top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De beste Israëlische fietsroutes met spectaculaire koffie stops


Foto ministerie van Toerisme.


Alhoewel Israël niet bekend staat als een land van fietsers, zijn er honderdduizenden Israëlis die er ieder weekend met de fiets op uit trekken en de natuur ingaan. Zoals Ernst Hemingway ooit zei: “Door fietsen leer je de contouren van een land het beste kennen, omdat je de heuvels op moet zweten en daarna naar beneden moet glijden. Zo herinner je je ze zoals ze echt zijn, terwijl je in een auto alleen onder de indruk raakt van een écht hoge heuvel.” .


Misschien een idee voor uw volgende bezoek aan Israël, huur een fiets en ga eens een dag of langer de natuur in, wij hebben in samenwerking met het ministerie van Toerisme een aantal mooie tochten voor u uitzocht.


Ben Shemen Forest halverwege Tel Aviv - Jeruszalem


Ben Shemen Forest. Screenshot YouTube


In het Ben Shemen woud lopen drie fietspaden langs schilderachtige wegen, paadjes en bomen. De routes zijn geschikt voor het hele jaar door, maar in hoogzomer is het aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan. De paden zijn op hun best twee dagen na een regenbui omdat de grond dan niet te zacht maar ook niet te droog is.


Single Herzl (Single Brutia) is geschikt voor alle fietsniveaus en neemt je mee op een reis van ongeveer 10,5 km op een cirkelvormige route in blauw gemarkeerd. De route begint bij Mitzpe Modiin, leidt door percelen met pijnbomen en eucalyptusbomen, bos uit, bos in. Middenin de route steek je een stroompje over en je eindigt vervolgens weer bij het startpunt.


Anaba single heeft een medium moeilijkheidsgraad. De route is rood gemarkeerd en beslaat zo’n 24 kilometer. De route begint middenin het bos, danuit daar loopt hij via de paarden parkeerplaats verder omhoog naar Tel Gimzo voor een spectaculair uitzicht, tevens perfect voor een rustmoment en koffie. De route loopt verder door open gebied, naar archeologische sites en Nahal Anaba. Bereid je voor op een hoge klim die eindigt met een indrukwekkend uitzicht over het gebied.


Hadid single is ook geschikt voor fietsers die zoeken naar een medium moeilijkheidsgraad, hoewel hij slechts 11 km lang is. Dit is ook een cirkelvormige route, gemarkeerd in groen. Het pad sluit aan op de twee andere paden en maakt goed gebruik van de terreincondities zodat je kunt genieten van een uitdagende rit. De route begint ook bij de ingang van Mitzpe Modiin, maar bevat vele pittige klimpartijen, gevolgd door lange afdalingen. Het pad wordt omzoomd door landschappen, bomen en heuvels waar anemonen bloeien in februari en viooltjes in de winter. Waar kun je het beste stoppen voor koffie? Op de Sheizaf parkeerplaats, waar picnic tafels op je wachten in de schaduw van een gigantische boom.


Ahihud Forest Single


Screenshot YouTube


Spectaculaire uitzicht punten op de Upper en Lower Galilee en zoveel groen. Eucaliptus bomen, eiken en pijnbomen vergezellen je tijdens deze uitdagende, 21 km lange route. Tel daarbij op de ervaring van fietsen op een berghelling met prachtige uitzichten op de Nahal Hilazon vallei en Mount Gamel. Je kunt op vele punten starten, volg de markering van gele “druppels” gecombineerd met een zwarte fietser. De punt van de druppel wijst je in de juiste richting, met de klok mee, houd je daaraan! Bereid je voor op een route met steile beklimmingen en afdalingen. Voel je de adrenaline al? Dan ben je klaar voor een paar uitdagende rots trappen. Waar stop je voor een pauze? Op de top van Givat Yasur, net voor de afdaling naar de weg die naar de ingang van de Yasif kruising leidt of bij de oude steengroeve nabij de toegangsweg naar Tal-El. Aan het einde van de rit, voordat je weer naar huis gaat, geniet je nog even van een picnic in de prachtige natuur.


