top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"De staat Israël steekt zijn hand uit naar samenwerking met de landen in de regio"


Als onderdeel van Sea the Future, de internationale conferentie voor technologieën uit de zee en de woestijn die plaatsvindt in Eilat (18-20 oktober), werd een panel van ministers en hoge functionarissen gehouden met de deelname van de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en de minister van Ontwikkeling van de periferie van de Negev en Galilea, Oded Forer, de minister van Regionale Samenwerking Isawi Frej en ministers en hoge ambtenaren van Moldavië, Roemenië, Azerbeidzjan, Ecuador, Togo, Malta en andere landen.


De minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en de minister van Ontwikkeling van de Negev en de periferie van Galilea, Oded Forer, zeiden tegen de deelnemers: “Als een van de uitdagingen voor het komende decennium raken we een van de belangrijkste punten voor de mensheid. Voedselzekerheid is onze grootste uitdaging. De landen van de wereld kunnen geen voedsel verbouwen zoals vroeger, in overeenstemming met het veranderende klimaat en in het licht van de opwarming van de aarde. Daarvoor hebben we veredelingsmethoden en nieuwe technologieën nodig.”


De minister benadrukte het verband tussen de stabiliteit van de regio en voedselzekerheid en voegde eraan toe dat “Israël zijn hand uitstrekt naar elke samenwerking om duurzame oplossingen te vinden voor voedselzekerheid op internationaal niveau.”


In zijn opmerkingen merkte minister voor Regionale Samenwerking, Iswai Frej, op: “Wie had gedacht dat we hier in Israël zouden zitten met partners uit Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko. Voor mij is het een droom die uitkomt. Dit is de sleutel tot veiligheid en stabiliteit in onze regio. De volgende stap is om alle landen in de buurt te zien - Jordanië, Saoedi-Arabië, Egypte en de Palestijnen. Zonder de Palestijnse kant kunnen we nergens heen, omdat ze deel uitmaken van onze regio. Ik geloof dat we het samen kunnen."

Vladimir Bula, minister van Landbouw en Voedselindustrie in Moldavië, zei: "Je kunt leren van Israëls ervaring met het gebruik van water in de landbouw, en alle landen zouden moeten samenwerken om honger en voedseltekorten te bestrijden."


Dr. Alexandra Troyano-Groux, regionaal landbouwconsul voor Libanon, Irak, Iran en Egypte, sprak in een panel dat gewijd was aan regionale samenwerking bij de Franse ambassade in Libanon en verklaarde: "Iran heeft grote plannen op het gebied van aquacultuur in het land. Hun doel is om de visserij in 2023 te vergroten tot een productie van 100 miljoen ton per jaar met behulp van kooien langs de kustlijn. In Libanon begon het gebied van aquacultuur in 1932, de Libanese regering werkt samen met de Wereldvoedselorganisatie en het belangrijkste doel is om te zorgen voor hygiënische omstandigheden, consistente elektriciteit en afvalwaterzuivering in het land. We werken samen met de Libanezen om de basisvoorwaarden hiervoor te waarborgen."


De conferentie, die een initiatief is van het Israëlische Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, in samenwerking met het Ministerie van Ontwikkeling van de Periferie, de Negev en Galilea, en het Ministerie van Regionale Samenwerking, heeft meer dan 70 vertegenwoordigers van vele landen, waaronder 10 ministers en onderministers van over de hele wereld. De deelnemers kwamen uit de Verenigde Staten, Chili, Ghana, Singapore, Roemenië, Malta, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Nederland, Australië, IJsland en meer.


De conferentie volgt op het regeringsbesluit onder leiding van de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, om een ​​meerjarenplan te lanceren om de stad Eilat en de Eilot-regio te ontwikkelen als een nationaal en internationaal centrum voor de productie van voedsel uit de zee en de woestijn voor een bedrag van ongeveer NIS 170 miljoen.


De kwestie van de wereldwijde voedselzekerheid zal de komende jaren met veel uitdagingen worden geconfronteerd, waaronder de snelheid van de bevolkingsgroei, de opwarming van de aarde en frequente klimaatveranderingen, stijgende zeespiegels en afnemende vruchtbare gebieden voor landbouwgewassen. Een belangrijk deel van de toekomst van het mondiale voedsel moet dan ook afkomstig zijn uit de zee en de woestijn.

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page