top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Covid-19 pillen zijn bijna 90 procent effectief in voorkomen van ziekenhuisopnamen


Covid-19 pil van Pfizer. Screenshot YouTube


In de loop van deze week komt de eerste zending van Pfizer pillen tegen Covid-19 in Israël aan nadat het vorige week was goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en zondag door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.


De pil met de naam Paxlovid, is bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder die het risico lopen op een ernstige ziekte als gevolg van reeds bestaande aandoeningen zoals diabetes of obesitas.


In klinische onderzoeken was het bijna 90 procent effectief in het voorkomen van ziekenhuisopnames, ernstige ziekte en overlijden bij risicopatiënten.


Door ernstige ziekten te voorkomen, moet het de ziekenhuislast verlichten. Desalniettemin is Paxlovid verwant aan een reddingsvlot met beperkte capaciteit in het licht van wat naar verwachting een massale infectie zal worden.


De grootste zwakte van Paxlovid en andere nieuwe medicijnen is dat ze alleen effectief zijn als ze binnen een korte tijdspanne worden gegeven - een paar dagen nadat de symptomen verschijnen. Dit levert aanzienlijke logistieke problemen op, omdat het een snelle reactie vereist van iedereen in de diagnostische en behandelingsketen., aldus Haaretz.


Het Israëlische gezondheidszorgsysteem moet in staat zijn om mensen snel te testen, snel resultaten te geven, te bepalen welke patiënten het medicijn nodig hebben en het vervolgens bij hen te krijgen.


Ook moeten mensen overtuigd worden om het ​​nieuw medicijn te nemen, vaak naast andere medicijnen die ze gebruiken voor reeds bestaande aandoeningen, op een moment dat hun symptomen nog mild zijn en ze zich redelijk goed voelen.


Het eerder in Israëlische ziekenhuizen gebruikte Regeneron wordt niet meer toegediend nadat twee ziekenhuizen in New York in het weekend hadden gemeld dat het niet effectief is tegen omicron, vanwege een mutatie in het specifieke gebied van de eiwitschil van het virus dat het medicijn aanvalt. Een medicijn van het farmaceutische bedrijf Eli Lilly dat op dezelfde manier werkt, bleek ook niet effectief tegen omicron.


Het Israëlische gezondheidszorgsysteem heeft niet alleen zijn hoop gevestigd op Paxlovid maar ook op het nieuwe medicijn ontwikkeld door Merck, genaamd Molnupiravir. Dit medicijn vermindert naar verluidt ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder hoog risicopatiënten als het vroeg in de progressie van de ziekte wordt gegeven. De FDA keurde het goed voor mensen met milde tot matige symptomen die het risico lopen ernstig ziek te worden.


Israël heeft een inkoopovereenkomst met Merck, in Israël bekend als MSD, dus het is verzekerd van levering van het medicijn, dat naar verwachting in de komende twee weken zal plaatsvinden.


In tegenstelling tot monoklonale antilichamen vallen de nieuwe medicijnen de eiwitschil niet aan. In plaats daarvan verstoren ze het vermogen van het virus om zich te repliceren, elk op een andere manier. Plaxlovid is een proteaseremmer, wat betekent dat het het enzym protease aanvalt, wat cruciaal is voor het replicatieproces.


Molnupiravir is gebaseerd op een klein molecuul waarvan de aanwezigheid in de gastheercel het replicatieproces verstoort door in wezen een typfout in de replicatie-instructies te planten. Als gevolg hiervan zal het nieuwe virus gebrekkig zijn en niet in staat zichzelf te repliceren.


Ondanks de effectiviteit van beide medicijnen, is het onduidelijk of ze een echte revolutie zullen veroorzaken in de bestrijding van de pandemie. De komende weken zal daar meer duidelijkheid over zijn.


Prof. Dana Wolf, hoofd van de afdeling klinische virologie van het Hadassah ziekenhuis, Ein Karem in Jeruzalem, zei "dat deze medicijnen niet de kracht hebben om de pandemie te stoppen, maar ze zouden het aantal ziekenhuisopnames, complicaties, verslechtering en overlijden bij patiënten in risicogroepen kunnen verminderen en dat het op geen enkele manier een vervanging voor vaccinatie zal zijn.”
148 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page