top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Beraha Astruk: Overdag verpleegster, 's avonds kok


Foto door Roni Albert via ISRAEL21C


Beraha Astruk, hoofdverpleegkundige op de afdeling oogheelkunde van het Galilee Medisch Centrum in Nahariya, werkt overdag lange diensten in het beschermde ondergrondse complex van het ziekenhuis, slechts tien kilometer ten zuiden van de Libanese grens.


Omdat Hezbollah-terroristen in Libanon raketten afschieten op het noorden van Israël, verblijven de meeste inwoners ten noorden van Nahariya in een hotel in centraal Israël – inclusief Astruks echtgenoot en drie van hun vijf kinderen. De andere twee vechten met de IDF in het zuiden.


Maar ze zal niet weggaan. Ze is vastbesloten om zorg te blijven verlenen aan haar patiënten in het medisch centrum en ze is ook vastbesloten om te blijven zorgen voor de soldaten van twee bataljons van de Israëlische strijdkrachten die tegenwoordig in de buurt van haar huis zijn gestationeerd.


Nadat haar dag in het ziekenhuis voorbij is, komt ze thuis en kookt voor de soldaten en nodigt ze zelfs uit om te douchen en de was voor ze te doen in haar huis in Moshav Liman.


“Ik ben niet bang voor de raketten. Ik geloof dat ieder mens zijn eigen lot heeft, van bovenaf geschreven”, zegt Astruk, die al 33 jaar in het medisch centrum werkt.


Voorafgaand aan de Shabbat vorige week maakte ze voor de soldaten een grote pot hamin klaar, een langzaam gegaarde stoofpot, samen met 300 stuks kubbeh, griesmeelknoedels gevuld met gekruid gehakt.


“Ik ben van Koerdische afkomst en ik heb eindelijk een geschikt gebruik gevonden voor de gigantische potten in mijn keuken”, zei Astruk met een glimlach.


Een commandant van een van de IDF-bataljons die Beraha's gastvrijheid geniet, beschrijft haar als “een ware zegen. Soms heb ik het gevoel dat ze ons meer wil geven dan we zelfs maar kunnen ontvangen. Ik heb niet genoeg woorden om haar namens mij en namens honderden soldaten uit de regio te bedanken.”

205 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page