top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

9 technologieën om de bomen van de wereld te helpen

Amandelbomen, het teken van de natuur dat het Tu B'Shvat-tijd is, bloeien op de Golanhoogten. Foto door Maor Kinsbursky/Flash90


Tu B'Shvat, het joodse nieuwjaar voor de bomen, is een prachtige gelegenheid om twee Israëlische forten te vieren: groen onderzoek en Start-Up Nation, uitgevoerd door ISRAEL21C.


Daarom vormen bomen, onderzoek en technologie allemaal de wortels van dit artikel, waarin de toptechnologieën worden benadrukt die het welzijn en de welvaart van onze zaailingen, jonge boompjes en volgroeide groene vrienden garanderen.


Dit jaar valt Toe B'Shvat (de 15e van de Joodse maand Shvat ) op 17 januari. Vier dit door wat nieuw fruit te proeven terwijl je leest over deze negen innovatieve ag-tech bedrijven.


SeeTree analyseert hele citrus boomgaarden met behulp van drones en censors om verwoestende ziekten te voorkomen. Foto door Tim Mossholder op Unsplash


SeeTree is misschien wel de meest Israëlische startup ter wereld en combineert militaire intelligentie met dat ultieme lokale symbool, citrus. Het bedrijf, opgericht door een voormalige militaire inlichtingendirecteur, verzamelt en analyseert hele citrus- en andere boomgaarden met behulp van drones, sensoren en machine learning, waardoor telers een "medisch dossier" krijgen voor elke boom. Hierdoor kunnen boeren verwoestende ziekten zoals HLB of het vergroenen van citrusvruchten voorkomen, en kunnen ze het algemene welzijn van hun bomen en hun fruitopbrengst in de gaten houden. SeeTree opereert vanuit Tel Aviv, maar heeft ook kantoren in de buurt van enkele van de grootste markten in Californië en Brazilië.


Fieldin bevestigt sensoren aan landbouwmachines om slim oogsten en slim spuiten mogelijk te maken. Foto door Flor Saurina op Unsplash


Fieldin is een Israëlische startup die het hele groeiproces van hoogwaardige gewassen zoals amandel- en olijfbomen wil digitaliseren, zodat boeren hun werk kunnen blijven doen en de landbouw duurzamer kan worden. Het doet dit door sensoren te bevestigen aan landbouwmachines, zoals ploegen en sproeiers met pesticiden, die op hun beurt slim oogsten, slim spuiten en slimme culturele praktijken mogelijk maken. Door alle benodigde gegevens te verkrijgen, kunnen boeren problemen aanpakken zoals watergebruik, koolstofemissies en sproeit efficiëntie, wat leidt tot gezondere bomen en meer winstgevende landbouw.


Brandweerlieden proberen in augustus 2021 een brand in de heuvels van Jeruzalem te blussen. Foto door Olivier Fitoussi/Flash90 via ISRAEL21C


Fighting Treetop Fire is een startup die precies doet wat het zegt: toegepast bij bosbranden, gebruikt het algoritme-gestuurde laserstralen om lommerrijke boomtoppen te zappen om het vuur terug naar de grond te richten en te voorkomen dat het zich snel verspreidt van de ene boom naar de andere. De startup werd geïnspireerd door de enorme bosbranden die tijdens de zomers vaak in Israël woeden, en de leidende oprichter en elektro-optica-fysicus Daniel Leigh om uit te zoeken hoe hij kan bijdragen aan de bestrijding van het probleem.


Technologie voor het bewerken van genen kan een revolutie teweegbrengen in de wereld van meerjarige gewassen zoals appel- en citrus bomen. Foto door Matthew Rumph op Unsplash

De Israëlische startup BetterSeeds werkt aan het genetisch veranderen van de architectuur van vele soorten laaggelegen gewassen om gemechaniseerd plukken mogelijk te maken met behulp van een geavanceerde gen bewerkingstechnologie genaamd CRISPR-Cas9. Maar het richt zijn blik ook op hoger gelegen grond in de vorm van meerjarige gewassen zoals appel- en citrus bomen, die een revolutie zouden kunnen ondergaan om ze minder langdurige en risicovolle investeringen te maken. De technologie voor het bewerken van genen moet ervoor zorgen dat bomen binnen een tijdsbestek van een paar jaar snel volwassen kunnen worden, waardoor het aantal geplante bomen wordt vergroot, de risico's op ziekten worden verminderd en de landbouw winstgevender en duurzamer wordt.


