top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De boeren die hun land een jaar rust geven


Ben Rosenberg laat zijn biologische boerderij tijdens het sabbatjaar rusten. Foto met dank aan Ben's Farm via ISRAEL21C


Vanaf de tweede week van september stopt de Israëlische biologische boer Ben Rosenberg met planten in het veld. Hij zal zijn groenten tot september in verhoogde containers in met stof beklede kassen kweken.


De opzet van de kas was duur en hij zal slechts ongeveer de helft van de gebruikelijke 40 seizoensvariëteiten kunnen telen die hij in een normaal jaar in het veld kweekt.


Maar het wordt geen normaal jaar. Het jaar 5782 op de Joodse kalender - beginnend na zonsondergang op 6 september - is een shabbat jaar voor het land.


Volgens de Bijbel is er elk zevende jaar in het Land van Israël een shmita ('vrijgave') wanneer schulden worden kwijtgescholden en velden braak liggen en geen eigenaar meer hebben.


Het bevorderen van de groei door de meeste vormen van ploegen, planten en snoeien is verboden, evenals de gebruikelijke methoden van oogsten en oogsten.


Elke eerder geplante groente, bloem of vrucht die tijdens het shabbat jaar in de grond groeit, heeft een speciale heiligheid. Het mag niet worden verspild of verkocht - het moet vrij beschikbaar worden gesteld aan iedereen, in de erkenning dat het land van God is, niet van ons.


De Bijbel belooft een drievoudige premie in het zesde jaar van de landbouwcyclus - genoeg voor het zesde, zevende en achtste jaar totdat nieuwe gewassen kunnen worden geplant en geoogst (Leviticus 25:20-23).


In het moderne Israël doen de meeste grote commerciële boeren symbolisch afstand van het eigendom van hun land voor het sabbatsjaar, waardoor ze in de grond geteelde producten kunnen verkopen met bepaalde aanpassingen, zoals ploegen voordat shmita begint.


Boeren die ervoor kiezen om shmita letterlijk te beoefenen, kunnen verschillende methoden gebruiken om producten op de markt te blijven leveren. Een optie is om hydrocultuur of in verhoogde containers te kweken, zoals Rosenberg doet.


Zijn kwart hectare aan shmita- kassen werden gebouwd onder rabbijnse supervisie om ervoor te zorgen dat de planten geen contact hebben met de grond in zijn veld van drie hectare.


“De grond is de beste manier om voedsel te verbouwen omdat het de natuurlijke omgeving is, maar het lijdt geen twijfel dat als het land rust, het zichzelf aanvult. Dat zag ik toen ik hier 13 jaar geleden begon met telen”, zegt hij.


Eenvoudige vruchtwisseling zou dat doel kunnen bereiken. Maar shmita is een groter begrip en heeft betekenis voor deze getransplanteerde Amerikaan.


"Het is een emotioneel iets voor mij", vertelt Rosenberg aan ISRAEL21c. “Het is heel bijzonder om een ​​mitswa [gebod] te kunnen doen dat verbonden is met het land.”


'Een geweldige ervaring'


De in Rehovot gevestigde octrooigemachtigde Sandy Colb is het daarmee eens.

Sandy Colb met een avocadoboom op zijn liefdadigheidsboerderij Hatov V'Hameitiv. Foto met dank aan Sandy Colb via ISRAEL21C


De liefdadigheidsboerderij van Colb, Hatov V'hameitiv, levert elke week 50 ton groenten en fruit op ongeveer 200 hectare gehuurde, gekochte en geleende velden. De oogst wordt uitgedeeld aan 35 sociale diensten voor toewijzing aan Israëlische bevolkingsgroepen met een voedingstekort.


In shabbat jaren overleggen hij en zijn boerderijteam met een plaatselijke rabbijn om ervoor te zorgen dat ze zich strikt houden aan de regels voor het laten rusten van de grond.


“Ik denk dat Sjmita een grote mitswa is en dat we het goed doen. Het is best ingewikkeld, maar het dwingt je om dingen op een andere manier te doen”, zegt Colb. "Je moet het gewoon heel zorgvuldig plannen en met de juiste instelling is het een geweldige ervaring."


Een groot deel van zijn areaal is gewijd aan fruitbomen die meerjarig produceren.


"Citrus en de meeste andere boomgewassen worden gevormd voordat shmita begint en kunnen tijdens het shmita- jaar worden geplukt ", legt hij uit.


Vruchten die tijdens het sabbatsjaar worden gevormd, zullen de speciale geheiligde status hebben, ook al wordt het geplukt nadat shmita voorbij is.


“Groenten zijn anders”, zegt hij, omdat ze elk seizoen opnieuw geplant moeten worden.


