top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

CIDI doet aangifte tegen Instagramaccount CestMocro wegens aanzetten tot haat en geweld tegen Joden


Screenshot CIDI

Vandaag heeft CIDI aangifte gedaan tegen de eigenaar van het Instagramaccount CestMocro en verschillende reageerders die zich antisemitisch op het platform hebben uitgelaten. Ook heeft CIDI aan het kabinet gevraagd uitdrukkelijk stelling te nemen “tegen deze vorm van ophitsing jegens de Joodse gemeenschap.” Het account CestMocro heeft 1 miljoen volgers, overwegend jongeren. Een tweede Instagramaccount van dezelfde eigenaar, CestMocroTV, heeft bijna 400.000 volgers.


Bijgaand treft u een kort overzicht aan van antisemitische uitingen in de reacties op posts van CestMocro. In werkelijkheid is het een groot aantal. Uitingen als: “Hier is waar Hitler voor waarschuwde. Jammer dat hij zijn werk niet heeft afgemaakt”, “Hamas hamas alle joden aan de gas”, “Hitler moest jullie volledig uitroeien, hij wist toen al wat voor zionisten jullie waren en zijn’, “De nazi’s hadden beter hun werk moeten doen, of “Elke kk jood, ook uit Nederland, moet aangepakt worden” gaan alle grenzen over en zijn diep beledigend voor de Joodse gemeenschap in ons land. Ze zijn schokkend, verwerpelijk en zetten aan tot haat en geweld tegen Joden. Geen enkele emotie over de oorlog tussen Israel en Hamas rechtvaardigt deze huiveringwekkende uitingen.


Het Openbaar Ministerie is gevraagd de eigenaar van het Instagramaccount te vervolgen op grond van groepsbelediging (artikelen 137 c, d en e van het Wetboek van Strafrecht), bedreiging (artikel 285) en intimidatie (artikel 284). Hetzelfde geldt voor degenen die de reacties hebben geplaatst. Ook vragen we het Openbaar Ministerie te onderzoeken of op grond van het onlangs uitgebreide artikel 2:20 BW het account CestMocro offline kan worden gehaald. De content op dit account is evident in strijd met de openbare orde, omdat het de nationale veiligheid bedreigt in het algemeen en die van de Joodse gemeenschap in het bijzonder, en aanzet tot haat en geweld.


CIDI heeft demissionair premier Rutte en demissionair minister van Justitie Yesilgöz bericht dat we ons enorme zorgen maken over de uitingen die op het platform worden gedaan en de gevolgen die dat heeft voor de Joodse gemeenschap. Ook is de bewindslieden gevraagd zich uit te spreken tegen deze vorm van ophitsing. “Als Joodse gemeenschap moeten we het gevoel hebben beschermd te worden door onze overheid. Bovendien kan het uitzonderen en beledigen van een bevolkingsgroep niet anders worden opgevat dan als een belediging van alle Nederlanders die een fatsoenlijke rechtsstaat voorstaan.”, aldus CIDI.

832 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


wout_lennyspruijt
Nov 13, 2023

Heb aan het CIDI gevraagd of het zin heeft de Israël gezinde fractievoorzitters aan te schrijven met het verzoek om het instagramaccount van CestMocro uit de lucht te halen. Nog geen reactie mogen ontvangen. Het zou niet mogelijk moeten zijn dat dergelijke jodenhaters continu misdrijven mogen plegen en de overheid toekijkt.

Like

Ton van Hagen
Oct 25, 2023

Like
bottom of page