Jonge johannesbroodbomen geplant in de Hula-vallei in het noorden van Israël. Foto door Gilad Artzie/CarobWay via ISRAEL21C


Bij CarobWay gaat het erom de oude bijbelse boom, de johannesbroodboom, een technische make-over te geven en deze in de 21e eeuw te brengen. Na het creëren van een enorme databank van duizenden bomen, koos het bedrijf de top 10 om de basis te vormen voor de teelt van de ultieme johannesbroodboom, waarvan zaailingen werden geplant in de Hula-vallei in het noorden van Israël. Het bedrijf heeft boeren beloofd de hele opbrengst voor 10 jaar af te nemen. De zaden zullen worden doorverkocht aan een Europese fabrikant van johannesbroodpitmeel, een belangrijk element in de voedselproductie, en de rest van het fruit zal worden verwerkt tot geavanceerde producten. Op deze manier is er niet alleen 170 hectare aan bomen geplant in Israël, maar wordt hun groei uitgevoerd op een duurzame, levensvatbare manier die een groene toekomst belooft voor zowel hen als hun boeren.


Foto met dank aan SupPlant via ISRAEL21C


SupPlant belooft "boeren beter te laten spreken Plant." Het doet dit op twee manieren: ofwel door sensoren aan te sluiten om bodemvocht en zoutgehalte, bladtemperatuur en meer te monitoren en deze weersvoorspellingsgegevens te combineren, of door de reeds bestaande gegevens van grote boerderijen te gebruiken om vergelijkbare voorspellingen te doen aan kleinere, sensorloze boeren niet in staat om op de technologie te bezuinigen. Hoe dan ook, het stelt boeren in staat om de zorg voor hun gewassen te optimaliseren op het gebied van irrigatie en buitensporig weerbeheer, waardoor gezonde gewassen, voedselzekerheid en duurzaam inkomen worden gegarandeerd, zelfs met klimaatverandering. SupPlant heeft klanten over de hele wereld, ook in het Midden-Oosten – het heeft al samengewerkt met Emirati boeren om 50 procent van het waterverbruik bij irrigatie van palmbomen te verminderen.


TreeTube ontwikkelt en distribueert innovatieve producten en oplossingen voor stedelijke vergroening. Foto met dank aan FrizWeed via ISRAEL21C


Ooit gestruikeld over een omgekeerd stuk bestrating dat op zijn plaats is geraakt door een vastberaden boomwortel? Dan zul je TreeTube waarderen, de Israëlische startup die een wortelstructuursysteem ontwikkelt waarmee bomen vreedzaam hun wortels stevig onder de grond kunnen laten groeien. Het buisachtige modulaire ontwerp van het systeem omvat grond, water en een ventilatiesysteem, waardoor de boom alles krijgt wat hij nodig heeft en zijn wortels onopvallend worden gericht. Onder leiding van een team van ondernemers en landschapsarchitecten is het al geplaatst in Tel Aviv en Europa, waardoor opnieuw harmonie tussen mens en bomen ontstaat.


Het eerste en enige commerciële apparaat dat de interne waterstroom van een plant detecteert. Foto via Treetoscope


Treetoscope , dat onlangs zijn eerste verjaardag vierde, heeft een IoT-apparaat ontwikkeld dat de interne waterstroom van planten kan detecteren en realtime inside informatie geeft over het waterverbruik en de behoeften van bomen. Volgens het bedrijf is het het eerste commerciële apparaat van deze aard, met betaalbare technologie en gemakkelijk inzetbaar voor boeren over de hele wereld. De oplossing helpt telers niet alleen om water te besparen, maar helpt ook om plantstress beter te beheersen, de veerkracht te vergroten en de fruitkwaliteit te verbeteren.


De FreeDome van Biofeed lokt op een mangoboom in Tamil Nadu, India. Foto met dank aan Biofeed via ISRAEL21C


Voor fruittelers is de vijand verrassend klein: vervelende fruitvliegjes die gewassen verwoesten. Een oplossing voor het probleem is om bomen te sproeien, maar dit is niet per se milieuvriendelijk of, voor veel telers, economisch haalbaar. Stap in Biofeed , dat kunstaas voor fruitvliegen heeft ontwikkeld die gebruik maken van technologie voor langzame vloeistofafgifte om de schadelijke vliegen aan te trekken en te voeren of te doden. De gebruiksvriendelijke en betrouwbare hangende apparaten en vallen zijn al met groot succes gebruikt door mangotelers in India en Togo, wat zowel tonnen fruit als het levensonderhoud van veel boeren heeft bespaard.


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page