top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

9 juweeltjes om te bezoeken langs de noordelijke weg van Israël


Volg het bord naar de Old Northern Road in het noorden van Israël. Foto door Diana Bletter


De noordelijke weg kronkelt langs de grens tussen Israël en Libanon, omhelst heuvels en biedt een prachtig uitzicht over valleien. De 60 kilometer lange weg, bekend als 899, is opmerkelijk rustig, vol met achtbaanbochten en weelderig groen.


Uitzicht vanaf de noordelijke weg Foto door Diana Bletter


Hier zijn negen interessante plaatsen om onderweg te stoppen die ISRAEL21C bezocht, van Kibbutz Hanita bij de Middellandse Zee in het westen, richting het oosten tot de laatste kruising die eindigt bij de Hula-vallei.


Hanita Bos


Hanita bos. Fot met dank aan KKL-JNF


Het Hanita-bos beslaat ongeveer 2.300 dunams (568 acres) in de buurt van Kibbutz Hanita . Er zijn wandelpaden en picknickplaatsen, waaronder een voor mensen met beperkte mobiliteit.


Bij het schilderachtige uitkijkpunt heb je uitzicht op dorpen in Zuid-Libanon. Aangezien er geen manier is om de grens over te steken, kun je de Libanese keuken ervaren bij Haarazim in Shlomi, 04-987-5244.


Pop-upcafés en kunst in Shetula


Bosrijke plek bij On the Border Café. Foto door Diana Bletter


Esther Piechota runt Esther's Coffee Shop, een vrijstaand café dat gebak en huisgemaakte specialiteiten serveert. Diners kunnen buiten zitten in een landelijke omgeving in de schaduw van hoge bomen direct aan de grens. Haar man, Ofer, zegt trots dat zijn vrouw een chef-kok is 'met gouden handen'.


Vlakbij is Al HaGvul, On the Border, een coffeeshop die is opgericht door Ohad Hatan, die het heeft gebouwd met afgedankte meubels en landbouwmachines.

Ohad Hatan in zijn On the Border Café. Foto door Diana Bletter


Beide plekken dienen als een oase voor motorrijders, wandelaars, fietsers en bezoekers.


Kunst aan de muur langs de grens tussen Israël en Libanon. Foto door Diana Bletter


Deze plek bevindt zich naast een deel van de grensmuur, die door Artists 4 Israel is omgevormd tot een openbare buitenkunsttentoonstelling, met werken van bekende internationale kunstenaars, waaronder Zabou, Juuri en Flako.


Kunst op de grensmuur tussen Israël en Libanon. Foto door Diana Bletter


Bessen plukken bij Barak's Berries


Fruit plukken bij Barak's Berries. Foto door Lior Amsalem


Moti en Barak Salhov, vader en zoon, zijn boeren van de tweede en derde generatie in Galilea. Ze begonnen met het telen van bessen nadat ze hadden ontdekt dat "het klimaat in Galilea en werken als Sisyphus" zorgt voor fruit van hoge kwaliteit.


Van mei tot september is Barak's Berries open voor mensen om een ​​breed scala aan fruit te plukken, waaronder frambozen, bosbessen, bramen, Goji-bessen, pruimen, Pakistaanse aardbeien en perziken.


Bessen bij Barak's Berries. Foto door Lior Amsalem


De eigen winkel verkoopt versnaperingen en lokale producten, waaronder honingraten en olijfolie, en er worden tijdens het seizoen verschillende workshops aangeboden.


Foerageren in Mattat


Met een master in biologie, gespecialiseerd in genetische ecologie, pepert Karmit Arbel Rumbak haar wandeltochten door Mattat met haar kennis.


En als ze niet erudiet is, staat ze bekend als een rattenvanger, met kinderen die haar volgen rond wat ze 'verborgen paden' van Galilea noemt, waar ze wilde bloemen en eetbare planten aanwijst. Rumbak is te bereiken op 072-397-1215.


Extreme Rope Park, Kibboets SassaKibbutz Sassa biedt een Extreme Rope Park met touwroutes, een klimmuur en 80 kabelbanen die door de hoge bomen lopen.


Een van de touwroutes is de langste in zijn soort in Israël, geschikt voor iedereen vanaf negen jaar. Er zijn ook touwroutes voor jongere kinderen, waaronder een voor peuters die vastgebonden zijn en vergezeld kunnen worden door hun ouders. Het park wordt gerund door Dror Zabdi.


Kibboets Yiron meer


Dit natuurlijke meer bij Kibbutz Yiron trekt het hele jaar door toeristen. Er is een kinderboerderij en waterfietsen om een ​​ontspannende route rond het meer te maken terwijl u moerasschildpadden en eenden spotten.


Bezoekers kunnen hengels huren (de prijs voor de vis is per gewicht) en kinderen zullen genieten van de speeltuin en knutselactiviteiten.


Wijnhuizen


Foto FB pagina


Het rotsachtige gebied rond de Northern Road is de thuisbasis geworden van een verscheidenheid aan wijnmakers, wat niet zo verwonderlijk mag zijn aangezien het gebied een lange geschiedenis van wijnbouw heeft.


Er is Galil Mountain Winery in de buurt van Kibbutz Yiron, die in de jaren negentig werd opgericht; 3 Vines Winery in Ramot Naftali, opgericht in 2003 door Einat en Yossi Ben-Barak, die de wijnproeverijen leidt; en Alma Vineyard, op de noordelijke helling van Ramat Alma , dat deel uitmaakt van de Binyamina Wine Group.


Tel Qedesh


Een sarcofaag in Tel Qedesh. Foto door Diana Bletter


Voordat bezoekers de laatste reeks heuvels afdalen, kunnen bezoekers stoppen bij Tel Qedesh , een archeologisch park waar ooit een toevluchtsoord stond die in de Bijbel wordt genoemd. Er zijn ook sarcofagen, zware stenen kisten die door rijke heidenen werden gebruikt, in de buurt van een Romeinse tempel die functioneerde van 117 tot 363 v.Chr.


Vanaf daar kunnen bezoekers de berg Hermon in de verte zien opdoemen. Een andere archeologische attractie op de Northern Road is Bar'am National Park , waar overblijfselen zijn van een synagoge uit een Byzantijnse Joodse nederzetting.


Oude noordelijke weg


Als de haarspeldbochten van de noordelijke weg niet genoeg voor je zijn, zijn er een paar plaatsen waar automobilisten de Old Northern Road kunnen inslaan, wat een ruige omweg biedt.


De oude noordelijke weg ontmoet dan de nieuwe en zakt naar beneden totdat hij Yesha Junction en de Hula Valley bereikt, waar, nadat hij de bergen in is gereden, de aarde inderdaad erg plat lijkt.

195 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page