top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israëlische startup die ervoor zorgt dat geen enkele vrouw alleen loopt


Neta Schreiber Gamliel, mede-oprichter en CEO van SafeUP (links), met enkele medewerkers en vrijwilligers van de startup. Foto met dank aan SafeUP


Helaas is bijna elke vrouw op de planeet bekend met het ongemakkelijke gevoel dat soms gepaard gaat met alleen lopen. Het maakt niet uit of het op klaarlichte dag is of midden in de nacht, vlak bij huis of in een onbekende omgeving - de schijnbaar eenvoudige procedure om ergens heen te gaan, laat ons vaak sceptisch.


Een Israëlische app genaamd SafeUP is ontwikkeld om deze situatie te bestrijden. Het stelt vrouwen in staat om in te loggen en virtueel of fysiek naar de gewenste locatie te worden begeleid door een getrainde vrijwilliger, met een veilig gevoel in de wetenschap dat er veiligheid is in aantallen, meldt ISRAEL21C.


Het idee voor de app kwam bij medeoprichter en CEO, Neta Schreiber Gamliel, na een onaangename ervaring.


“Ongeveer 10 jaar geleden was Neta op een huisfeest en op een gegeven moment merkte ze dat een van haar vrienden vermist was. Ze haalde een paar vrienden bij elkaar en samen gingen ze op zoek naar haar”, zegt Noa Toder, Head of Growth bij SafeUP.


'Aan het einde van de zoektocht, die nogal wat tijd kostte, vonden ze haar boven, worstelend met twee jongens. Ze begreep toen de kracht van cijfers en hoeveel het helpt om iemand bij je te hebben in een ongemakkelijke situatie.”


Een paar jaar later, in 2019, heeft Schreiber Gamliel SafeUP opgericht op basis van deze principes.


Screenshot SafeUp


"Het idee was om een ​​netwerk te creëren van vrouwen die er voor elkaar zijn in elke situatie waarin je je minder zelfverzekerd voelt", legt Toder uit.


“Of het nu gaat om een ​​concrete situatie waarin iemand je op straat volgt, of om iets abstracters, zoals wanneer je 's nachts alleen loopt in een onaangename of onbekende ruimte. Met een druk op de knop kom je via de app in contact met vrouwen in je omgeving.”


60K gebruikers


De app werd zes maanden geleden gelanceerd na een proefproject in samenwerking met de gemeente Tel Aviv, en heeft tot nu toe zo'n 60.000 gebruikers in Israël, de VS en het VK, evenals kleinere gemeenschappen in Hongarije en Polen. De meeste gebruikers zijn tussen de 14 en 35 jaar oud.


Om lid te worden van de SafeUP-gemeenschap, registreren vrouwen zich en ondergaan ze verificatie om hun geloofwaardigheid te garanderen. Vervolgens kunnen ze de app openen om te zien waar 'voogden'-gebruikers in de buurt zijn, ze een video- of telefoontje geven of iemand vragen om hen te vergezellen.


De voogden zijn app-gebruikers ouder dan 18 jaar die een videotraining hebben gevolgd die wordt aangeboden door SafeUP. Ze leren situaties inschatten, welke vragen ze aan eindgebruikers moeten stellen en hoe ze op verschillende situaties moeten reageren.


Gewoonlijk is het voldoende om er te zijn voor de vrouw die inbelt en een oor te lenen, maar in ongeveer 5 procent van de gevallen komen voogden ter plaatse - in groepjes van twee of drie vrouwen, om zichzelf niet in gevaar te brengen.


Toder merkt op dat gebruikers in veel gevallen niet eens naar voogden bellen, omdat ze zich veiliger voelen door de app op hun telefoon open te houden.


"We zien dat steeds meer van onze gebruikers de app gebruiken op manieren die we eerder niet hadden bedacht", merkt ze op. "Er zijn bijvoorbeeld veel gebruikers die er niet van dromen om in het donker te gaan joggen omdat ze daar bang voor zijn, maar nu, met de app, hebben ze meer vertrouwen."


Weerbaarheid van de gemeenschap


De oplossing van SafeUP, zegt Toder, is uniek op twee fronten. Ten eerste richt het zich uitsluitend op vrouwen, in tegenstelling tot andere producten die zijn gericht op de bredere bevolking. Ten tweede is het gebaseerd op de veerkracht van de gemeenschap, wat gebruikers een snellere en effectievere oplossing biedt dan iets als een paniekknop.


“We bieden je een zeer grote inzet van alle voogden in je omgeving”, zegt Toder. "We kunnen je heel snel in contact brengen met iemand in je omgeving die naar je toe kan komen en je kan helpen je veiliger te voelen."


De app is beschikbaar in de App Store en Google Play in zowel Hebreeuws als Engels, met plannen voor meer talen omdat de startup zoveel mogelijk vrouwen wil bereiken.


"Zoals met alles dat op een netwerk is gebaseerd, geldt: hoe groter het netwerk, hoe effectiever de oplossing", besluit Toder.


“Het grote doel op dit moment is om de gemeenschappen te vergroten en allerlei plaatsen over de hele wereld te bereiken. Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk vrouwen de app downloaden.”


Voor meer informatie, klik hier


194 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page