top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ban op bezoekende buitenlanders 10 dagen verlengd; terugkerende Israëli's 3 dagen in quarantaine


Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube


Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft donderdagavond bekend gemaakt dat de geldende Covid-19 beperkingen, waaronder een inreisverbod voor buitenlandse bezoekers, met nog eens 10 dagen worden verlengd in een poging de verspreiding van de Omicron-variant tegen te gaan.


De verlenging gaat komende zondag in en zal duren tot 22 december, waarna de situatie opnieuw zal worden beoordeeld.


Het besluit werd genomen door premier Naftali Bennett en minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz in overleg met gezondheidsfunctionarissen en COVID-kabinetsleden, aldus het ministerie van Volksgezondheid.


Het ministerie voegde eraan toe dat het de situatie de komende dagen zal blijven volgen en andere beperkingen zal overwegen.


De hoogste volksgezondheidsfunctionaris van Israël, Dr. Sharon Alroy-Preis, stelde tijdens de bijeenkomst van donderdag voor om het hele Europese continent als zijnde "rood" te verklaren daarbij verwijzend naar de verspreiding van de Omicron-variant in Europa, een stap die in feite reizen tussen Israël en Europa zou blokkeren.


De regering zal dit de komende week verder onderzoeken, maar heeft daar nog geen mening over.


De verlenging van de reisbeperkingen voor buitenlandse bezoekers is van toepassing op de beperkingen die twee weken geleden door Israël zijn goedgekeurd, waarbij buitenlanders de toegang tot het land wordt ontzegd, behalve in gevallen die zijn goedgekeurd door een speciale commissie.


Bovendien moeten gevaccineerde en herstelde Israëli's die terugkeren uit het buitenland drie dagen in quarantaine. Degenen die terugkeren naar Israël moeten een COVID-19 PCR-test ondergaan nadat ze zijn geland, en 72 uur later nog een test ondergaan, voordat ze de quarantaine mogen verlaten.


Verder is donderdag besloten de handhaving van de Groene Paspoort regels in het land te verhogen, waardoor niet-gevaccineerde mensen verschillende activiteiten niet meer kunnen ondernemen. Met het plan, opgesteld in overleg met minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz, zullen onmiddellijk hoge boetes worden ingevoerd voor overtreders, waarbij de politie instructies heeft gekregen om daarmee onmiddellijk te beginnen.


Tijdens de discussie verraste Bennett zijn collega's van het COVID-kabinet met twee onverwachte voorstellen: het eerste, een lockdown voor niet-gevaccineerde, het tweede, een totale sluiting van Ben-Gurion International Airport.


Bennett's voorstellen stuitten op weerstand omdat leden van het kabinet de beperkingen ongerechtvaardigd vonden. De staats Ombudsman waarschuwde Bennett dat hij zal moeten bewijzen dat deze stappen nodig zijn voordat het kan worden goedgekeurd door het Hooggerechtshof.


Woensdag werd al bekend dat met onmiddellijke ingang Israëli's bij wie de omicron-variant van het coronavirus is vastgesteld, 14 dagen in quarantaine moeten, in plaats van 10 dagen voor degenen die besmet zijn met de andere Covid-varianten. Ze krijgen alleen een verklaring van herstel nadat ze drie dagen geen symptomen hebben.92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page