top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Haifa op het servet: een rondleiding door de culinaire instellingen van de noordelijke stad

Foto N12News


Tussen de Baha'i-tuinen, de rondzwervende wilde zwijnen en de kraampjes in Sami Ofer is de stad Haifa een culinaire bestemming geworden voor iedere culinaire liefhebber, en een speeltuin voor chef-koks en restauranthouders, schrijft N12News.


Niet alleen de bekende shoarmalaan, maar ook creatieve en intrigerende chef-keukens. Van de Hadar-buurt, via de Talpiot-markt naar de benedenstad. Elke regio en zijn charme produceren samen een Haifa-keuken waarvan men kan zeggen dat deze met het wit van de ogen naar Tel Aviv kijkt.


Carmel Centrum

Vóór de restaurants van de chef-kok begint de culinaire reis in het oude instituut in Carmel - "Blessing Sandwich", het beroemdste broodje in Israël. Buiten het restaurant horen we iemand roepen: "Er gaat niets boven Bracha's broodje" rechtstreeks in de oren van Bracha Shmueli - de vrouw achter het broodje.

Bracha Shmueli van "Blessing Sandwich" in Haifa. Foto: Nieuws 12


Talpiot-markt

De renaissance van de culinaire scene in Haifa begon op de Talfiot-markt. Hamara Talfiot staat niet alleen bekend als het vlaggenschip van de markt; Het is ook de plek waar heel wat chefs uit de omgeving zijn opgegroeid. Een van hen is Guy Rosmarin, die "Baatu" opende - een echt marktrestaurant in het hart van de Talpiot-markt.


"Ik wist dat als ik mijn eigen restaurant zou openen, het niet in Tel Aviv zou zijn. We veranderen het menu elke twee tot drie weken, op basis van wat fysiek beschikbaar is op de markt en niet op basis van wat er staat geschreven over het seizoen. vandaag", zegt hij. "Er zijn dingen die ik in het begin presenteerde en die hier minder conventioneel waren en voor iedereen werkten, maar we bestuderen ook het Haifa-publiek, en ik denk dat het zich langzaam ontwikkelt en verbetert."

Guy Rosmarin - "Daatu", Haifa. Foto: N12News


Talfiot Market heeft ook een Thais juweeltje dat een van de meest gewilde restaurants in de stad is geworden. "Ik besloot om allereerst in Haifa een Thais restaurant te openen, omdat ik Haifai ben, een noordelijke patriot", vertelt eigenaar Shay Arel. "'Thais op de markt' is het bewijs dat als er een goede plek is, mensen vanuit het hele land vertrekken - en komen. We hebben hier vaste klanten van Modi'in, we hebben Mahod Hasharon, en een flink aantal uit Tel Aviv ,,We hebben uit Jeruzalem, en we hebben veel uit Haifa zelf'', getuigt hij.


Op weg naar de benedenstad konden we de verleiding niet weerstaan ​​en moesten we stoppen bij een ander culinair etablissement: Shoarma Emil, dat onlangs de titel won van het beste straatvoedsel van het Israëlische keukenfestival. Volgens eigenaar Kesar Serapis bestaat het vlees voor 20 procent uit lamsvlees en voor 80 procent uit kalfsvlees. Het echtpaar Caesar en Iman zijn de barometer van het samenleven in Haifa. Als iedereen honger heeft, is er geen verschil”, zegt Iman Serapim. “Er is geen verschil in honger. Voedsel brengt mensen samen, voedsel is macht. Als eten met liefde wordt geserveerd, dan helemaal niet."


Ondergrondse stad

Van de Talfiot-markt gingen we naar de benedenstad, de haven van Haifa - een ander geweldig culinair centrum dat zich in Haifa ontwikkelt. Dit is waar de moderne Arabische keuken mogelijk is begonnen. Toen Alaa Musa, de Akkaische chef-kok, besloot het restaurant van zijn leven te openen, gokte hij op de benedenstad Haifa. Ik was hier alleen in de haven”, zegt hij. Restaurant Lux combineert de grondstoffen waarmee hij is opgegroeid met moderne technieken. In het begin “duurde het een tijdje, twee, drie jaar, voordat het aansloeg, het werd zo een trend om grondstoffen uit de Arabische keuken te nemen, er een beetje mee te spelen en de It's voor op tafel te brengen", legt hij uit.


Volgens hem heeft de oorlog grote gevolgen gehad voor het bedrijf. "We zijn terug bij 70, 80 procent van ons werksegment, maar het is nog steeds niet wat het was", deelt hij. Alaa's gok in de binnenstad was zelfs zo succesvol dat hij niet ver weg een ander restaurant opende. "3 stappen, het is hier", benadrukt hij. "Ik heb de Italiaanse keuken, of de Italiaanse ingrediënten en de ingrediënten uit onze lokale keuken, genomen en met elkaar verbonden", legt hij uit.

‘We kijken altijd naar Tel Aviv alsof het het buitenland een stap voor is. We zien ons een stap voor, zegt hij. Volgens hem is het verschil tussen Tel Aviv en hier de grondstoffen en zijn de prijzen hier iets redelijker, ongeveer 30 procent goedkoper. heel dichtbij, en ik kan beide bedrijven samen beheren."


Niet ver daarvandaan staat de pizzeria van Oren Avni, in tegenstelling tot alle andere pizzeria in Israël. Zijn 'Neopolitan' belooft de meest traditionele driehoek te dienen die er is, en te bogen op een hechte schare fans uit het hele land.


"Bij Neopolitan maken we een echte Napolitaanse pizza, maar wel een actuele en moderne interpretatie, lokaal, van het veld tot op het bord, van de Napolitaanse pizza", zegt Avni. "Ik denk dat de restaurants in Haifa zich net beginnen te laten zien en dat onze scene zichzelf nu aan het schrijven is, terwijl we spreken. We lopen een beetje achter, maar we schrijven iets groots."

Michael Gratofsky - "Vanya Bistro", Haifa. Foto N12News


Misschien wel degene die de keuken van Haifa kan karakteriseren, is chef-kok Michael Gartopsky. De ervaren chef-kok die restaurants in Tel Aviv en het noorden bezit. Gratofsky kon een restaurant openen waar hij maar wilde, maar hij koos ervoor om zich hier, in de benedenstad van Haifa, te concentreren. "Er is een soort Haifa-trots waar ik naar verlang, meer op ooghoogte, in mijn ogen, en een beetje losser en minder ontworpen. Er zijn hier geen grote bedragen en grote producties in restaurants", getuigt hij. "Deze onzin werkt hier niet."


144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page