top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De aanhoudende opkomst, van de iconische steenbok van Israël


Een Nubische steenbok op de kliffen in de Ramon-krater. Foto door Yossi Zamir/Flash 90 via ISRAEL21C


Bezoekers van de woestijngebieden van Israël zullen zeer waarschijnlijk een mooi, lokaal exemplaar tegenkomen: de steenbok, of meer specifiek de Nubische steenbok die inheems is in het Midden-Oosten.


Ondanks dat de steenbok al in de Bijbel wordt genoemd, is de kans groot dat als je Israël vóór de jaren vijftig had bezocht, je moeite zou hebben gehad om de berggeiten te spotten. Dit komt doordat de steenbokkenpopulatie heeft geleden onder toedoen van jagers - een fenomeen dat voor een groot deel is verdwenen dankzij een anti-jachtwet die in de eerste jaren van Israël is aangenomen.


Een Nubische steenbok op kliffen in de buurt van de Dode Zee bij zonsopgang. Foto door Matanya Tausig/Flash90 via ISRAEL21C


"We hebben niet de exacte cijfers, maar [we weten] dat het moeilijk was om steenbokken te spotten toen je ging wandelen in het Ein Gedi-gebied", legt Zehava Sigal aan ISRAEL21C uit, de ecoloog van de Israel Nature and Parks Authority voor het Negev-gebergte.


“Tegenwoordig is het veel gemakkelijker om steenbokken te zien. We gaan wandelen, kijken naar de klif en zien ze.”


Sigal is verantwoordelijk voor het monitoren van de steenbokkenpopulatie, omstandigheden en habitat in het Zuiden.


"We tellen steenbokken op vier locaties in Israël om een ​​schatting te geven van het aantal dat er zijn", zegt ze tegen ISRAEL21C.


Het gaat goed met de steenbokkenpopulatie in Israël, grotendeels als gevolg van een anti-jachtwet die in de beginjaren van de staat is aangenomen. Foto door Yaniv Cohen/INPA via ISRAEL21C


“Het is geen volkstelling; we weten op geen enkel moment het aantal steenbokken in het land”, merkt ze op. "In plaats daarvan is het tellen een manier om te controleren of er problemen zijn of dat er iets is waar we op moeten letten, zoals migratie."


Steenbok. Foto door Matan Bogomolsky/INPA via ISRAEL21C.


Dat gezegd hebbende, schat Sigal de steenbokkenpopulatie in Israël tussen 1.200 en 1.400. Dat klinkt misschien niet bijzonder hoog, maar toch laten deze cijfers een gematigde en positieve stijging zien.


"Er is geen achteruitgang en we maken ons momenteel geen zorgen over enig gevaar voor de omvang van de bevolking", vertelt ze aan ISRAEL21c.Mensen staan ​​hen in de weg


Er is echter enige bezorgdheid over het binnendringen van de mens in de habitats van steenbokken in de vorm van een groeiend aantal toeristen, bouwwerkzaamheden en wegverharding.


Dit is met name relevant voor de kwestie van migratie, aangezien steenbokken de neiging hebben om van de ene habitat naar de andere te zwerven en menselijke activiteit hen in de weg staat.


Een steenbok en zijn jong op avontuur op een speelplaats in Mitzpeh Ramon. Foto door Zoe Vayer/Flash90 via ISRAEL21C


"Door een deel van hun leefgebied in te nemen, verkleinen we hun mogelijkheden om zich goed te verspreiden", zegt Sigal en benadrukt dat de genetische overdracht tussen de verschillende populaties erg belangrijk is.


“De ruimtelijke verbinding daartussen wordt vaak onderbroken door wegen of hekken op bedrijventerreinen enzovoort. We zijn betrokken bij alle wegen- of hekwerken om ervoor te zorgen dat er gangen zijn waar de steenbok doorheen kan', zegt ze.


Steenbok in steden


Een tweede probleem, zegt Sigal, is de neiging van de steenbokken om op te duiken in zuidelijke steden, waar ze vaak afval eten en de lokale bevolking een beetje bang maken.


“Ibex zijn geen angstige dieren. Ze hebben de neiging om te wennen aan de nabijheid van mensen”, legt ze uit. "Het feit dat ze in de buurt van mensen kunnen komen, is een gevaar - ze eten uiteindelijk plastic, komen vast te zitten aan draden of worden overreden", legt ze uit.


Gasten van het luxe Beresheet hotel in de Negev kunnen genieten van de nabijgelegen steenbokken, maar hun nabijheid is niet per se een goede zaak. Foto door Yaniv Cohen/INPA via ISRAEL21C


En wanneer steenbokken privétuinen betreden en uit vuilnisbakken eten, beschouwen mensen ze als destructieve of gevaarlijke dieren.


“Een bewoner die keer op keer last heeft van steenbokken of die bang zijn om het huis uit te gaan met hun kinderen omdat ze een mannelijke steenbok zien, is een belangrijk punt. We werken samen met de gemeenschappen om de situatie in de gaten te houden en dingen uit te leggen. We willen ervoor zorgen dat het bewustzijn van [ibex] positief blijft en dat mensen ze willen beschermen.”


Autoriteiten helpen bij het verminderen van conflicten die soms ontstaan ​​wanneer steenbokken steden binnenkomen. Foto door Yaniv Cohen/INPA via ISRAEL21C


Dit gebeurt bijvoorbeeld door borden op te hangen met het verzoek aan bewoners om de steenbokken niet te voeren, of door duidelijk te maken dat het belangrijk is om vuilnisbakken goed gesloten te houden.


Ze gelooft in het empoweren van bewoners om te helpen zorgen voor de steenbokken die hun gemeenschappen binnenkomen. "Dit verantwoordelijkheidsgevoel is wat de steenbok zal helpen om te blijven bestaan", besluit Sigal.
134 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page