top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

CIDI en directeur Naomi Mestrum op sanctielijst Iraans regime


Naomi Mestrum. Foto via Linkdin


Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft met onbegrip en ongeloof vernomen dat het met naam en toenaam op een sanctielijst staat, opgezet door het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.


De werkzaamheden van CIDI, zoals het brengen van informatie over Israël en het bestrijden van Jodenhaat, worden door het dictatoriale regime blijkbaar gezien als een terroristische dreiging.


Dat het dictatoriale bewind in Iran actief tegenstanders en andersdenkenden intimideert, wisten we al: dat is duidelijk zichtbaar tijdens de vele demonstraties in het land. Het regime bedreigt en vermoordt iedereen die ook maar enigszins in de weg staat. Dat iedere mogelijkheid wordt aangegrepen om dreigende retoriek te gebruiken tegen Israel was ook al bekend. Israelische vlaggen worden met regelmaat verbrand en Ayatollah Khamenei heeft meer dan eens uitgesproken Joden in en buiten Israel uit te willen roeien.


Nu is het regime nog een stap verder gegaan door zowel CIDI als directeur Naomi Mestrum op een sanctielijst te plaatsen voor organisaties en personen die ‘terrorisme tegen Iraniërs steunen’. Dit betekent in eerste instantie dat bankrekeningen en andere eigendommen in Iran worden bevroren en dat CIDI-medewerkers geen Iraans visum krijgen. Dat is geen directe dreiging, maar de aanwezigheid van Iraanse veiligheidsdiensten in Nederland is dat natuurlijk wel. Want hoe ver is het regime bereid te gaan? Dissidenten in het buitenland worden bedreigd en vermoord, zodra zij zich tegen het regime uitspreken. Nog niet zo lang geleden is een Iraanse tegenstander van het regime om het leven gebracht in Den Haag.

Er wordt in Brussel en Den Haag al te lang gesproken over het plaatsen van de Iraanse Revolutionaire Garde op de terreurlijst.


Hoe lang moet het nog duren voordat echt wordt ingezien met welk gevaar wij te maken hebben? Het is tijd om een streep te trekken en een statement te maken: genoeg is genoeg!

176 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page