top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De eeuwenoude Toren van David in Jeruzalem krijgt een hightech make-over


Instandhoudingswerkzaamheden aan de gang in het Toren van David-complex vorig jaar. Foto door Ricky Rachman via ISRAEL21c


Het fort van de Toren van David, 2000 jaar geleden gebouwd door de grandioze koning Herodes, was het hoogste gebouw in Jeruzalem tijdens de Tweede Tempelperiode en het enige bouwwerk dat intact bleef nadat de Romeinen de heilige stad in 70 CE in brand staken.


Nu blijft het vernieuwde Tower of David Museum nabij de Jaffapoort indruk maken met zijn hypermoderne multimedia-exposities en architectonisch ontwerp dat naadloos overgaat in een 3000 jaar oud archeologisch park.


Sinds de oprichting in 1989 door de toenmalige burgemeester van Jeruzalem, Teddy Kollek, heeft het historisch museum van Jeruzalem indruk gemaakt op bezoekers (600.000 in 2019 voordat het vernieuwingsproject begon), voornamelijk met zijn Night Experience- show, die de oude stenen gracht en oude torens als achtergrond gebruikt.


Detail van de “King David” geluids- en lichtshow in het Tower of David Museum in Jeruzalem. Foto door Naftali Hilger via ISRAEL21c


Dankzij een verdubbeling in grootte tot meer dan 20.000 vierkante meter, is het de bedoeling om dezelfde krachtige ervaring voort te zetten in de galerijen, waar de lange, complexe en kleurrijke geschiedenis van Jeruzalem op innovatieve en boeiende manieren wordt gepresenteerd.


"Geen ander museum kan het verhaal van Jeruzalem vertellen in zo'n kenmerkende setting, binnen deze citadel, die getuige is geweest van zoveel bewogen periodes in het verleden van de stad", aldus directeur en hoofdconservator Eilat Lieber.


"De iconische architectuur, massieve stenen muren van Jeruzalem en prachtig gewelfde wachtkamers creëren een unieke setting voor dit museum dat de toegangspoort tot deze unieke stad zal worden."


Rondleiding door 10 galerijen

Voorafgaand aan de grote heropening van het museum op 1 juni, mocht ISRAEL21c zijn 10 nieuwe galerijen bezoeken.


Gemaakt door een multidisciplinair team van archeologen, architecten ( Kimmel Eshkolot ), ontwerpers ( Studio de Lange ), curatoren en visuele makers, bieden deze tentoonstellingsruimten voor elk wat wils: geschiedenis, aardrijkskunde (inclusief 14 interactieve kaarten), archeologie, literatuur, theologie , film, fotografie, muziek en meer.


Bezoekers kijken naar een interactieve kaart in Galerij 1. Foto door Oded Antman via ISRAEL21c


De eerste galerij van het nieuwe verzonken toegangspaviljoen met meerdere verdiepingen heeft een 12 meter lang interactief multimediapaneel (het grootste in Israël) waarmee je met een snelle aanraking door de 4000-jarige geschiedenis van Jeruzalem kunt bladeren.


Toren van David Museum Galerij 1, "Shores of Eternity." Foto door Oded Antman via ISRAEL21c


De installatie, getiteld 'Sands of Time', is gemaakt door het bekroonde Amerikaanse ontwerpbureau Local Projects, dat verantwoordelijk was voor het 9/11 Memorial and Museum in New York. Het eindontwerp en de programmering is gedaan door het Israëlische bedrijf Shortcut Playground.


Op een andere muur hangt een betoverende digitale animatie die verschillende periodes in de geschiedenis van de stad uitbeeldt, gemaakt door de Israëlische Oscar-genomineerde filmmaker Ari Folman ("Waltz with Bashir").


Het werk wordt niet alleen op de oude muur geprojecteerd, maar is gefotografeerd zodat elke steen wordt opgenomen in de visuele ervaring.


Onbegraven schatten

Elke galerij staat vol met artefacten, waarvan sommige ter plekke zijn opgegraven tijdens opgravingen en vele voor het eerst zijn tentoongesteld.


