top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De elite van Jeruzalem in het koninkrijk Juda gaf de voorkeur aan wijn met een vleugje vanille


Fase van restauratie van de potten uit de 6e eeuw voor Christus in de laboratoria van de Israel Antiquities Authority onder restaurator Joseph Bocangolz. Foto Ortale Khalaf / IAA


Een verrassende ontdekking in de Stad van David: een nieuwe studie door de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv onthult dat in wijnkruiken uit het einde van de Eerste Tempelperiode, met het symbool van de handel uit het Koninkrijk Juda, overblijfselen van vanillekruid werden gevonden - het luxueuze kruid, dat van ver naar Israël kwam.


De wijnkruiken, die dateren uit de tijd van koning Zedekia - het einde van de gloriedagen van het koninkrijk, werden ontdekt in opslagruimten van gebouwen bij twee verschillende archeologische opgravingen in de Stad van David in het Nationaal Park. Een opgraving, uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority, bevindt zich op de oostelijke hellingen van de City of David Hill, en een andere opgraving, onder gezamenlijk beheer van de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv, werd uitgevoerd op de Givati ​​Parkeerplaats, ten westen van de heuvel.

Verzameling wijnpotten uit de 6e eeuw voor Christus na het restauratieproces. Foto Dafna Gazit/Israël Antiquities Authority


De twee gebouwen die tijdens de opgravingen werden opgegraven, werden vernietigd tijdens de Babylonische vernietiging van Jeruzalem, in 586 v.Chr., en de kruiken werden ontdekt in de kamers, onder een ingestort gebouw. Een nieuwe studie, gisteren gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, publiceerde de resultaten van unieke chemische tests die de overblijfselen van moleculen identificeerden die bewaard zijn gebleven in de kleine ruimtes aan de zijkant van het aardewerkvat.


De studie onderzocht acht potten uit beide gebouwen, en in alle ervan werd duidelijk bewijs gevonden voor wijnopslag.


Stukken wijnpotten uit de 6e eeuw v.Chr. opgegraven in de Stad van David. Foto Eliyahu Yanai/ City of David


Wat de onderzoekers echter echt verraste, waren organische resten, die erop wijzen dat de wijn was verrijkt met vanille - een exotische en waardevolle specerij, waarvan tot voor kort helemaal niet bekend was dat de Oude Wereld vóór de komst van Columbus beschikbaar was.


De overblijfselen van de inhoud van de potten werden geïdentificeerd door Ayala Amir, een doctoraalstudent bij de afdeling Archeologie en Oude Nabije Oosten Culturen aan de Universiteit van Tel Aviv, die het onderzoek uitvoerde in de laboratoria van het Weizmann Instituut en de Bar-Ilan Universiteit: " Vanillemarkers zijn een ongebruikelijke vondst, vooral gezien het vuur dat zich heeft voorgedaan in de gebouwen waar de potten werden gevonden. De resultaten van de analyse van de organische resten stellen me in staat om met vertrouwen te zeggen dat de potten wijn bevatten en dat het gekruid was met vanille."


De ontdekking van vanille houdt blijkbaar verband met een internationale handelsroute die in de 7e eeuw v.Chr. de Negev doorkruiste, aanvankelijk - onder auspiciën van het Assyrische rijk, en later - waarschijnlijk onder hun erfgenamen - de Egyptenaren, en mogelijk zelfs de Babyloniërs.

Volgens Ortal Chalaf en Dr. Joe Uziel, de directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, die de groep kruiken op de oostelijke hellingen van de stad David Hill hebben blootgelegd: "De mogelijkheid om innovatieve wetenschappelijke studies te combineren die de inhoud van kruiken opende een raam voor ons, om erachter te komen wat ze aten - en in dit geval - wat ze dronken in Jeruzalem, aan de vooravond van de vernietiging."


De opgraving van Prof. Yuval Gadot en Dr. Yiftah Shalev op de Givati parkeerplaats in de City of David bracht een tweede set kruiken aan het licht, waar een indrukwekkend gebouw van twee verdiepingen werd blootgelegd - dat mogelijk als bureau van hoge ambtenaren in het koninkrijk. De meest oostelijke kamer op de begane grond werd waarschijnlijk gebruikt als wijnkelder van het gebouw.


Er werden meer dan 15 potten in gevonden, evenals verschillende andere vaten voor het bewaren van vloeistoffen, waarvan een enorm. "De kamer was zo druk dat het moeilijk te begrijpen was hoe mensen erin konden bewegen", zeggen de onderzoekers.


Een handvat van een pot uit de 6e eeuw voor Christus met een rozet-afdruk die verband houdt met de koninklijke economie in het koninkrijk Juda. Foto Eliyahu Yanai / City of David


Op de handvatten van sommige potten verscheen een zegelafdruk in de vorm van een rozet, wat aangeeft dat de kruik en de inhoud ervan deel uitmaakten van het koninklijke bestuur van het koninkrijk Juda. Het aantal kruiken en de indrukken erop wijzen op het economische belang van wijn en de drinkcultuur als middel om status en macht uit te drukken. Over het belang van de wijndrinkceremonie in de lokale cultuur, kan men leren van de berisping van de profeet Amos over "de zelfgenoegzaam in Sion ... Je ligt op bedden versierd met ivoor en lounge op je banken .... Je drinkt wijn bij de kom" (Amos 6: 1-7). Sociale evenementen en ceremonies waarbij het drinken van wijn werd gecombineerd, waren ook gebruikelijk in veel andere culturen: het bewijs hiervan is bijvoorbeeld te vinden in de Griekse symposiumceremonies - of in de oosterse rijken, zoals het Ahasveros feest, dat in het boek Esther wordt genoemd. "Drankjes werden geserveerd in gouden bekers van vele ontwerpen, en er was een overvloed aan koninklijke wijn, een weerspiegeling van de vrijgevigheid van de koning." (Esther 1: 7).


Onderzoek van de inhoud van de potten bracht aan het licht dat sommige ervan meerdere keren waren hergebruikt, aangezien in sommige ook resten van olijfoliemoleculen werden ontdekt. Deze bevindingen duiden op de complexiteit van het economische systeem en het geavanceerde mechanisme voor inzameling en herverdeling.


Volgens Prof. Yuval Gadot van de Universiteit van Tel Aviv en Dr. Yiftah Shalev van de Israel Antiquities Authority: "Tot op heden hebben we geen direct bewijs van het gebruik van dergelijke potten. Sommigen suggereerden wijn of olijfolie, maar er was geen direct bewijs van de vaten zelf. Moleculaire analyse stelt ons nu in staat om de grenzen van kennis en verbeeldingskracht te verleggen. Nu beginnen we de potpuzzel in elkaar te leggen. De wijn is misschien geen grote verrassing, maar het feit dat het gekruid is met vanille is geweldig."


Volgens Eli Eskozido, directeur van de Israel Antiquities Authority: "De geweldige samenwerking tussen de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv bracht ons op een dienblad - of in dit geval een beker - informatie over de drinkgewoonten van de edelen van Jeruzalem, in de tijd dat de Eerste Tempel stond. Nieuwe wetenschappelijke instrumenten blijven nieuwe informatie leveren aan de studie van het verleden, zelfs na vele jaren van archeologisch onderzoek in de stad."


75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page