Sommige veldgewassen kunnen vroeg worden geplant om te voorkomen dat ze in het zevende jaar worden geplant. Colb teelt groenten zoals tomaten en komkommers in kassen, losgekoppeld van de grond.


Hij maakt er een punt van om geen werknemers te ontslaan tijdens shmita , "maar we zullen tegen het einde van het jaar minder aannemers gebruiken omdat we niet zullen planten."


Ag-tech voor shmita


Aan het eind van de jaren vijftig richtte het Israëlische ministerie van Landbouw een eenheid voor landbouw op volgens de Thora in het vulkanische centrum van de organisatie voor landbouwonderzoek van het ministerie.


Deze eenheid, ontwikkeld door Moshe Sachs, een oprichter van Kibbutz Shaalbim, experimenteerde met oplossingen voor het verbouwen van gewassen zonder de shmita- regels te schenden , zoals het kweken van rozen in hooibalen in plaats van in de grond.


Joshua Klein nam de eenheid in 1989 over. Klein, gepromoveerd in plantenwetenschappen aan de Cornell University, begon met het introduceren van technieken voor het beheer van fruitboomgaarden en wijngaarden tijdens shmita .


Een innovatie is chemische verdunning, waarbij het aantal bloemen wordt verminderd om groter fruit van hogere kwaliteit te bevorderen zonder verboden snoei uit te voeren.


Een ander project was het ontwikkelen van behandelingen voor zaailingen om droogteresistentie te induceren, zodat de gewassen vroeg kunnen worden gezaaid, voordat Shmita en het regenseizoen beginnen.


"We hebben een experiment gefinancierd door de hoofdwetenschapper van het ministerie van Landbouw over het vroege [wijngaard] snoeien in de herfst vóór Rosh Hashana van een shmita- jaar, in plaats van de gebruikelijke timing in de lente, als je een opbrengst aan druiven wilt hebben. tijdens shmita”, zegt Klein.


"Als je helemaal geen opbrengst wilt hebben, kun je extreem snoeien en zullen de wijnstokken pas in het achtste jaar opbrengen tijdens het vernieuwen van de wijngaard."


De plantwetenschappers van de eenheid proberen ook de opslag van de in het zesde jaar geoogste producten uit te breiden, zodat ze in het zevende jaar kunnen worden verkocht.


Experimentele benaderingen variëren van inpakken in plastic (gedeeltelijk succesvol met citroenen) tot besproeien met muntolie (succesvoller voor aardappelen dan wortelen).


"Al deze projecten zijn relevant voor boeren die geen shmita houden , maar ook voor boeren buiten Israël", benadrukt Klein, die over de hele wereld lezingen geeft en vragen van landbouwstudenten, boeren en rabbijnen beantwoordt.


Hij legt uit dat shmita alleen van toepassing is binnen de grenzen die door de oude Israëlieten werden bepaald bij hun terugkeer uit de Egyptische slavernij. Dit is exclusief de zuidelijke Arava-vallei en grote delen van de Negev, waar de landbouw gewoon doorgaat.


Voor-en nadelen


Volgens Klein is het belangrijkste ecologische voordeel van het een jaar braak laten liggen van het land, dat ziekten de ongeplante grond niet kunnen aantasten.


“Nematoden – wormachtige dieren die in de grond leven en op wortels kauwen, en zo planten beschadigen en met ziekten infecteren – sterven door gebrek aan voedsel. Hetzelfde kan gebeuren met andere ziekten, want zonder voedsel is er geen plaats waar de ziekte kan blijven bestaan, dus begin je het achtste jaar met een schonere lei”, vertelt Klein aan ISRAEL21c.


"Aan de andere kant verbruikt het vrij laten groeien van onkruid tijdens shmita water dat in de grond is opgeslagen en dat anders zou kunnen worden gebruikt voor gewassen na shmita , en het zorgt voor een zeer grote investering in tijd en geld om het veld weer productief te maken", zegt hij. voegt toe. "We hebben methoden ontwikkeld om onkruid in braakliggende velden te bestrijden om water en moeite te besparen."


Er is nog een voordeel dat hij niet wetenschappelijk kan bewijzen.


"Ik begrijp de reden niet, maar wijn van de druivenoogst van Shmita is een superieure oogst geweest in vier van de vijf Shmita- jaren dat ik in Israël ben geweest", zegt hij.


Druiven weggeefactie


Ari Pollack is een partner in Tom Winery , opgericht na het shabbat jaar dat eindigde op Rosh Hashana 2008.


De Kerem Meirav-wijngaard van Tom Winery. Foto met dank aan Tom Winery via ISRAEL21C


De boetiekwijngaard produceert jaarlijks ongeveer 4.500 flessen van zijn cabernet sauvignon-, cabernet franc-, merlot- en shiraz-druiven.


