top of page
  • Bas Belder

Brief Joodse studenten Leiden aan College van Bestuur


Foto Wikipedia


Hier onder de volledige brief die de Joodse studenten aan de universiteit van Leiden aan het college van Bestuur hebben geschreven. Uit de inhoud blijkt hoe antisemitisch en anti-Joods de sfeer op de Universiteit van Leiden is.


“Wij voelen ons niet veilig vanwege onze identiteit” -

Joodse studenten schrijven verzoekbrief aan Leids universiteitsbestuur


“Wij hebben allen familie en vrienden in Israël." We zijn permanent bezorgd of zij nog leven en veilig zijn. Dat maakt ons dagelijks leven, inclusief de nakoming van onze academische verplichtingen, bijzonder zwaar.” Dat schrijven Joodse studenten aan de Universiteit Leiden in een verzoek om urgente steun aan het College van Bestuur (CvB) van de universiteit.


Onder verwijzing naar de grootschalige aanval op Israël door de Palestijnse terreurbeweging Hamas van zaterdag 7 oktober 2023 attenderen de Joodse studenten het CvB op het toenemende aantal demonstraties waar de gruweldaden van Hamas worden gesteund en zelfs verheerlijkt.


Tijdens deze demonstraties worden, aldus de brief aan het CvB, leuzen gescandeerd als “Glorie aan Gaza en heel Palestina voor hun moedige en voorbeeldige verzet” en de beruchte “From the river to the sea, Palestine will be free”. “Een slogan die minister Dijkgraaf nog recent als “haattaal” bestempelde en derhalve verwerpelijk”, tekenen de studenten aan.


Als bijzonder grievend ondervinden de Joodse studenten evenzeer de Engelse leus: “Say it loud, say it clear, we don’t want no Zionist here”. De overgrote meerderheid van de Joodse gemeenschap beschouwt zich immers als zionisten, onderstrepen zij.


De Joodse studenten geven in hun schrijven aan welke negatieve effecten deze pro-Hamas betogingen uitoefenen op hun leefsituatie. De demonstraties in Leiden en Den Haag gebeuren op heel korte afstand van de universiteitscampussen. Daarbij komt een veiligheidsrisico. Escalatie van de spanningen tussen Israël en de Palestijnen leidt tot meer geweld tegen de Joodse gemeenschappen in de diaspora. “Dat leren ons alle persoonlijke ervaringen van eerdere soortgelijke situaties. "We voelen ons niet veilig vanwege onze identiteit, zijn hyper waakzaam en huiverig uit huis te gaan.” Om nog maar niet te spreken over “onze Israëlische vrienden”, aldus de studenten. Hoe kunnen die begrip opbrengen voor de verheerlijking van terreur in Nederland?


De brief van de Joodse studenten aan het Leidse CvB mondt uit in een viertal concrete verzoeken:


-steun ons publiekelijk (bijvoorbeeld door een verklaring), zoals u dat deed bij de Russische aanval op Oekraïne en maak een onderscheid tussen opkomen voor Palestijnse rechten en verheerlijking van terrorisme (bijvoorbeeld steunbetuigingen aan als terroristisch aangemerkte organisaties als Hamas);

-monitor en verhinder elke aan de universiteit gerelateerde demonstratie die de intentie heeft steun te betuigen aan de huidige gewelddadige aanvallen of die te verheerlijken, zie de eerder genoemde leuzen, die door minister Dijkgraaf reeds zijn veroordeeld;

-faciliteer een veilige ruimte voor Joodse studenten met sociale steun;

-premier Rutte heeft opdracht gegeven de Israëlische vlag te laten hijsen in het regeringscentrum in Den Haag, doe u aub hetzelfde voor een dag op uw hoofdgebouw in Leiden, uit respect voor al degenen die zijn afgeslacht, verkracht en gekidnapt tijdens deze barbaarse terreurdaden;

-sta ons toe de Israëlische vlag te hijsen bij onze bijeenkomsten.


De Joodse studenten in Leiden zien uit naar de reactie van het CvB. Hoe zwaar weegt hun welzijn en veiligheid voor dit college van bestuur? Houdt het de academische nalatenschap van de illustere hoogleraar uit zijn midden, Cleveringa, metterdaad in ere?


Bas Belder, historicus1.884 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page