top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

AI-technologie helpt bij het identificeren van patiënten die risico lopen op sepsis


Prof. Noam Shomron. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv via ISRAEL21C


Een nieuwe kunstmatige-intelligentietechnologie die is ontwikkeld aan de Universiteit van Tel Aviv, zal het mogelijk maken om patiënten te identificeren die het risico lopen op ernstige ziekte door bloedinfecties - een van 's werelds belangrijkste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit.


De onderzoekers trainden het AI-programma om de elektronische medische dossiers te bestuderen van ongeveer 8.000 patiënten in het Tel Aviv Sourasky Medical Center die tussen 2014 en 2020 positief bleken te zijn voor bloedinfecties. Deze dossiers omvatten demografische gegevens, bloedtestresultaten, medische geschiedenis en diagnose.


"We wilden zien of de AI-informatiepatronen in de bestanden zou identificeren waarmee we automatisch zouden kunnen voorspellen welke patiënten een ernstige ziekte of zelfs overlijden zouden krijgen als gevolg van de infectie", legt prof. Noam Shomron aan ISRAEL21C uit.


Het programma identificeerde automatisch risicofactoren met een nauwkeurigheid van 82 procent.


"Met behulp van kunstmatige intelligentie kon het algoritme patronen vinden die ons verrasten, parameters in het bloed waar we niet eens aan hadden gedacht om rekening mee te houden", zegt Shomron.


“We werken nu samen met medisch personeel om te begrijpen hoe deze informatie kan worden gebruikt om patiënten te rangschikken op basis van de ernst van de infectie. We kunnen de software gebruiken om artsen te helpen bij het opsporen van de patiënten die het grootste risico lopen.”


Hoewel het bloedsysteem normaal gesproken steriel is, kan een infectie optreden tijdens een operatie of als gevolg van complicaties van andere infecties, zoals longontsteking of meningitis. De immunologische reactie van het lichaam op de bloedinfectie kan sepsis of shock veroorzaken, gevaarlijke omstandigheden die kunnen leiden tot orgaanfalen en zelfs de dood.


De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports door een team van Shomron's genomics-lab en collega's van het medisch centrum.


Ramot , het technologieoverdrachtbedrijf van de Universiteit van Tel Aviv, werkt aan de registratie van een wereldwijd patent voor de baanbrekende technologie.


Ramot CEO Keren Primor Cohen zei: “Ramot gelooft in het vermogen van deze innovatieve technologie om een ​​significante verandering teweeg te brengen in de vroege identificatie van risicopatiënten en om ziekenhuizen te helpen de kosten te verlagen. Dit is een voorbeeld van effectieve samenwerking tussen de onderzoekers van de universiteit en ziekenhuizen, die de kwaliteit van de medische zorg in Israël en de rest van de wereld verbetert.”


33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page