top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Als eerste land ter wereld heeft Israël de verkoop van gecultiveerde vlees van Aleph Farms goedgekeurd

Foto Aleph Farms


Als eerste land ter wereld, dus een wereldprimeur, heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid goedkeuring verleend aan het Israëlische Aleph Farms Ltd., een startup die stukken vlees rechtstreeks uit rundercellen verbouwt, om gekweekt vlees aan het publiek te verkopen.


In een persbericht zegt Aleph Farms:


We zijn er trots op dat we in december, na een rigoureus beoordelingsproces door het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid (MoH), de regelgevende goedkeuring hebben afgegeven voor Aleph Cuts, 's werelds eerste gecultiveerde rundvleessteaks, in de vorm van een 'Geen vragen'-brief. Dit groene licht is het eerste ooit voor niet-kipkweekvlees waar dan ook ter wereld. Het is ook de eerste voor kweekvlees van welke aard dan ook in het Midden-Oosten, waar oplossingen voor voedselonzekerheid en klimaatverandering verweven zijn in de structuur van regionale samenwerking.


Deze mijlpaal is een bewijs van de onderscheidende aanpak van Aleph Farms, waarbij de focus in eerste instantie ligt op het kweken van hoogwaardige producten uit cellen afkomstig van vee. Wanneer ze in gecontroleerde omgevingen worden gekweekt, worden deze cellen – de bouwstenen van rundvlees – de sleutel tot het kweken van Aleph Cuts. De redenen voor deze focus zijn impact (conventionele veehouderij heeft de grootste ecologische voetafdruk van de hele veehouderij en veel regio’s zijn vooral afhankelijk van de import van rundvlees) en waarde (van gewone dierlijke eiwitten levert rundvlees de hoogste waarde op de wereldmarkten, waardoor de de tijdlijn naar prijspariteit). Samen effenen impact en waarde een duidelijk pad voor de acceptatie van cellulaire landbouw, waardoor de groei en het succes ervan op de lange termijn worden gestimuleerd.


“Het hele Aleph-team heeft zich verenigd in kracht en vastberadenheid om, wat er ook gebeurt, te presteren in deze moeilijke tijden in Israël. We zijn verheugd deze veerkracht verder te kunnen brengen in de vorm van innovatie op het gebied van landbouw en voedselzekerheid. Dergelijke innovatie vormt de kern van de Israëlische visie vanaf het allereerste begin van het land, van vroege kibboetspraktijken tot moderne druppelirrigatie”, aldus Didier Toubia, CEO en medeoprichter van Aleph Farms.


“Met zijn mondiale leiderschap op het gebied van cellulaire landbouw blijft Israël aandringen op grotere regionale integratie en economische samenwerking, wat cruciaal zal zijn voor het stabiliseren van de regio. Wij zijn van mening dat het aanpakken van gezamenlijke uitdagingen zoals voedselzekerheid de beste manier is om de welvaart van het Midden-Oosten en andere delen van de wereld die sterk afhankelijk zijn van massale voedselimporten, vooral in Azië, te waarborgen. Namens ons hele team wil ik het Ministerie van Volksgezondheid, de Israel Innovation Authority en alle andere betrokken overheidsinstanties bedanken voor hun inzet om het eerste gecultiveerde rundvleesproduct ter wereld te bevorderen. Meer dan ooit blijft Aleph Farms zich inzetten om de wereld een betere plek te maken.”


Als cellulaire landbouw een inclusieve transitie naar duurzame en veerkrachtige voedselsystemen wil katalyseren, zijn publiek-private partnerschappen essentieel. Israël wil graag pionieren in dergelijke partnerschappen. In april 2022 kende de Israel Innovation Authority $ 18 miljoen aan overheidssubsidies toe aan 's werelds grootste consortium voor kweekvlees van particuliere bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder Aleph Farms.


Hetzelfde geldt voor regionale en mondiale organisaties als het World Economic Forum en de Verenigde Naties (waaronder de FAO ) en voor een breed scala aan regeringen over de hele wereld, die hun steun aan vernieuwers in zowel de industrie als de academische wereld blijven vergroten als onderdeel van hun beleid. nationale plannen van landen voor voedselveiligheid, voedselzekerheid en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Aleph Farms heeft inzichten en gegevens aangeboden om dergelijke inspanningen van al deze partners te bevorderen en is vereerd om steun voor zijn missie te ontvangen van door de staat gesteunde staatsfondsen in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.


De eerste Aleph Cut die aan diners in Israël wordt geïntroduceerd – de gecultiveerde Petit Steak – is gemaakt van niet-gemodificeerde, niet-onsterfelijk gemaakte cellen van een premium Black Angus-koe genaamd Lucy, evenals een plantaardige eiwitmatrix gemaakt van soja en tarwe. Afgezien van de startcellen die afkomstig zijn uit een van Lucy's bevruchte eieren, zijn er geen dierlijke componenten (dwz geen foetaal runderserum) in het kweekproces en het eindproduct. Bij de productie worden geen antibiotica gebruikt en deze zijn ook niet aanwezig in het eindproduct. Een gecontroleerd en traceerbaar proces, inclusief een aseptische productieomgeving, vergroot de transparantie en verkleint de kans op besmetting aanzienlijk.


“2024 wordt een mijlpaaljaar voor de vooruitgang van regelgeving en de commercialisering van kweekvlees. Met deze historische goedkeuring door de regelgevende instanties heeft het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid (MoH) zijn leiderschapspositie stevig verstevigd bij het introduceren van wereldveranderende innovatie op een manier die vertrouwen bij de consument schept”, aldus Yifat Gavriel, hoofd van Regulatory Affairs, Quality Assurance en Product Safety bij Aleph boerderijen .


“In nauwe samenwerking met de afdeling Voedselrisicobeheer van het IMOH, onder leiding van dr. Ziva Hamama, hebben we gezorgd voor volledige naleving van de veiligheidsnormen en hebben we het regelgevingslandschap voor nieuwe voedingsmiddelen vormgegeven, waardoor de deur is geopend voor cellulaire landbouw om de voedselveiligheid en voedselzekerheid te verbeteren.


Deze goedkeuring geeft ons toestemming om ons product in Israël te produceren en op de markt te brengen, onder voorbehoud van specifieke aanwijzingen voor etikettering en marketing van de IMOH, en de voltooiing van de Good Manufacturing Practices (GMP)-inspectie voor onze pilotproductiefaciliteit. Ons regelgevende team werkt op vergelijkbare wijze samen met autoriteiten in tal van markten over de hele wereld om naleving van de respectieve veiligheidseisen te garanderen.”

252 weergaven0 opmerkingen
bottom of page