top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De eerste gekweekte paling ter wereld, uit Israël, belandt in Azië op het bord

Forsea Foods kweekt paling voor Aziatische gerechten. Foto door Anatoly Michaello via ISRAEL21c


Gerechten gemaakt van palingvlees zijn populair in veel Aziatische landen en daarbuiten. Maar de overbevissing van paling heeft deze aquatische delicatesse tot een bedreigde soort gemaakt, waardoor leveranciers moeite hebben om de stijgende vraag bij te houden.


Forsea Foods uit Rehovot redt nu wilde palingpopulaties van bijna uitsterven door het onthullen van het eerste prototype van in cellen gekweekte zoetwaterpaling die dezelfde textuur en smaak heeft als de traditionele Japanse unagi- paling ( Anguilla japonica ).


Forsea werd in 2021 opgericht met een missie om het tij te keren in de neerwaartse spiraal van de vispopulaties in de oceaan door cel gekweekte alternatieven te ontwikkelen.

“Deze mijlpaal markeert een grote stap in onze reis om heerlijke gekweekte visproducten te leveren”, zegt Roee Nir, CEO en medeoprichter van Forsea.


“Forsea is een pionier in de fusie van de traditionele Aziatische keuken van hoge kwaliteit met baanbrekende technologie om ‘s werelds eerste gekweekte unagi te creëren – een die de consument een echte zeevruchtenervaring zal bieden zonder het waterleven verder te belasten.”


Het palingprototype is het resultaat van een project met chef-kok Katsumi Kusumoto om veganistische versies te creëren van twee populaire traditionele Japanse gerechten: unagi kabayaki (gemarineerde gegrilde paling over rijst) en unagi nigiri (gegrilde palingsushi).

Het prototype van gekweekte paling van Forsea Foods is ontwikkeld in samenwerking met een veganistische Japanse chef-kok. Foto door Anatoly Michaello via ISRAEL21c


Kusumoto runt het veganistische restaurant SAIDO in Tokio, dat in 2019 door de online restaurantgids Happy Cow werd uitgeroepen tot 's werelds beste veganistische restaurant.


“Unagi is een blijvende favoriet in Japan”, aldus Kusumoto in gesprek met ISRAEL21c. “De tijdloze aantrekkingskracht ervan wordt echter beïnvloed door een groeiend bewustzijn onder de Japanse bevolking van de noodzaak van een duurzamere aanpak. Het was een opwindende reis om de krachten te bundelen met opkomende vernieuwers en samen te werken om de traditionele unagi-verwennerij te leveren met een zuiver eco-geweten.”


Het werkende proof-of-concept – vrij van antibiotica, hormonen of oceaanverontreinigende stoffen – is nu klaar voor opschaling door Forsea, winnaar van de Startup Pitch Hour Prize op de Asia-Pacific Agri-Food Innovation Summit afgelopen oktober in Singapore.


Forsea verwacht dat zijn gekweekte palingproduct in 2025 klaar zal zijn voor commerciële lancering, terwijl het op zoek gaat naar strategische partners in Japan (de grootste consument van zoetwaterpaling) en in heel Azië. Europa en de Verenigde Staten staan ​​ook op de radar als zich snel ontwikkelende markten.


Om de voortgang te versnellen heeft Forsea zijn team uitgebreid en nieuwe afdelingen voor engineering en voedseltoepassingen gevormd. Nir heeft Mayu Sugisaki aangesteld als business development manager in Japan om zijn aanwezigheid op de Aziatische voedselmarkt te versterken.

294 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page