top of page
  • Barak Ravid

De VS vertellen Israël dat de megadeal met Saoedi-Arabië concessies aan de Palestijnen moet omvatten


Minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken. Screenshot YouTube


De regering-Biden vertelde de Israëlische regering vorige week dat zij aanzienlijke concessies zou moeten doen aan de Palestijnen als onderdeel van elke mogelijke megadeal met Saoedi-Arabië die normalisatie tussen het koninkrijk en Israël omvat. Vertellen vier Amerikaanse functionarissen en een bron die over de kwestie zijn geïnformeerd, schrijft Barak Ravid in Axios.

Waarom het ertoe doet: het bereiken van een deal die een vredesakkoord tussen Saoedi-Arabië en Israël omvat, zal een historische prestatie op het gebied van het buitenlands beleid zijn voor president Biden. De regering dringt aan op een akkoord vóór het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar, wanneer de presidentiële campagne naar verwachting de agenda van Biden zal verteren.

  • Maar de regering-Biden staat voor een zware strijd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft sterke bedenkingen bij het nemen van belangrijke stappen in de richting van de Palestijnen. Dit zou waarschijnlijk de woede van de extreemrechtse partijen die deel uitmaken van zijn coalitie veroorzaken en het risico lopen zijn regering ten val te brengen.

Achter de schermen: Ron Dermer, de Israëlische minister van strategische zaken, bezocht vorige week Washington voor gesprekken in het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de megadeal met Saoedi-Arabië.

  • Vier huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen vertelden Axios dat zowel de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, als minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken bij Dermer de noodzaak van Israëlische concessies aan de Palestijnen ter sprake brachten als onderdeel van een Saoedische deal.

Blinken vertelde Dermer dat de Israëlische regering “de situatie verkeerd interpreteert” als zij denkt dat zij dergelijke concessies niet hoeft te doen, zeiden twee Amerikaanse functionarissen.

  • Blinken zei ook dat Saoedi-Arabië de Arabische en islamitische wereld zal moeten laten zien dat het belangrijke resultaten van Israël heeft gekregen met betrekking tot de Palestijnen in ruil voor een normalisatieovereenkomst, aldus de functionarissen.

  • Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat ze geen commentaar geven op diplomatieke privégesprekken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwees naar het Witte Huis.

  • Het kantoor van Dermer en het kantoor van de Israëlische premier reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Het grote geheel: Sullivan vertelde Dermer ook dat Biden brede steun wil krijgen van de Democraten in het Congres voor een megadeal met Saoedi-Arabië, vertelde een bron die over de kwestie was geïnformeerd aan Axios. Om dat te doen, zei Sullivan, zullen er serieuze Israëlische stappen richting de Palestijnen nodig zijn.

  • Veel Democraten in de Senaat die over delen van een megadeal zullen moeten stemmen, zijn zeer kritisch over de Saoedische of Israëlische regering, of beide.

De andere kant: Dermer was in zijn gesprekken met Blinken en Sullivan niet erg openhartig over mogelijke Israëlische concessies voor de Palestijnen, volgens twee Amerikaanse functionarissen en een bron die over de kwestie was geïnformeerd.

  • Dermer vertelde Sullivan dat de concessie van Israël is dat het bereid is een civiel nucleair programma in Saoedi-Arabië te accepteren, aldus de bron die over de kwestie is geïnformeerd.

Stand van zaken: Sullivan zei dinsdag in een briefing met verslaggevers dat “er nog steeds manieren zijn om te reizen” om een ​​megadeal te krijgen.

  • Er blijven nog een aantal onopgeloste kwesties bestaan, waaronder een mogelijk defensieverdrag tussen Washington en Riyadh en mogelijke Amerikaanse steun voor een civiel nucleair programma dat de verrijking van uranium op Saoedisch grondgebied omvat.

Wat te kijken: Drie huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen zeiden dat Netanyahu zou kunnen worden uitgenodigd in het Witte Huis voor een ontmoeting met Biden in de derde week van september. De regering-Biden heeft niet bevestigd of en wanneer een ontmoeting in het Witte Huis tussen Biden en Netanyahu zal plaatsvinden.

  • Een bron die over de kwestie was geïnformeerd, zei dat een dergelijke bijeenkomst zich waarschijnlijk zou concentreren op het benadrukken van de noodzaak voor Israël om concessies te doen aan de Palestijnen in een toekomstige normalisatieovereenkomst met Saoedi-Arabië.


156 weergaven0 opmerkingen

Kommentit


bottom of page