top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bijbels gewicht in Jeruzalem gevonden dat door een bedrieger werd gebruikt


Het Bijbelse gewicht. Foto Eliyahu Yanai / City of David.


Een oud stenen gewicht dat in Jeruzalem is opgegraven, blijkt driemaal zwaarder te zijn dan de hoeveelheid die op het oppervlak staat gegrift , waardoor archeologen aannemen dat het werd gebruikt om te frauderen bij de handel, zegt The City of David in een verklaring.


In de verklaring staat niet wanneer het gewicht is gevonden, wel dat het 2.700 jaar oude artefact werd gevonden in het hoofdafvoerkanaal van het oude Jeruzalem op de fundamenten van de Westelijke Muur, gelegen in het Emek Zurim Valley National Park, in het noordelijke deel van de The City of David.


Het gewicht heeft een diameter van slechts 14 millimeter en 12 millimeter hoog, en is gemaakt van een "harde, gladde, goed gepolijste roodachtige kalksteen", aldus de verklaring. "Het is een zeer zeldzame vondst en is het tweede gewicht van deze soort dat is gevonden bij archeologische opgravingen in Israël."


Het bovenste deel van de steen is gemarkeerd met twee dikke parallelle lijnen die diep in het oppervlak zijn gegraveerd, wat een gewicht aangeeft van twee gerah , een bijbels gewicht van ongeveer 0,944 gram. Maar toen onderzoekers het op een weegschaal zetten, ontdekten ze dat het werkelijke gewicht 3,61 gram was, meer dan drie keer zoveel.


Volgens archeoloog Eli Shukron, die samen met Hagai Cohen Kolonimus van de Hebreeuwse Universiteit de vondst uitvoerde, is de voor de hand liggende conclusie dat het om een gewicht ging uit 589 v. Chr. dat werd gebruikt voor vervalsing en fraude in het handelsproces.


′′ De Bijbel geeft aan dat het probleem van gewichtsbedrog niets nieuws is. Kooplieden bedrogen elkaar en hielden aparte zware en lichte gewichten die ze gebruikten bij de aankoop of verkoop," zeggen onderzoekers.


Dit fenomeen werd in verschillende bronnen in de Bijbel bekritiseerd, bijvoorbeeld in het boek van Deuteronomium staat geschreven:

′′ Heb geen twee verschillende gewichten in je tas-één zwaar, één licht. Heb geen twee verschillende maatregelen in huis-een grote, een kleine. Je moet accurate en eerlijke gewichten en maatregelen hebben, opdat je lang leeft in het land dat de Heer God je geeft. Want de Here, uw God, verafschuwt iedereen die deze dingen doet, iedereen die oneerlijk dealt." (Deuteronomium 25:13-16).


Het boek van Spreuken bekritiseert ook het fenomeen van bedrog door middel van gewichten:

′′ De Heer verafschuwt verschillende gewichten, en oneerlijke weegschalen plezieren hem niet." (Spreuken 20:23).


358 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page