Een die mijn aandacht trok, is een rood zegel uit de Eerste Tempelperiode (achtste tot zesde eeuw vGT) met de inscriptie "Behorend tot Matanyahu, zoon van Azzaryahu."


En ik zag kleine gouden muntjes waarop het sjekel-symbool zichtbaar is als je het vergroot op een scherm bekijkt. Curator Tal Kobo merkt met genoegen op dat dit hetzelfde symbool is dat wordt gebruikt op de huidige shekel-munt.


Dit samenspel van heden en verleden is precies wat de curatoren bedoeld hebben.


Kobo wijst naar de boogramen van de citadel, die ervoor zorgen dat het "uitzicht op het moderne Jeruzalem voortdurend in dialoog is met het historische aspect".


In Gallery Two kun je oude kalkstenen vaten uit het eerste-eeuwse Jeruzalem bestuderen tegen de achtergrond van Mishkenot Sha'ananim, de eerste Joodse wijk die buiten de oude stadsmuren werd gebouwd.


3 geloven

De volgende drie galerijen traceren de heiligheid van Jeruzalem en zijn religieuze betekenis in het jodendom, het christendom en de islam.


De aan de islam gewijde galerij is bijzonder mooi omdat deze zich in een voormalige moskee uit de Mamluk - periode ( 13e eeuw n . Mekka).


Digital storytelling en interactieve technologie in een galerie die ooit een moskee was. Foto door Ricky Rachman via ISRAEL21c


Grenzend aan deze kamer is een galerij gericht op de convergentie van de kalenders van de religies van de stad in de huidige tijd (365 dagen in 7,5 minuten om precies te zijn).


Dit wordt gedaan door de projectie van een werk gemaakt door de beroemde Israëlische boekillustrator en artistieke filmmaker David Polonsky op een bolvormig plafond.


De soundtrack bij de diverse beelden is afkomstig van opnames van koren uit Jeruzalem.


Bij het verlaten van het museum gaan bezoekers rechtstreeks de bruisende oude stad en de hedendaagse realiteit in.


Bijna volledig toegankelijk

De impuls voor het uitgebreide verbouwingsproject, geleid door Dame Vivien Duffield via de Clore Israel Foundation, begon toen de jaren hun tol begonnen te eisen van de fysieke structuur van het fort.


De Israel Antiquities Authority speelde een grote rol bij het behoud en had uiteindelijk het laatste woord over welke wijzigingen zouden worden toegestaan.


Conserveringswerkzaamheden aan de minaret en de citadel in het Tower of David Museum. Foto door Ricky Rachman via ISRAEL21c


Dit gaf het museum, dat vanwege de vele trappen ontoegankelijk was, ook de kans om opnieuw na te denken over hoe het geschikt was voor mindervaliden.


Dit werd gedaan door de ingangen van de oude wachtkamers gelijk te trekken, twee liften en hellingbanen toe te voegen.


De vernieuwde Davidstoren legt het accent op toegankelijkheid. Foto door Ricky Rachman via ISRAEL21c


Een derde lift naar het observatiedek van de citadel om het spectaculaire uitzicht over Jeruzalem te zien, was niet toegestaan ​​door de Antiquities Authority, dus VR-brillen en een link om dag en nacht een 360-graden uitzicht te zien, zullen worden verstrekt aan degenen die de 50 graden niet kunnen beklimmen stappen.


Naast speciale audiogidsen met beschrijvingen van de Night Spectacular-beelden voor slechtzienden en gidsen met Hebreeuwse, Engelse, Arabische en internationale gebarentaal voor slechthorenden, zal er ook een sensorische kaart zijn waarop mensen met geluidsgevoeligheid aangeven welke galerijen moeten worden vermeden en hen naar een stille kamer leiden.


Reut Kozak, hoofd toegang en inclusie van het museum, lanceert maandelijks een "Relaxed Performance" bij de geluids- en lichtshow voor het comfort van degenen die moeilijk stil kunnen zitten of stil kunnen blijven (inclusief jonge kinderen).


Lieber sprak de hoop uit dat alle bezoekers - of het nu een schoolkind uit Israël is of een toerist uit het buitenland - de kennis die ze in het museum opdoen, zullen gebruiken als "basis voor dialoog, tolerantie en respect".
121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page