top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wat zit er achter de toename van darmkanker onder jongeren?

Screenshot YouTube


De recente onthulling door Kate Middleton, prinses van Wales, dat ze tegen kanker vocht, was een schok voor velen over de hele wereld. Middleton, die pas 42 is, lijkt altijd in de beste conditie en in goede gezondheid te verkeren.


Haar diagnose benadrukt echter alleen maar de verontrustende stijging van het aantal jonge mensen bij wie verschillende vormen van kanker zijn vastgesteld, vooral darm- of colorectale kanker.


Het gerucht gaat dat Middleton de diagnose colorectale kanker heeft gekregen, maar haar exacte diagnose is niet onthuld door de functionarissen van Buckingham Palace.


Een stijging van 20 procent

Veel onderzoeken van de afgelopen jaren hebben geprobeerd uit te leggen waarom meer volwassenen onder de 50 jaar deze vorm van kanker krijgen, maar er is geen definitief antwoord.


"Als de medische gemeenschap geen oorzaak kan vaststellen, wordt aangenomen dat er een aantal factoren of oorzaken bij betrokken zijn", vertelt Dr. Einat Shacham-Shmueli, hoofd van de afdeling Gastro-intestinale Kanker van het Sheba Medical Center , aan ISRAEL21c. 


“Er is de afgelopen vijf tot tien jaar een toename van 20 procent geweest in het aantal jonge patiënten bij wie colorectale kanker werd vastgesteld”, zegt dr. Idan Levy, hoofd innovatieve endoscopie bij het Sheba Medical Center. 

Dr. Idan Levy van het Sheba Medical Center. Foto door Hai Taiber via ISRAEL21c


Levy zegt dat hoewel de termen ‘darmkanker’ en ‘darmkanker’ vaak door elkaar worden gebruikt, colorectale kanker ook kanker van de darmen en het rectum omvat.

De onderzoeken en statistieken die naar darmkanker verwijzen, hebben normaal gesproken niet alleen betrekking op de dikke darm, maar op het hele colorectale systeem.


De meest uitgebreide onderzoeken naar colorectale kanker worden uitgevoerd in de Verenigde Staten, en Israël vertrouwt in de praktijk vaak op de Amerikaanse onderzoeken, omdat de omstandigheden en variabelen zeer vergelijkbaar lijken te zijn.


Onder de 40

Shacham-Shmueli zegt dat jaarlijks zo'n 3.000 Israëli's de diagnose colorectale kanker krijgen, waarvan ongeveer 10 procent 40 jaar of jonger is.

Dr. Einat Shacham-Shmueli. Foto met dank aan Dr. Einat Shacham-Shmueli via ISRAEL21c


“Ik zie jonge mensen die naar mij toe komen, sommigen in de twintig, inclusief soldaten en zwangere vrouwen”, zegt ze.


“Het is moeilijker om ze te behandelen, niet omdat hun kanker anders is, maar omdat ze zich in een andere fase van hun leven bevinden dan oudere patiënten.”


Het toenemende aantal jonge kankerpatiënten in de afgelopen jaren heeft het Sheba Medical Center ertoe aangezet een speciale afdeling te openen om hen te behandelen – niet alleen medisch, maar ook emotioneel en bureaucratisch, met psychologen en maatschappelijk werkers.


Auditie

Shacham-Shmueli zegt dat hoewel slechts een derde van alle nieuwe patiënten in een laat stadium van de ziekte wordt gediagnosticeerd, dit aantal hoger lijkt te zijn als het om jongere patiënten gaat, hoewel er geen definitieve statistieken zijn.


“Er is minder bewustzijn als het gaat om de jongere doelgroep. Ze kunnen buikpijn krijgen of zelfs bloed in hun ontlasting zien, maar ze kunnen dit terzijde schuiven als problemen met aambeien of lactose-intolerantie”, legt ze uit.


“De artsen doen de symptomen ook vaak af als iets niet-levensbedreigend als het om jonge en gezonde patiënten gaat”, legt ze uit.


“Gemiddeld duurt het tot zes maanden voordat een jonge patiënt een colonoscopie ondergaat vanaf het moment dat hij voor het eerst symptomen ervaart [geassocieerd met colorectale kanker]. Deze vertraging resulteert vaak in een diagnose in een laat stadium.”

