top of page
  • Bas Belder

Brief Joodse studenten Leiden aan College van Bestuur


Foto Wikipedia


Hier onder de volledige brief die de Joodse studenten aan de universiteit van Leiden aan het college van Bestuur hebben geschreven. Uit de inhoud blijkt hoe antisemitisch en anti-Joods de sfeer op de Universiteit van Leiden is.


“Wij voelen ons niet veilig vanwege onze identiteit” -

Joodse studenten schrijven verzoekbrief aan Leids universiteitsbestuur


“Wij hebben allen familie en vrienden in Israël." We zijn permanent bezorgd of zij nog leven en veilig zijn. Dat maakt ons dagelijks leven, inclusief de nakoming van onze academische verplichtingen, bijzonder zwaar.” Dat schrijven Joodse studenten aan de Universiteit Leiden in een verzoek om urgente steun aan het College van Bestuur (CvB) van de universiteit.


Onder verwijzing naar de grootschalige aanval op Israël door de Palestijnse terreurbeweging Hamas van zaterdag 7 oktober 2023 attenderen de Joodse studenten het CvB op het toenemende aantal demonstraties waar de gruweldaden van Hamas worden gesteund en zelfs verheerlijkt.


Tijdens deze demonstraties worden, aldus de brief aan het CvB, leuzen gescandeerd als “Glorie aan Gaza en heel Palestina voor hun moedige en voorbeeldige verzet” en de beruchte “From the river to the sea, Palestine will be free”. “Een slogan die minister Dijkgraaf nog recent als “haattaal” bestempelde en derhalve verwerpelijk”, tekenen de studenten aan.


Als bijzonder grievend ondervinden de Joodse studenten evenzeer de Engelse leus: “Say it loud, say it clear, we don’t want no Zionist here”. De overgrote meerderheid van de Joodse gemeenschap beschouwt zich immers als zionisten, onderstrepen zij.


De Joodse studenten geven in hun schrijven aan welke negatieve effecten deze pro-Hamas betogingen uitoefenen op hun leefsituatie. De demonstraties in Leiden en Den Haag gebeuren op heel korte afstand van de universiteitscampussen. Daarbij komt een veiligheidsrisico. Escalatie van de spanningen tussen Israël en de Palestijnen leidt tot meer geweld tegen de Joodse gemeenschappen in de diaspora. “Dat leren ons alle persoonlijke ervaringen van eerdere soortgelijke situaties. "We voelen ons niet veilig vanwege onze identiteit, zijn hyper waakzaam en huiverig uit huis te gaan.” Om nog maar niet te spreken over “onze Israëlische vrienden”, aldus de studenten. Hoe kunnen die begrip opbrengen voor de verheerlijking van terreur in Nederland?


De brief van de Joodse studenten aan het Leidse CvB mondt uit in een viertal concrete verzoeken:


-steun ons publiekelijk (bijvoorbeeld door een verklaring), zoals u dat deed bij de Russische aanval op Oekraïne en maak een onderscheid tussen opkomen voor Palestijnse rechten en verheerlijking van terrorisme (bijvoorbeeld steunbetuigingen aan als terroristisch aangemerkte organisaties als Hamas);

-monitor en verhinder elke aan de universiteit gerelateerde demonstratie die de intentie heeft steun te betuigen aan de huidige gewelddadige aanvallen of die te verheerlijken, zie de eerder genoemde leuzen, die door minister Dijkgraaf reeds zijn veroordeeld;

-faciliteer een veilige ruimte voor Joodse studenten met sociale steun;

-premier Rutte heeft opdracht gegeven de Israëlische vlag te laten hijsen in het regeringscentrum in Den Haag, doe u aub hetzelfde voor een dag op uw hoofdgebouw in Leiden, uit respect voor al degenen die zijn afgeslacht, verkracht en gekidnapt tijdens deze barbaarse terreurdaden;

-sta ons toe de Israëlische vlag te hijsen bij onze bijeenkomsten.


De Joodse studenten in Leiden zien uit naar de reactie van het CvB. Hoe zwaar weegt hun welzijn en veiligheid voor dit college van bestuur? Houdt het de academische nalatenschap van de illustere hoogleraar uit zijn midden, Cleveringa, metterdaad in ere?


Bas Belder, historicus2.068 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


fch.meijer54
Nov 13, 2023

Via mijn nicht erfde ik een zilveren doosje van prof. R. Cleveringa. Het wordt zorgvuldig door mij bewaard. Ik mag hopen dat het College van Bestuur van de Universiteit van Leiden evenzeer de moed betoond als voornoemde destijds heeft gedaan. Ik hoop dat het bestuur derhalve gehoor geeft aan de oproep van de Joodse studenten.


drs. jhr. F. Ch. Meijer

Like

Roni Stoker
Roni Stoker
Oct 15, 2023

In de jaren 30 hadden de Duitsers in Nederland een groot netwerk van spionnen gebouwd. Zij hadden alle mogelijk inlichtingen verzameld; vooral over overheidsdiensten, Nutsbedrijven, politie, leger en infrastructuur. Ze hebben de collaborateurs (vooral bij de hoge ambtenarij) omgekocht met veel (vals) geld. Tegenwoordig gebeurt er precies hetzelfde; vooral bij de linkse politiek (links lullen en zakken vullen), de "media" en de "intellectuelen". Al deze drie hebben een ding gemeen. Zodra ze geld ruiken, veranderen deze zachtaardige humane lieden in vampiers. Zij beleven nu Happy Day's. https://www.youtube.com/watch?v=UJOjTNuuEVw Iedereen wil hun gunsten hebben. Ze krijgen geld (Petro dollars) van rijke Arabische landen, om de Palestijns en islamitische agenda vooruit te trekken. Ze krijgen geld (media en intellectuelen) om de ondergangs agenda…

Like
bottom of page