naam in internationale krantenkoppen toen ze onthulde dat ze de COP26-klimaattop in Glasgow niet kon bijwonen omdat de ingangen niet toegankelijk waren voor rolstoelen.


Ze kreeg een verontschuldiging van de Britse premier Boris Johnson, maar nog opmerkelijker was wat er in februari gebeurde: de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi, die zich bewust was van het debacle in Glasgow, stak een congreshal in Caïro over om Elharrar te begroeten op de Egyptian Petroleum Show.


Elharrar heeft wetgevingsinitiatieven gepromoot die gericht zijn op de bescherming van vrouwen en kinderen, slachtoffers van geweld, het helpen van mensen met een handicap, het vaststellen van de rechten van pleeggezinnen en het hervormen van het toezicht op kinderdagverblijven.

SHIRLY PINTO, eerste dove lid van de Knesset

Shirly Pinto, het eerste dove lid van het Israëlische parlement, de Knesset. Screenshot YouTube


Pinto, een advocaat die deze maand 33 wordt, was het eerste lid van de Knesset dat beëdigd werd voor het gebruik van gebarentaal. Ze kreeg een staande ovatie op 12 juli 2021, toen ze het plenum toesprak als de eerste dove wetgever in de Israëlische geschiedenis.


In haar toespraak zei de veteraan en handicapactiviste van de luchtmacht dat als persoon die doof is vanaf de geboorte, ze "uit de eerste hand aan mijn lichaam en aan mijn ziel heeft ervaren, het gebrek aan toegankelijkheid, het gebrek aan bewustzijn en de inherente maatschappelijke barrières."


Een van Pinto's eerste prestaties als wetgever was de goedkeuring van een mandaat voor ziekenhuizen om transparante gezichtsmaskers voor medisch personeel op voorraad te houden, zodat patiënten of personeel met gehoorproblemen hun lippen kunnen lezen. Ze zei dat communicatie voor de 750.000 dove en slechthorende mensen in Israël een “hel” was tijdens de coronaviruspandemie.34 weergaven0 opmerkingen
bottom of page