top of page
  • Barak Ravid

Binnen Hezbollah's zeldzame militaire oefeningen nabij de Israëlische grens


Screenshot YouTube


De Libanese militante Hezbollah-groep hield deze week een zeldzame demonstratie van de strijdkracht van de groep in een kennelijke poging om het Libanese volk, Israël en Iran te herinneren aan haar militaire capaciteit en rol in de regio, schrijft Hanna Davis voor Axios vanuit Aaramta, Libanon.


Waarom het ertoe doet: De militaire oefening was ongebruikelijk, niet alleen omdat deze openbaar werd gemaakt – bijna 400 mensen waren aanwezig, waaronder Hezbollah-aanhangers en verschillende journalisten – maar ook omdat deze slechts 20 kilometer ten noorden van de Israëlische grens werd gehouden in een gebied waar milities niet aanwezig zijn. mogen opereren op grond van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die in 2006 is aangenomen.

  • Raketten die vanuit Libanon op Israël werden afgevuurd na een gewelddadige Israëlische militaire aanval op de Haram al-Sharif-compound in Jeruzalem, ook wel bekend als de Tempelberg, minder dan twee maanden geleden, resulteerden in de ernstigste escalatie tussen de twee landen sinds de oorlog van 2006. Het Israëlische leger zei dat Hamas achter de raketten zat, hoewel Hamas nooit heeft beweerd dat het ze heeft afgevuurd.

  • Israël reageerde met stakingen in Libanon. Het richtte zich echter alleen op Hamas-doelen in een poging een groter conflict met Hezbollah te voorkomen.

Het nieuws sturen: de oefening van zondag vond plaats voorafgaand aan de jaarlijkse viering van "Bevrijdingsdag", toen het Israëlische leger zich op 25 mei 2000 terugtrok uit Zuid-Libanon, na een bezetting van het gebied van 15 jaar.

  • Tijdens de twee uur durende geënsceneerde militaire oefening, die werd gehouden op een van de trainingslocaties van Hezbollah in Zuid-Libanon, sprongen strijders door brandende hoepels, demonstreerden ze hun man-tegen-man-mesgevechtsvaardigheden en schoten ze op motorfietsen op doelen onder Israëlische vlag.

  • Aan het einde kwamen de strijders van Hezbollah tevoorschijn uit pluimen van geweer- en raketvuurrook, rukten een Israëlische vlag uit en plantten in plaats daarvan de kenmerkende gele en groene vlag van de militante groepering. Geklap en gejuich barstten toen los van het publiek, dat vervaagde in religieuze gezangen en melodieën.

  • Dalal Shahrour, die de militaire show kwam bijwonen vanuit het Palestijnse vluchtelingenkamp Beddawi in Noord-Libanon, vertelde Axios dat de Palestijnen "hoge hoop hebben dat Palestina heel, heel, heel snel zal worden bevrijd en dat Israël zal worden verslagen en dat we zullen terugkeren."

De andere kant: een dag na de oefeningen zei de chef van de militaire inlichtingendienst van Israël , Aharon Haliva, dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah "op het punt stond een fout te maken die de regio in een grote oorlog zou kunnen storten" en waarschuwde dat Israël "klaar zou zijn om geweld te gebruiken” in het geval van een escalatie aan de Israëlisch-Libanese of Syrische grens.

  • De VS en Israël beschouwen Hezbollah als een terroristische organisatie.

Wat ze zeggen: plaatsvervangend secretaris-generaal van Hezbollah, sjeik Naim Qassem, zei dat de militaire oefening een "boodschap van afschrikking" en "bereidheid om elke zionistische agressie het hoofd te bieden en Libanon te verdedigen" uitzendt.''

  • Hij voegde eraan toe dat de wapens die tijdens de oefening werden gepresenteerd een fractie van het arsenaal van Hezbollah vertegenwoordigen en benadrukte dat de precisieraketten van de organisatie niet werden getoond.

  • Hoewel er op de militaire show geen precisiegeleide raketten werden getoond, onthulde Hezbollah wel een nieuw anti-dronewapen.

  • De waarnemend premier van Libanon, Najib Mikati, bekritiseerde Hezbollah's openbare machtsvertoon en vertelde deze week aan de speciale VN-gezant in Libanon dat "de kwestie" van Hezbollah's wapens "een van de prioriteiten van de komende fase moet zijn".

Tussen de regels door: “De parade laat zien hoeveel zwakker de Libanese staat is geworden terwijl Hezbollah zijn militaire capaciteiten uitbreidt”, vertelde Mohanad Hage Ali, een senior fellow bij het Carnegie Middle East Center, aan Axios, waarbij hij opmerkte hoe het leger en de veiligheidstroepen van het land verzwakt naarmate de staatskas opdroogt.

174 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page