Volgens de American Cancer Society hebben patiënten met colorectale kanker in een vergevorderd stadium die is uitgezaaid (uitgezaaid naar andere organen) een overlevingspercentage van slechts 13%.

Dr. Idan Levy houdt een endoscoop vast, gebruikt om colonoscopie uit te voeren. Foto door Hai Taiber via ISRAEL21c


Levy voegt eraan toe dat artsen aarzelen om verwijzingen naar screeningstests voor jongere patiënten uit te voeren. En sommige mensen zijn bang om een ​​colonoscopie te ondergaan vanwege het stigma dat aan de test is verbonden, en vanwege de mogelijke pijn, ook al gebeurt dit onder algemene anesthesie. Het vereist ook een streng dieet in de dagen voorafgaand aan de test.


Sommige medische centra zijn onlangs begonnen te experimenteren met ‘virtuele’ colonoscopieën waarbij geen endoscoop in de dikke darm wordt ingebracht.


Een zilveren randje

Shacham-Shmueli zegt dat de toename van het aantal jonge patiënten met colorectale kanker verrassend is. Het aantal nieuwe gevallen bij mensen van 50 jaar en ouder is gedaald dankzij geavanceerde screeningstests en bewustmakingscampagnes.


In tegenstelling tot jongere patiënten krijgen oudere mensen meestal binnen een maand na de eerste symptomen een colonoscopiescreening. Bovendien worden jaarlijkse screeningstests voor colorectale kanker aanbevolen voor mensen van 50 jaar en ouder, en in de VS werd de aanbevolen leeftijd twee jaar geleden bijgewerkt naar 45 jaar.

“Als je 50 jaar of ouder bent en je vertelt je arts dat je klachten hebt, krijg je meteen een verwijzing en een afspraak voor een colonoscopie. Zelfs als je 45 bent, geloof ik niet dat je geweigerd zult worden”, zegt Levy.


Als u ouder bent dan 50 en geen symptomen ervaart, wordt toch aanbevolen om jaarlijks een fecaal occult bloedonderzoek te ondergaan om de aanwezigheid van een mogelijk probleem aan het licht te brengen.


10 jaar een poliep

Als er iets is aan colorectale kanker dat als ‘positief’ kan worden omschreven, dan is het wel dat het jaren duurt voordat de kwaadaardige aandoening zich ontwikkelt.


Het begint allemaal met een poliep, een klein groepje cellen aan de binnenkant van de dikke darm. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat ze poliepen hebben, waardoor ze in omvang kunnen groeien.


Naarmate poliepen groeien, ontwikkelen ze cellulaire en nucleaire veranderingen. Hoe abnormaler ze worden, hoe waarschijnlijker het is dat ze op een gegeven moment kanker zullen krijgen.


“Het kan wel tien jaar duren voordat een poliep van enkele millimeters zich ontwikkelt tot een kankergezwel. Het is eigenlijk een fantastische kans om dit in een vroeg stadium te onderkennen”, zegt Levy.


Hij voegt eraan toe dat kleine poliepen in een vroeg ontwikkelingsstadium bijna nooit lichamelijke symptomen veroorzaken en dat zelfs fecale occulte bloedonderzoeken hun aanwezigheid niet altijd detecteren totdat ze beginnen te groeien.


Risicofactoren

De ontwikkeling van kankerpoliepen houdt vaak verband met genetische aanleg en familiegeschiedenis van colorectale kanker.


Andere risicofactoren zijn onder meer obesitas; overmatige consumptie van verwerkt vlees, tabak en alcohol; en een gebrek aan lichaamsbeweging.


“Maar”, zegt Shacham-Shmueli, “de meeste patiënten die ik tegenkom hebben geen overgewicht. Ze eten gezond, sporten en roken vaak niet eens.


"Het komt erop neer dat je de vinger aan de pols moet houden als je symptomen ervaart of ouder bent dan 50."

1.130 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


Herman Duizend
Herman Duizend
17 de mai.

Dat is de reden, waarom er in Oostenrijk elke 5 jaar een darmspiegeling wordt gedaan. Het is geen pretje, maar zeer noodzakelijk.

Curtir
bottom of page