top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israëlische woestijn: 5 plekken die je moet hebben gezien


Ein Avdat nationaal park. Foto Manu Grinspan via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Twee jaar in een pandemie en de drang om weer nieuwe bestemmingen te ontdekken is groter dan ooit. We staan te popelen om het onbekende te ontdekken. Vooral nu de maatregelen rondom reizen zijn versoepeld en we steeds meer mogen. Anders, uniek en ver weg van de massa hebben onze interesse na alle hectiek van de afgelopen twee jaar.


Het goede nieuws is dat dit helemaal niet ver van huis hoeft te zijn. Op slechts 4,5 uur vliegen vanuit Nederland bijvoorbeeld.


De Israëlische woestijn, kortweg de Negev genoemd, ligt in het zuiden van Israël en loopt ongeveer vanaf de Dode Zee tot aan Eilat. De woestijn beslaat 62% van het land en wordt gekarakteriseerd door roodachtig zand en vele geologische rotsformaties. Ver weg van het hectische stadsleven en de ideale plek voor degenen die opzoek zijn naar een unieke ervaring, variatie en avontuur. Wat zijn dé must-sees in dit gebied?


Ramon krater


Foto Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Midden in de Negev ligt de bijzondere Ramon krater, ook wel bekend als Machtesh Ramon. Het is de grootste erosie krater ter wereld en is maar liefst 40 kilometer lang, 9 kilometer breed en ongeveer 400 meter diep. Uniek aan Ramon zijn de veelkleurige zandsteen, vulkanisch gesteente en fossielen waar deze krater uit bestaat. Reizigers kunnen hier genieten van de mooie uitzichten die deze krater biedt of (voor de echte diehards) naar beneden lopen en een stuk in de krater wandelen. De weg terug naar boven is af en toe wel een geklauter, maar dat zorgt weer voor avontuur.


Tip: Het dorpje Mitzpe Ramon, dat midden in de Negev ligt, biedt een schilderachtig uitzicht op de Ramon krater bij zonsondergang.


Timna park


Foto Dafna Tal via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Nog verder in het zuiden ligt Timna park, een 15.000 hectare hoefijzervormige vallei omringd door steile kliffen. Ideaal voor de wandel- en natuurliefhebbers, want het park staat bekend om haar bijzondere planten, bomen en dieren die de woestijn hun thuis hebben gemaakt en een kei zijn geworden in het overleven in droge omstandigheden. Daarnaast is er in het park ook een klein meer te bezichtigen (ja, een meer in een woestijn!) en kunnen reizigers er fietsen en bergklimmen. Voor ieder wat wils in Timna park.


Har Karkom


Foto Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


De parel van de Negev en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de christelijke geschiedenis. Har Karkom, een kalksteenplateau van 847 meter hoog, wordt omringd door een wild en ongerept landschap en is zeker het wandelen aan de oevers van de droge rivierbedden waard. Een interessante bezienswaardigheid zijn de rotstekeningen die op verschillende plekken te zien zijn. Deze rotstekeningen, bestaande uit aanbiddende figuren, dieren en raadselachtige symbolen, geven de lange en mysterieuze geschiedenis van de Karkom berg weer. Liefhebbers van geschiedenis en natuur kunnen hier dus zeker hun hart ophalen.


Sde Boker


Graf van David en Paula Ben Gurion. Foto WikipediaCommons


Wie het échte Israël wil leren kennen, kan z’n hart ophalen in een kibboets, een collectieve gemeenschap die van de landbouw leeft. Ooit ontstaan met als doel ongerepte gebieden van Israël te veranderen in productief landbouwgrond en tegenwoordig zijn er verschillende kibboetsen verspreid over het land. De Sde Boker kibboets in de Negev werd opgericht in 1952. Hier staat het voormalig huis van David Ben Gurion, Israël’s eerste premier, dat nu een museum is en bezoekers leert over David Ben Gurion en de ontwikkeling van de Negev. Wie liever de omgeving verkent, kan terecht in Ein Avdat nationaal park, een ravijn dat onderdeel is van het langste droge rivierbed in de Negev, en de aangrenzende Ein Akev oasis voor een verfrissend bad. Beiden nog niet zo heel bekend onder internationale toeristen..


Eilat


Foto Dafna Tal via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Zwemmen in de Rode Zee met roodgekleurde woestijnbergen op de achtergrond. Dat kan in Eilat, het zuidelijkste puntje van Israël. Reizigers die liever een rustige vakantie aan het strand willen of juist willen bijkomen van hun avonturen in de woestijn, kunnen terecht in deze moderne oasis aan de kust. Naast dat er natuurlijk veel gezwommen kan worden, is Eilat ook een ideale bestemming voor duik- en snorkelliefhebbers en zijn er verschillende activiteiten zoals kajakken en jetskiën.


Tot slot nog enkele praktische zaken


Bereikbaarheid: Mitzpe Ramon, Timna park, Sde Boker en Eilat goed bereikbaar met de bus vanuit Tel Aviv. Israël is een klein land en busritten vanuit Tel Aviv naar Negev duren nooit langer dan zes uur. Wie niet afhankelijk wil zijn van de bus kan een auto huren. Har Karkom kan alleen tijdens een georganiseerde tour betreden worden.


Weer: Alhoewel de droogte van de woestijn en de lage luchtvochtigheid voor een aangenaam gevoel in de zomermaanden zorgen (zelfs bij 40 graden), kan de Negev het beste in de lente- en wintermaanden worden bezocht. De nachten zullen fris aanvoelen, maar overdag is het warm en schijnt de zon. Ook is de kans op regen vrijwel nihil.
266 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page