top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Blijf niet stil' Nederlands joodse man onthult het antisemitisme waar hij mee te maken heeft


Screenshot YouTube


Een Nederlandse joodse man die regelmatig het slachtoffer wordt van antisemitische intimidatie in de stad waar hij woont, heeft in het openbaar over zijn ervaring gesproken om het bewustzijn te vergroten van de gevolgen van Jodenhaat voor de slachtoffers.


Kevin Ritstier, 34, een joodse inwoner van de stad Wijchen in het oosten van Nederland, belichtte deze week zijn situatie in interviews met De Gelderlander en tijdens een lezing in een plaatselijk museum.


Ritstier zei dat hij twee jaar lang het slachtoffer was van antisemitische intimidatie door dezelfde bende jonge mannen. Zijn beproeving begon in 2020, toen hij een Bar mitswa bijwoonde in de nabijgelegen stad Nijmegen.


"Ik droeg een keppeltje en een talliet", zegt Ritstier tegen de Gelderlander. "Ik denk dat ik toen gespot werd."


Vanaf dat moment is Ritstier voortdurend het doelwit geweest van zijn huis in het centrum van Wijchen, waar hij woont met zijn vrouw en hun eenjarige zoon.


“Ze roepen allerlei leuzen”, zei Ritstier. “'Hamas, Hamas, joden aan het gas,' 'kankerjood.'” De bende volgt Ritstier ook als hij over straat loopt, hem beschimpt met antisemitische scheldwoorden en soms probeert ze hem te schoppen.


Op een keer werd Ritstier voor zijn voordeur in elkaar geslagen. "Mijn been was opengesneden en ik had een gesprongen lip en blauwe plekken", zei hij. Na die aanval plaatste de lokale politie hem op een snelle-reactielijst in geval van toekomstige gewelddaden.


Geen van de bendeleden is echter gearresteerd voor het lastigvallen van Ritstier. Hij zei dat er een boete was uitgedeeld aan een van zijn kwelgeesten, terwijl politieagenten gesprekken hebben gevoerd met de bendeleden, maar dat de intimidatie doorgaat.


Ritstier zei na elk incident contact op te nemen met de politie. 'Je mag me een 'kankerjood' noemen, maar ik zal het melden', zei hij. Hij voegde eraan toe dat de politie had opgemerkt dat "ik heel vaak bel."


Een politiewoordvoerder laat weten dat de zaak van Ritstier "zeer serieus wordt genomen en dat we in samenwerking met de gemeente naar passende oplossingen hebben gezocht".


De woordvoerder benadrukte echter dat de zaak van Ritstier "echt een uitzondering is binnen de gemeente Wijchen". De politie had een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, maar er werden geen aanklachten ingediend "wegens onvoldoende bewijs".


Donderdagavond sprak Ritstier over antisemitisme in een plaatselijk museum dat momenteel een tentoonstelling organiseert over de joodse gemeenschap in het gebied. Hij zei dat het zijn doel was om zijn publiek te vertellen: 'Kijk niet weg. Ik wil mensen bereiken die discriminatie zien, maar er niets aan doen.”
773 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Margriet Dekker
Margriet Dekker
Dec 14, 2023

Het is een grote schande dat dit in Nederland plaats vindt, en ik kan wel raden door wie deze man belaagd wordt , zeer treurig dat de politie niet harder op

Like

richardarthurschouten
Mar 27, 2022

Godgeklaagd!!! Ik sta achter je. Hou vol!

Like
bottom of page