top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De opties van Netanyahu: ingaan op eisen Smotrich en rabbijnen of hen buitenspel zetten


Screenshot YouTube


Waar Netanyahu eerder had gehoopt deze week een regering te vormen, zijn alle coalitie gesprekken stopgezet. Reden is de eis van rechtsextremistische Smotrich minister van Defensie te worden en de eis van ultraorthodoxe Deri minister van Financiën te worden.


De Verenigde Staten hebben al laten weten het onaanvaardbaar te vinden als Smotrich minister van Defensie wordt en niet met hem te zullen werken.


Ook is het een probleem voor Amerika wanneer de rechtsextremistische Ben Gvir minister van Politie en Openbare Veiligheid wordt.


Netanyahu lijkt woensdag akkoord te zijn gegaan met de eis van Ben Gvir om illegale nederzettingen, na indiensttreding van de regering, legaal te verklaren. Iets wat door het buitenland niet zal worden geaccepteerd.


Het is daarbij nog de vraag of Deri minister kan worden, hij had een jaar geleden in een pleidooiovereenkomst et Justitie afgesproken de politiek te verlaten. Om het Hooggerechtshof buitenspel te zetten zou hem in de kaart kunnen spelen.


Daarnaast speelt ook de eis van ultraorthodoxe partijen om de Thorawet in te voeren en uitspraken van het Hooggerechtshof met 61 Knesset stemmen ongedaan te maken. Dit betekent in wezen het einde van de democratie.


Dit laatste blijkt ook uit een brief die meer dan honderd hoogleraren en docenten van Israëlische universiteiten en academische instellingen hebben gepubliceerd waarin ze zich verzetten tegen een wetsvoorstel dat de Knesset in staat zou stellen uitspraken van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven.


Deze 100 honderd hoogleraren zeiden dat de voorgestelde terzijdestellingsclausule "de bescherming van de mensenrechten in Israël ernstig zal schaden en generaties lang gevoeld zal gaan worden.


De extreemrechtse en ultraorthodoxe partijen in de mogelijke coalitie van premier Benjamin Netanyahu, dat bij de verkiezingen eerder deze maand een meerderheid van 64 leden won in de Knesset met 120 zetels, en die naar verwachting de meest rechtse regering ooit van Israël zullen vormen, hebben geëist dat er wetgeving wordt aangenomen die 61 Knesset leden in staat zou stellen beslissingen van de hoogste rechtbank van het land te herroepen, een eis waar critici voor waarschuwen dat dit het democratische evenwicht tussen het parlement, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht in Israël zou kunnen verstoren en eigenlijk te niet zal doen.


Volgens een rapport van Channel 13 dat citeerde uit de brief, kan dit tot gevolg hebben dat mensenrechten ernstig worden aangetast, omdat dan de Knesset beslist in plaats van het Hooggerechtshof, en er geen sprake meer is van onafhankelijkheid.


Daarnaast speelt mee de eis van ultraorthodoxe partijen die voorstander zijn van het invoeren van de Thora wet, waarbij in principe rabbijnen zullen bepalen hoe te leven, en bijvoorbeeld kunnen eisen dat niemand meer auto mag rijden op zaterdag of bijvoorbeeld alle restaurants op Shabbat gesloten zullen zijn.


Uit een peiling van Channel 12 nieuws blijkt dat 12% van de Israëli's al plannen maakt het land te verlaten en 38% overweegt het land te verlaten, als de Thorawet wordt ingevoerd en het Hooggerechtshof buitenspel wordt gezet.

130 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page