Toen hun eerste shmita jaar in 2014 naderde, snoeiden Pollack en hoofddruiventeler/wijnmaker Tomer Pnini de wijnstokken in hun zeven en een halve hectare grote Kerem Meirav-wijngaard net voor Rosh Hashana.


"Het is riskant om het voor de herfst te doen, omdat de wijngaard vroeg kan 'ontwaken', maar we waren oké", zegt Pollack, die daarnaast in de hightech werkt.


De partners namen de bijbelse vermaning serieus om de shmita- vrucht niet te verkopen of te verspillen .


"Toen onze druiven klaar waren, stuurden we berichten op Facebook en e-mail dat iedereen gratis kon komen plukken, en we zouden hen helpen wijn te maken van de druiven die ze geplukt hebben", vertelt Pollack aan ISRAEL21c. "Alles is uitgezocht."


Een krachtige boodschap


Om zich voor te bereiden op de komende shmita , voerden Pollack en Pnini de wijnproductie op met 50-70% als afdekking tegen inkomstenderving in het zevende en achtste jaar.


Maar pre- shmita snoeien is misschien niet mogelijk omdat Rosh Hashana vroeg dit jaar komt.


“Misschien oogsten we het zesde jaar na de vakantie nog. Als dat zo is, kunnen we lange tijd niet snoeien, omdat het doel van snoeien is om beter fruit te krijgen en dat kun je niet doen nadat shmita is begonnen”, legt Pollack uit.


Om een ​​oplossing te vinden, kunnen ze deskundigen raadplegen zoals Yishai Netzer van de afdeling chemische technologie van de Ariel University, die snoeimethoden test voor shmita .


"Het is een grote geloofsbeproeving om een ​​pauze te nemen van het bewerken van het land", geeft Pollack toe. "Vooral in de huidige wereldwijde markt waar je alles op elk moment kunt krijgen."


Toch vinden hij en Pnini shmita zinvol.


“Iedereen heeft het over sociale rechtvaardigheid en het overbruggen van de kloof tussen arm en rijk, en hier hebben we elke zeven jaar iets waar geen rijken en geen armen zijn; iedereen is gelijk. Om te onthouden dat het land van hem is, niet van ons, is een behoorlijk krachtige boodschap', zegt Pollack.


Ari Pollack en zijn zoon Benayahu oogsten druiven in 2015. Foto met dank aan Ari Pollack via ISRAEL21C


Shmita- innovaties

Landbouwkundigen van het non-profit Instituut voor Torah en het Land van Israël (Machon HaTorah Ve'HaAretz) leren Israëlische gemeenten hoe openbaar tuinieren de shmita- regels kan volgen .


Voorafgaand aan het sabbatjaar schakelen ze over van eenjarige naar vaste planten en voeren ze seizoensbehandelingen uit. Gedurende het jaar behouden en onderhouden ze alleen bestaande bomen en planten.


Het instituut geeft ook voorlichting aan het publiek over tuinieren tijdens shmita en mechanismen voor het distribueren, verwerven en hanteren van producten van het zevende jaar.


“Het is heel belangrijk dat we in onze tuinen het land laten rusten en erkennen dat de vruchten niet van ons zijn. We mogen onze tuinen onderhouden, maar laten iedereen komen om te oogsten wat voor shmita was geplant ”, zegt Rabbi Moshe Bloom van de Engelstalige afdeling van het instituut.


Om ervoor te zorgen dat zaden die vroeg voor Rosh Hashana worden geplant, niet ontkiemen en sterven voor het regenseizoen, adviseert het instituut boeren om dichter en dieper te zaaien en geen water te geven. Op deze manier zullen de zaden pas ontkiemen als de vroege herfst-/winterregens komen.


Een van de agronomen van het instituut kocht een speciale koelkast in Europa en vond er een uniek gebruik voor in Israël - koppen van kool zonder insecten drie maanden vers houden. Dit stelt boeren in staat extra kool te planten, deze te plukken net voordat shmita begint, op te slaan en te verkopen gedurende de eerste drie maanden van het sabbatsjaar.


"Misschien zijn deze technologieën de vervulling van de Torah's belofte van een overschot in het zesde jaar", vertelt Bloom aan ISRAEL21c. "We zullen niet afhankelijk zijn van bronnen buiten Israël en we zullen genoeg te eten hebben in het zevende en achtste jaar."


Het Instituut voor Torah en het Land van Israël biedt rondleidingen door zijn innovaties met betrekking tot shmita en andere bijbelse landbouwwetten.


Klik hier voor meer informatie.


2.151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page