top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De trotse jongerengroep die van onze wereld een betere plek wil maken


De trotse jeugdorganisatie IGY van Israël stelt diversiteit en democratie centraal in haar educatieve activiteiten. Foto met dank aan IGY PR


Je zou denken dat een jongerengroep die zich richt op LHBTQ+-tieners helemaal draait om homorechten, empowerment en ondersteuning. Maar IGY, de trotse jeugdorganisatie van Israël, doet meer: ​​het wil de LGBTQ+-identiteit gebruiken als een drijfveer om een ​​meer democratische, diverse en vrije samenleving te creëren.


“IGY werd opgericht in 2002. De eerste groep werd opgericht in Kfar Saba en werd opgericht met als doel een ruimte te worden voor tieners en jongeren om de LGBTQ+-identiteit te bespreken. Sindsdien heeft de organisatie een lange weg afgelegd, van een meer therapeutische organisatie die ondersteunende kringen biedt tot een jongerenorganisatie die een positie inneemt in de Israëlische realiteit”, legt IGY's vice-president, Liana Meirom Asif, aan ISRAEL21C uit.

Liana Meirom Asif. Foto door Eran Even via ISRAEL21C


"Tegenwoordig is het overkoepelende doel echt om de Israëlische samenleving te beïnvloeden, niet alleen als het gaat om de rechten van de homogemeenschap, maar ook om gelijke rechten in Israël in het algemeen", zegt ze. "We zijn niet alleen LGBTQ+, wat één soort diversiteit is, maar we komen allemaal uit verschillende gezinnen en zien Israël als de thuisbasis van een diverse samenleving, en dat is onze kracht."


Om verandering teweeg te brengen in de hele Israëlische samenleving, voert IGY meerdere projecten uit die duizenden mensen bereiken. Het heeft meer dan 4.000 leden en honderden vrijwillige gidsen in meer dan 100 jeugdgroepen en clubs in het hele land; een eenjarig pre-militair academieprogramma; aangewezen militaire dienstsporen; een professionele hogeschool voor risicovolle LGBTQ+-jongvolwassenen; en een bloeiende alumnibeweging.

IGY heeft zo'n 4.000 leden in meer dan 100 jeugdgroepen en clubs in het hele land, gericht op het versterken van haar tienerdeelnemers. Foto met dank aan IGY PR


Het bekendste programma van IGY, de jongerengroep, richt zich op tieners in het hele land en met een breed scala aan achtergronden - joodse religieuze en ultraorthodoxe jongeren, jongeren over het hele genderspectrum, tieners uit Arabische gemeenschappen, uit Centraal-Israël en uit de economische of geografische periferie – en aanbiedingen, zoals andere jeugdgroepen, wekelijkse bijeenkomsten, wandelingen en sociale evenementen.


Zo'n 70 procent van de deelnemers is niet openlijk homoseksueel, merkt Asif Meirom op.


“Het proces van uit de kast komen staat wat ons betreft niet op zichzelf. Het is onze waarden om leiderschap, gelijkheid en gemeenschappelijke en maatschappelijke veranderingen aan te moedigen op de plaatsen waar we ons bevinden”, legt ze uit.

IGY moedigt leiderschap, gelijkheid en gemeenschappelijke en maatschappelijke veranderingen aan in de hele Israëlische samenleving. Foto door Amitai Ziv via ISRAEL21C


"De meest dramatische verandering vanuit educatief oogpunt is om te zeggen dat LGBTQ+-identiteit niet iets is om je voor te schamen, maar iets dat moet worden versterkt en versterkt, dat het iets is dat een verbinding kan maken tussen mij en anderen."


Een stedelijke kibboets


Een persoon die zijn LGBTQ+-identiteit als een brug gebruikt, is de 26-jarige Nimrod Cohen Bar-Eli, een lid van de IGY-commune in de noordelijke stad Afula.

Nimrod Cohen Bar-Eli. Foto door Ohad Avni via ISRAEL21C


"Ik kwam uit de kast toen ik 21 was, tijdens mijn legerdienst, en daarna besloot ik dat voordat ik beslis wat ik met mijn leven ga doen, ik me ga wagen aan sociale actie en kwesties die mij na aan het hart liggen", zegt hij tegen ISRAEL21C.


Na het leiden van een van zijn pre-legerprogramma's, besloot Cohen Bar-Eli om zich aan te sluiten bij de stedelijke kibboets van IGY in Afula. Hij zegt dat hij hier voelt dat hij zijn missie in de wereld aan het vervullen is.


“De missie is om een ​​alternatieve samenleving te creëren die erin slaagt, door middel van de alternatieve normen en codes die erin bestaan, zich te verspreiden naar steeds meer ruimtes in de Israëlische samenleving en hen codes van vrijheid, vreemdheid en het streven naar actie te brengen die is niet-hiërarchisch, dat uit elkaar trekt in machtsverhoudingen. Proberen te handelen vanuit de waarde van menselijke gelijkheid en de barrières te slechten die mensen scheiden”, zegt hij.


“We doen van alles. Sommigen van ons geven les op scholen in Afula, anderen geven les op scholen in het hele land. We ondersteunen ook een lokale trotse gemeenschap in Afula. Samen met onze LGBTQ+-partners in Afula en omgeving creëren we activiteiten, bijeenkomsten en workshops.”


Hun ontvangst in de stad, merkt hij op, is enigszins gemengd.


“Veel mensen weten niet hoe ze met onze aanwezigheid om moeten gaan. Sommigen van ons hebben een heel vreemd en ongewoon uiterlijk. Als we in Afula over straat lopen is het duidelijk dat er iets ongewoons aan de hand is, en soms kijken mensen, trekken een wenkbrauw op of zeggen iets, maar soms complimenteren ze ons ook en zijn ze erg enthousiast over onze aanwezigheid hier. Op persoonlijk vlak zijn er allerlei reacties', zegt hij.


De gemeente hecht veel belang aan haar LGBTQ+-leden.


“Het stelt hen in staat zich hun toekomst voor te stellen op de plek waar ze zijn opgegroeid, naast hun huis en gezin. Het geeft hen ook dit soort ruimte die hen in staat stelt om van schaamte naar trots te keren en creëert een gemeenschap met leeftijdsgenoten en een veilige ruimte om hun LGBTQ+-identiteit te formuleren, niet door zich te verbergen, maar door potentieel en bevrijding. Ze hebben ook de mogelijkheid om partners te vinden en zeer moeilijke vragen te stellen die ze niet ergens anders willen stellen”, zegt hij.


Meirom Asif-wedstrijd.


"Uiteindelijk is ons doel om te zeggen dat heel Israël een ruimte is voor LGBTQ+-gezinnen, jongeren en tieners", zegt ze.


“En toch zien we in de nabije toekomst geen volledige gelijkheid voor de trotse gemeenschap in de Israëlische samenleving, dus ons doel is nog steeds in de eerste plaats om op te treden voor LGBTQ+-jongeren en om tegelijkertijd kwesties van maatschappelijke gelijkheid aan te pakken. Bij ons komt het allemaal samen.”43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page