top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Alles wijst op grote COVID-19 uitbraak in Israël in de komende 3 weken; meeste landen op Rode Lijst


Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube


De Israëlische regering heeft een beoordeling van experts ontvangen die erop wijst dat er binnen de komende 3 weken mogelijk een grote uitbraak van Covid-19 in Israël zal plaatsvinden. Vandaag, zondag zal de regering besluiten om de meeste landen, waaronder Amerika, op de Rode Lijst te zetten waardoor eigenlijk het luchtruim zal worden gesloten.


Het gezondheidssysteem heeft nog steeds moeite met het bepalen van de mate van ernstige morbiditeit die een Omicron-variant met zich mee zal brengen, maar verduidelijkt dat de piek van infecties naar verwachting de piek van de deltagolf zal inhalen.


"Er zijn veel andere dingen die niet bekend zijn over Omicron, maar op dit moment is het redelijke scenario een significante ziektegolf", zegt prof. Eran Segal van het Weizmann Institute. "Wat er in Europa gebeurt, is hier ook te zien - elke twee dagen een verdubbeling, in tegenstelling tot elke 10 dagen met de Delta variant.


Bennett wil "tijd kopen" om de golf van infecties mogelijk te vertragen door "het luchtruim te sluiten", aldus Channel 12 News op zaterdagavond.


Onder de landen die op de Rode Lijst komen zijn in ieder geval de VS, Canada, Duitsland en Turkije, Portugal, Marokko, Duitsland, België en Hongarije. Of Nederland ook voor Israëli's verboden wordt om naar toe te reizen zal later op zondag blijken.


Eerder in de afgelopen week kwamen op advies van het ministerie van Volksgezondheid al Ierland, Noorwegen, Spanje, Finland, Zweden, Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten op de Rode Lijst, die ook de overgrote meerderheid van landen in Afrika omvat.


Dat er sprake is van een aanzienlijke stijging van het aantal besmettingen, waarvan de helft onder kinderen en jongeren, blijkt uit de stijging van het R-nummer, dat aangeeft hoeveel mensen een drager van het virus zal infecteren. Zaterdag stond dit op 1,11, wat aangeeft dat het virus zich verspreidt. Het cijfer stond vrijdag op 1,07 en donderdag op 1,03


Israëli's die terugkeren uit "rode" landen moeten in quarantaine in door de staat gerunde hotels totdat hun eerste COVID-test negatief is, waarna ze naar huis kunnen vertrekken, maar moeten dan zeven dagen in thuisquarantaine blijven, zelfs als ze volledig zijn gevaccineerd.


Minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz zei zaterdag dat de stap om de lijst van no-fly-landen uit te breiden een poging zou zijn "tijd te kopen, de Omicron-golf te vertragen", maar deze golf "komt eraan", waarschuwde hij, wijzend op de snelle toename van gevallen in Europa waar landen opnieuw beperkingen opleggen of nieuwe invoeren.


De Omicron-variant "verdubbelt een zorgwekkend percentage", zei hij. "Gezien de hoge overdraagbaarheid, is het belangrijkste om te doen vaccineren", voegde hij eraan toe.


Het aantal bevestigde gevallen van Omicron in Israël is gestegen tot 134, nadat vrijdag 45 nieuwe gevallen van de variant werden gediagnosticeerd. Tweeënveertig van deze nieuwe gevallen betroffen niet-gevaccineerde. De autoriteiten vermoeden dat 307 andere mensen, van wie de tests nog moeten worden verwerkt, ook besmet zijn met deze variant.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei zaterdag dat de Omicron-variant in 89 landen was gedetecteerd, en dat de gevallen van COVID-19 waarbij de variant betrokken was, elke 1,5 tot 3 dagen verdubbelen.


Ondertussen zal in het Sheba Medical Center de komende dagen een klinische proef starten om de effectiviteit van een vierde vaccinatie tegen het coronavirus te testen.


De proefpersonen zullen 150 leden van de medische staf van het ziekenhuis zijn van wie het afgelopen jaar serologische testgegevens zijn verzameld, sinds de vaccinaties in Israël zijn begonnen.


Om voor de proef in aanmerking te komen, moeten de deelnemers voor 20 augustus hun derde injectie hebben gekregen en uit serologische tests moet blijken dat ze een bepaald niveau van antilichamen hebben. De proef zal op dit moment geen mensen omvatten die zijn hersteld van COVID-19. Het is een voorlopige proef in een breder onderzoeksproject dat naar verwachting verdere studies zal omvatten.234 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page