Beéri Forest

Fietsen tussen de bloemen. Foto: Yoav Lavi via Ministerie van Toerisme


Het gebied rondom Kibbutz Beéri in het zuiden van Israël heeft een bekende naam gekregen bij fietsers, vooral omdat je in dit gebied geen stenen en rotsen aantreft. In de winter- en voorjaarsmaanden is het gebied bedekt met een tapijt van rode anemonen wat het nog specialer maakt. Je vindt hier vijf fietsroutes die met elkaar kruisen en gecombineerd kunnen worden. De paden zijn geschikt voor het hele jaar door, zelfs na een regenbui, met dank aan de lössgrond die de vocht niet opneemt waardoor de aarde nooit modderig wordt.


De oranje route is geschikt voor de hele familie en neemt je mee op een rondje van 9 km. De wegwijzers leiden je door groene velden en open gebied van de Beéri kruising richting Nahabir. De route begint met een neerwaardse trend richting de Gerar rivier. Het vervolg is makkelijk en geeft je de mogelijkheid om te oefenen met fietsen op een smal pad.


De blauwe route (Tal route) heeft een matige moeilijkheidsgraad, terwijl deze route ook maar 9 km lang is. De toegang tot deze route vind je ook bij de Beéri kruising en voert je in de richting van Nahabir. De route loopt parallel aan een landbouwweg naar een uitzicht op de zwavelmijnen. Las hier een koffie pauze in en geniet van het uitzicht. Klaar voor een mooie rit? Fiets door een dennebos, de overblijfselen van een boomgaard en Kibbutz, eucalyptusbossen en in het juiste seizoen velden vol anemonen.


De rode route is geschikt voor ervaren fietsers met een goede fysieke gezondheid. Deze rit heeft een hoge moeilijkheidsgraad, beslaat 23 km en leidt langs technisch lastige gedeeltes en hindernissen in het bos. Je kunt een extra route van 5km toevoegen aan het noordelijke rondje.


Paradijs in het zuiden: Timna Park


Spectaculaire uitzichten in het Timna Park. Screenshot YouTube


In het hart van de zuidelijke Arava vallei op weg naar Eilat, vind je Timna Park, waar archeologische overblijfselen, unieke geografie, uitgestrekte landschappen en een diversiteit aan dieren en wandelpaden bij elkaar komen. Hier vind je ook ongeveer 60 km aan fietspaden in drie fietsroutes. De paden zijn geschikt om van oktober tot april te berijden, wanneer het weer comfortabel is in dit park dat bekend staat als een van de warmste plekken van het land. Maar zelfs in deze periode is het van belang om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden voordat je vertrekt en extreme omstandigheden te vermijden, zoals overstromingsgevaar of extreme hitte. Het is altijd belangrijk om voldoende water mee te nemen aangezien er geen waterpunten langs de route zijn.


Een route voor de hele familie met een moeilijkheidsgraad van makkelijk tot medium, is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en neemt je mee op een rondje van een uur tot anderhalf uur op de route gemarkeerd in blauw. De rit begint bij de parkeerplaats, leid je door de Pillars of Solomon, maakt een rondje om Slave Hill en leidt via open landschappen terug naar het meer. Ben je halverwege moe, dan kan je de route op twee plekken inkorten door de gele route te nemen.


De 'koperen' route is geschikt voor professionele fietsers met een medium moeilijkheidgraad. Dit is een rondje van anderhalf tot twee uur en is groen gemarkeerd. Deze route begint ook bij de parkeerplaats aan het meer en leidt eerst door de Pillars of Solomon. Vervolgens neemt hij je mee naar de paddestoelrots en de westerlijke extensies, naar de Sphinx en weer terug naar de parkeerplaats. Waar kun je stoppen voor koffie? Onder de acacia bomen of in de schaduw van een van de vele bijzondere rostformaties van het park.

De mijnenroute is geschikt voor professionele fietsers en heeft een medium moeilijkheidsgraad. Dit rondje is gemarkeerd in rood en duurt tussen de drie en vier uur. De route begint bij het bezoekerscentrum en omvat een uitdagende rit langs de kliffen naar Ma'ale Barach.


De route omvat een verscheidenheid aan terreincondities wat zorgt voor technische uitdagingen, scherpe bochten, steile beklimmingen en vele hoogtewisselingen. Wat kom je tegen onderweg? Rotstekeningen, rotsbogen, de Sphinx, het meer, de Pillars of Solomon en vele spectaculaire uitzichtpunten.105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page