top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deur van Nederlands huis waar Joden tijdens de oorlog waren ondergedoken te zien in Yad Vashem


Foto via Yad Vashem


De met een schilderij versierde deur van het huis van Willem en Gerritdina van der Sluis uit Bergentheim, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden zaten ondergedoken, is nu te zien in Yad Vashem in Jeruzalem.


Willem en Gerritdina van der Sluis trouwden in 1942 en woonden in een huis dat aan hun werkplaats in Bergentheim vastzat. Willem, huisschilder van beroep, sloot zich aan bij het Nederlandse verzet. Kort na hun huwelijk begon het echtpaar een aantal Joden te verbergen, waaronder Sallie Lindeman. Willem betaalde met zijn leven voor zijn activiteiten in de Nederlandse ondergrondse.

Willem en Gerritdina van der Sluis op hun trouwdag, Nederland, 1942. Foto via Yad Vashem


Sallie Lindeman woonde met zijn vrouw in Wierden. Nadat de nazi's Nederland hadden bezet en de deportaties van joden naar kamp Westerbork begonnen, werd Sallie gearresteerd en naar het kamp gestuurd. Dankzij de tussenkomst van een medewerker van het verzet uit zijn woonplaats wist Sallie het kamp te ontvluchten en een veilige haven te vinden in het huis van het echtpaar van der Sluis. Hij zat daar ondergedoken van 1942 tot 1945.


Willem van der Sluis creëerde achter de muren van de zolder een ruimte die als schuilplaats zou kunnen dienen als de Duitsers een huiszoeking zouden uitvoeren. Af en toe kwam Sallie 's nachts naar buiten om in Willems werkplaats te werken en houten ornamenten te maken. Op een van de huisdeuren schilderde hij een Hollands boerderijtafereel.

Het huis van der Sluis, waar Sallie Lindeman tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Foto via Yadd Vashem


Op een keer doorzochten de Duitsers het huis op verborgen joden. Gerritdina vertelde hen koeltjes dat daar geen Joden verborgen waren. Op dat moment waren zowel Sallie als een lid van het Nederlandse verzet verstopt, gespannen en angstig, op zolder. Haar vertrouwen en tegenwoordigheid van geest overtuigden de Duitsers en ze vertrokken.


Willem van der Sluis werd verraden door een informant en in januari 1945 opgepakt door de Duitse autoriteiten. Hij werd samen met andere leden van het verzet geëxecuteerd. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, konden Gerritdina en haar dochtertje Wilna hem nog een keer zien.


Na Willems arrestatie verliet Sallie de schuilplaats. Na de oorlog werd hij herenigd met zijn vrouw. De Lindemans hielden contact met Gerritdina en haar dochter.

Sallie Lindeman, Nederland, na deoorlog. Foto via Yad Vashem


Op 23 oktober 1984 erkende Yad Vashem Willem en Gerritdina van der Sluis als Rechtvaardige onder de Volkeren.


Enige tijd geleden nam Wilna de Groot-van der Sluis, contact op met Yad Vashem. Ze schonk de versierde ornamenten die Sallie Lindeman tijdens haar onderduik had gemaakt, inclusief de versierde deur, die ze had gevraagd en gekregen van de familie die naar haar ouderlijk huis was verhuisd.

162 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page