top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De plaats in de Galil waar economische kansen voor Arabische vrouwen wordt gecreëerd


Myasar Khamaisy, die begon als student in Sindyanna, naast enkele van haar manden. Foto door Diana Bletter


Voor Myasar Khamaisy, 44, begon haar betrokkenheid bij Sindyanna van Galilea met een leeg nest. Het was 2015 en haar drie dochters waren het huis uit om te studeren en ze had niets te doen. Om een ​​baan te krijgen, wist ze dat ze haar Hebreeuwse taalvaardigheid moest verbeteren.


Ze schreef zich in voor een cursus Hebreeuws, aangeboden door Sindyanna in haar dorp Kafr Kanna in Galilea.


Daarna volgde ze een cursus mandenvlechten. Ze werd zo bedreven in het weven van manden van bamboe en palmbladeren dat ze de cursus nu zowel in het Arabisch als in het Hebreeuws geeft.


Khamaisy was een van de eerste vrouwen in het dorp die cursussen volgde in Sindyanna. In de loop der jaren hebben honderden vrouwen, zowel Arabieren als joden, deelgenomen.


Sindyanna, een unieke non-profitorganisatie, brengt sinds 1996 vrouwen met verschillende achtergronden bij elkaar, promoot Fair Trade, creëert economische kansen voor Arabische vrouwen en helpt lokale telers en producenten.


Een geit liep op een parkeerplaats in een nabijgelegen dorp toen ik onlangs naar het bezoekerscentrum van Sindyanna reed. Hoewel het zich in de industriële zone van Kafr Kanna bevindt, heerst er in het centrum een ​​kalm, pastoraal gevoel.


Er zijn foto's aan de muren van olijfgaarden en lokale boeren, kunstwerken van Joodse en Arabische vrouwen, planken gevuld met olijfolie, zelfgemaakte zeep, lokale producten zoals Conscious Carob Syrup en enkele van de geweven manden die Khamaisy en andere vrouwen hebben gemaakt, gevuld met zelfgemaakte snuisterijen.


'We zijn allemaal verbonden'


Deelnemers geboorterecht bij Sindyanna van Galilea. Foto met dank aan Sindyanna


Tijdens het beozek van ISRAEL@!C kwamen er twee Birthright groepen om meer te weten te komen over Sindyanna's activiteiten en om za'atar, of hysop, vermengd met sesamzaad en kruiden, te maken om mee terug te nemen naar de Verenigde Staten.


Zoals Sindyanna mededirecteur en groepsfacilitator Nadia Giol, 51, de bezoekers van het Geboorterecht vertelde - sommigen getatoeëerd en allemaal in de twintig - "We zijn allemaal verbonden. Wat er in Europa en Israël en Amerika gebeurt, raakt ons allemaal.”


Giol zei dat haar eigen verhaal parallel loopt met het verhaal van Sindyanna. Ze werd geboren in 'de schaduw van het conflict'. Haar ouders kwamen uit het dorp Saffuriyyeh, nu onderdeel van het nationale archeologische park Tzipori .


Van links naar rechts, leraar mandenvlechten Myasar Khamaisy, vrijwilliger Ronit Erez en Nadia Giol, mededirecteur van Sindyanna van Galilea. Foto door Diana Bletter


Nadat ze was getrouwd met een Spaanse man die studeerde aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem (hij is christen en zij moslim), woonde ze twee jaar in Spanje, waar ze dacht dat haar betrokkenheid bij de conflicten van Israël "klaar zou zijn".


'Maar als je ver weg bent, worden je problemen groter,' zei Giol tegn ISRAEL21C.


Zij en haar man verhuisden terug naar Israël, vestigden zich in Nazareth, en ze werd actief in multiculturele groepen, maar "ze waren meer aan het praten dan aan het werk." Ze is opgeleid om een ​​geweldloze groepsbegeleider te worden met als doel dingen te veranderen door middel van sociaal werk en onderwijs.


Ze begon in 2015 bij Sindyanna te werken en vanaf het begin zei ze: "Ik voelde me alsof ik thuis was", omdat het een organisatie was waar "we vrede bevorderen, werken voor het milieu en veranderingen aanbrengen."


Giol voegde eraan toe: "Ik kom uit een plaats van hoop."


Kendall Simons, een Birthright deelnemer, in het Sindyanna Visitor Center. Foto door Diana Bletter


Kendall Simons, een van de deelnemers aan het Geboorterecht, zei dat ze het verhaal en de missie van Sindyanna erg ontroerend vond.


"Vooral het idee om ons leven te verrijken door samen te leven met andere culturen," zei Simons. “Zoals Giol zei: 'We creëren grenzen in onze geest. Als we grenzen kunnen creëren, kunnen we ze ook neerhalen.'”


Voordeel voor mens en samenleving


Voordat ze aan Sindyanna begon te studeren, zei Khamaisy dat ze nooit Joodse vrouwen had ontmoet, "en nu zijn we vrienden, gaan we naar elkaars huizen."


Toen ik haar vroeg hoe haar man denkt over haar betrokkenheid, zei ze: "Als hij na het werk thuiskomt en het huis schoon is en hij te eten heeft, is hij gelukkig." Toen zweeg ze en glimlachte: 'Je weet hoe mannen zijn.'


Hadas Lahav is mededirecteur van Sindyanna, dat zij in 1996 mede oprichtte na de Oslo-akkoorden. Ze zei dat het idee was om "mensen en de samenleving aan beide kanten ten goede te komen".


Ze vergeleek het met een startup, zei ze dat de organisatie geld naar Arabische vrouwen brengt omdat ze "grondstoffen nemen en ze in handelswaar veranderen".


In het afgelopen jaar heeft Sindyanna 30 vrouwen geleerd om hydrocultuursystemen in hun huizen op te zetten. Een deel van de vrouwen verkoopt nu de tomaten, wortelen en sla die ze thuis verbouwen.


"We proberen het idee van milieubewustzijn te verspreiden," zei Lahav.


Ondanks de complexe feiten ter plaatse, zei Lahav dat Sindyanna's “kleine successen uiteindelijk tot iets anders zullen leiden. Samenleven is niet naïef, het is essentieel. Alleen al het feit dat er interacties zijn tussen de Joodse en Arabische gemeenschappen is erg belangrijk.”


Voor meer informatie, klik hier.36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page