top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Baanbrekend Israëlisch onderzoek: bestaande en goedkope medicijnen voorkomen dodelijke kanker


Screenshot Channel 12 News.


Een combinatie van geneesmiddelen die al op de markt zijn, heeft de herhaling van vooral colorectale kanker aanzienlijk kunnen voorkomen, blijkt uit een Israëlische studie van de Universiteit van Tel Aviv en het Shamir Assaf Medical Center die gedurende vijf jaar tientallen patiënten met de diagnose colon- en pancreaskanker hebben gevolgd.


De patiënten werden in twee groepen verdeeld: in de eerste groep kregen de patiënten een placebo en in de tweede groep werd een combinatie van twee bekende geneesmiddelen gegeven: Ethofen en Darlene, ontworpen om de druk te verminderen.


De follow-upresultaten van vijf jaar waren verrassend goed: in de groep die de placebo kreeg, werd in 50 procent van de gevallen het terugkeren van de kankermetastasen gedetecteerd, terwijl bij de deelnemers die de medicijnen combinatie kregen de ziekte in slechts 12,5 procent van de gevallen terugkeerde, aldus rapporteerde Channel 12 News.


Het idee om het onderwerp te onderzoeken begon twintig jaar geleden, vanuit een hypothese van Prof. Shamgar Ben-Eliyahu, hoofd van het Neuroimmunology Laboratory aan de Universiteit van Tel Aviv. "Ik schatte dat er een verband was tussen de verspreiding van metastasen bij kankerpatiënten en de reactie van fysieke en mentale stress rond de operatie om de tumor te verwijderen", beschrijft hij.


Deze hypothese bracht de onderzoekers ertoe om de combinatie van twee veel voorkomende en bekende medicijnen te onderzoeken: een ontstekingsremmend medicijn genaamd "Etofen" dat bekend en verkrijgbaar is in apotheken en "Darlene", dat is ontworpen om de stressrespons te verminderen.


De medicijnen werden aan de deelnemers gegeven binnen het tijdvenster van vijf dagen vóór de operatie om de tumor te verwijderen, op de dag van de operatie en in de twee weken daarna.


"Het succes van deze studie kan de behandeling vertrouwd en routinematig maken als onderdeel van de medische richtlijnen van beroepsverenigingen voor de behandeling van de ziekte.


De resultaten zijn veelbelovend, maar tot nu toe hebben slechts tientallen patiënten deelgenomen aan het onderzoek en om tot een echte verandering in de behandelingsmethode te leiden, zijn de onderzoekers van plan naar een ander en uitgebreider stadium te gaan, waaraan honderden patiënten met verschillende tumoren zullen deelnemen.


Professor Oded Zmora, directeur van de afdeling Algemene Chirurgie van het Shamir Medisch Centrum (Assaf Harofeh) zei: "Het volgende doel is om ongeveer 600 patiënten te rekruteren om deel te nemen aan het onderzoek."


459 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page