top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bevrijde Israëlische gijzelaars geven een kijkje als gevangene van Hamas


De zaterdag vrijgelaten gegijzelden. Foto IDF


Gesprekken met de families van de veertig vrijgelaten gijzelaars verschaffen de eerste details van wat zij in Gaza hebben meegemaakt. De meesten werden vastgehouden in tunnels, terwijl anderen gevangen zaten in huizen en gebouwen en vreesden te worden beschoten.


Ongemakkelijke slaapomstandigheden, slecht eten en eentonige routines, en één aangename verrassing: dit is een deel van de feedback die bevrijde Israëlische gijzelaars aan Haaretz hebben gegeven over hun vijftig dagen in Gaza.


Veertig Israëliërs zijn tussen vrijdag- en zondagavond vrijgelaten door Hamas, in ruil voor 117 Palestijnse gevangenen.


De Israëli's, allemaal vrouwen en kinderen, met uitzondering van één man met het dubbele Israëlisch-Russische staatsburgerschap , hebben families met dierbaren die zich nog in Gaza bevinden, verteld over hun omstandigheden in gevangenschap, en hoe de andere gijzelaars die ze tegenkwamen ermee omgaan.


De vrijgelaten gijzelaars hebben onthuld dat de meeste ontvoerden weliswaar in tunnels werden vastgehouden, maar dat anderen in huizen of andere bovengrondse gebouwen werden vastgehouden. Sommige gijzelaars werden rondgeleid en brachten hun eerste dagen in gevangenschap door in privéwoningen – voordat gewapende Hamas-strijders hen naar faciliteiten brachten die onder controle stonden van de terreurgroep.


Eén groep gijzelaars zei dat ze de hele tijd in tunnels werden vastgehouden en dat de omstandigheden moeilijk waren op het gebied van verlichting, voedsel en andere voorzieningen. Ze merkten op dat er de afgelopen twee weken vrijwel geen voedsel was en dat ze voornamelijk van rijst hadden overleefd.


Een andere groep, die werd vastgehouden in zogenaamde veilige huizen, genoot van betere omstandigheden. Hun grootste zorg, zeiden ze, was dat ze beschoten zouden worden. Degenen in de tunnels zeiden dat ze de granaten boven hen konden horen.


Sommige ontvoerden zeiden dat ze de Israëlische mediaberichten konden volgen en wisten wat er in de buitenwereld gebeurde. Ohad Munder, die negen werd toen hij in Gaza werd vastgehouden, hoorde bijvoorbeeld zijn familie hem een ​​gelukkige verjaardag wensen in een Israëlische tv-uitzending. Andere gijzelaars die bij hem waren, wensten hem ook een fijne verjaardag. Hij werd afgelopen vrijdag vrijgelaten samen met moeder Keren en grootmoeder Ruth.


Ohad Munder. Foto IDF woordvoerder


De gijzelaars zeiden dat Hamas hen niet had misbruikt en dat de dagelijkse routine in gevangenschap vrijwel hetzelfde was. Familieleden citeerden hen en zeiden dat de belangrijkste problemen verveling en inactiviteit waren.


Op een gegeven moment kreeg een van de gijzelaarsgroepen een radio, waardoor externe evenementen mogelijk waren. Tegelijkertijd zeiden ze dat de slaapomstandigheden moeilijk waren – vooral voor de oudere gijzelaars, die op een matras op de grond of op banken moesten slapen.


Merav Mor Raviv vertelde The New York Times dat haar neef, Keren Munder, haar vertelde “ze waren aan het eten, maar niet regelmatig en niet de hele tijd.” Rijst en brood waren hun hoofdmaaltijden.


Ze voegde eraan toe dat Keren en Ruth Munder beiden tussen de zes en acht kilogram verloren tijdens hun gevangenschap. Mor Raviv zei ook dat de gijzelaars op tegen elkaar geschoven stoelen sliepen, en dat ze, als ze naar het toilet moesten, op de celdeur moesten kloppen en moesten wachten – soms wel twee uur.

1.143 weergaven0 opmerkingen
bottom of page