top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Afrika helpen een Grote Groene Muur door de woestijn te bouwen


Screenshot YouTub


Fatima Tirap, adviseur van de president van Tsjaad, kwam afgelopen maart voor het eerst naar Israël als onderdeel van een Afrikaanse delegatie uit elf landen die leerde over landbouwtechnologieën en vooral precisie-irrigatie.


“Israël is erg goed in deze sector en we werken samen met internationale partners om te zien hoe zij geld kunnen inzamelen en in onze regio kunnen implementeren”, vertelt Tirap aan ISRAEL21c.


“Tsjaad is enorm, maar we hebben nul technologie. Israëlische agritech zal het spel en de economie volledig veranderen.”


De ervaring van Tirap werd mogelijk gemaakt door de in Beersheva gevestigde DeserTech Climate Technologies Community, een nieuw Israëlisch initiatief ter ondersteuning van de Grote Groene Muur

De GGW is een door Afrika geleide beweging die een 8.000 kilometer lange muur van vegetatie wil laten groeien om de klimaatverandering, droogte, hongersnood, werkloosheid, voedselonzekerheid, conflicten en migratie door het Afrikaanse Sahelgebied tussen de Sahara en de Soedanese savanne te verzachten.


DeserTech werd afgelopen november gelanceerd in het Senegalese paviljoen op de COP27-klimaatconferentie in Egypte door de Ben-Gurion Universiteit van de Negev , de Merage Foundation Israel, het Israel Innovation Institute en het Ministerie van Milieubescherming als onderdeel van het VN-verdrag ter bestrijding van woestijnvorming.


DeserTech positioneert de Negev als een internationaal centrum voor het aanpassen van technologieën en het verbinden van ondernemers, investeerders, industrie, onderzoekers en beleidsmakers in de strijd tegen de ernstige woestijnvorming die voormalige vruchtbare Afrikaanse droge gebieden teistert.


Screenshot YouTube


“We hebben een geweldige tijd gehad om te zien hoe de landbouw in de Negev wordt bedreven”, zegt Tirap. “Voor een jonge Sahel-vrouw uit Tsjaad was het een eye-opener.”


Chad, merkt ze op, heeft onlangs een ambassade in Tel Aviv geopend.


“We zijn trots op onze goede relatie met Israël. Ik bleef het team vertellen dat het project [in de agritech] de eerste baby zal zijn van het huwelijk van Israël en Tsjaad.”


Familieboeren in Tsjaad hebben Israëlische kennis nodig, zei ze, om de manier te verbeteren waarop ze gewassen zoals katoen, sesam, maïs en pinda's verbouwen.


Een levend laboratorium


139 weergaven0 opmerkingen
bottom of page