top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deze Israëlische startup zorgt ervoor dat drones niet op kinderen landen

Het systeem van Wonder Robotic geeft drones situationeel bewustzijn waardoor ze echt autonoom zijn. Foto met dank aan Wonder Robotics via ISRAEL21C


'Het woord 'autonoom' wordt met ondraaglijk gemak rondgestrooid', klaagt Idan Shimon. "Als je een eenvoudige drone koopt, zal hij autonoom zijn in de zin dat hij zal vliegen waar je maar wilt en zelfs daar zal landen", legt hij uit. "Je zult de drone zeker kunnen vertellen ergens heen te gaan, maar als je hem zegt te landen en er is een kind in de weg, zal hij op het kind landen."


Dit is het soort incident dat Shimon, de CEO en medeoprichter van de Israëlische startup Wonder Robotics , wil voorkomen.


"We ontwikkelen een systeem dat drones voorziet van situationeel bewustzijn - een begrip van hun omgeving, een gevoel van de wereld om hen heen en onder hen, het vermogen om de wereld te analyseren, evenals het vermogen om te vliegen terwijl ze hun omgeving begrijpen zonder ergens tegenaan botsen', zegt hij.


Shimon heeft tientallen jaren ervaring en passie voor alles wat met luchtvaart te maken heeft. Hij vloog als kind met modelvliegtuigen en diende als drone-operator in het leger voordat hij ging werken bij Aeronautics, een UAV-bedrijf voor militair gebruik, en later als adviseur in het veld.


Het idee voor Wonder Robotics, zegt hij, ontstond na een vraag van een cliënt in het defensiebedrijf.


Drones kunnen niet lang in de lucht blijven en stijgen en landen altijd op dezelfde plek. De opdrachtgever vroeg waarom drones niet in de buurt van hun bestemming stoppen om de vliegtijden te verkorten.


"Daardoor is het idee ontstaan", merkt hij op tijdens een gesprek met ISRAEL21C. “De belangrijkste reden hiervoor is dat drones niet echt autonoom zijn. Ze kunnen de wereld niet zelf zien, zichzelf navigeren of veilig landen, desnoods, zonder ergens in vast te lopen.”


In plaats daarvan vertrouwen drones nog steeds op operators om hen te helpen obstakels zoals hoogspanningslijnen, rotsen, moeilijke grondhoeken en dergelijke te overwinnen.


Maar naarmate de wereld op weg is naar commerciële drones die onze boodschappen en transportartikelen op grote schaal gaan bezorgen, zal deze manier van werken niet langer levensvatbaar zijn.


"Het is duidelijk dat als voorwaarde voor grootschalige operaties, je het je niet kunt veroorloven om voor elke drone een persoon te hebben", merkt Shimon op.


“We ontwikkelen een oplossing die generiek moet zijn. Het zal mogelijk zijn om het op elke soort drone te plaatsen”, legt hij uit. “Niet voor de consumentenwereld maar voor de commerciële wereld, voor drones van meer dan 20 kilo en zelfs de grote monsters van een ton of twee.”2D en 3D


Shimon zegt dat de unieke aanpak van het bedrijf erin bestaat algoritmen uit verschillende werelden te combineren.


"In de wereld van geautomatiseerde visie is er tweedimensionale analyse en AI zoals in het geval van Tesla en Mobileye, of 3D-bedrijven die de wereld in 3D analyseren."


Met 2D-visie, legt hij uit, kan de drone ver weg zien terwijl hij vliegt, terwijl 3D-visie noodzakelijk is om te landen en dingen zoals obstakels en terrein van dichtbij te zien. Ze zijn nog niet eerder gecombineerd.


"Hoe lager je gaat, hoe groter het 3D-element ervan wordt", legt Shimon uit. “Je kijkt naar beneden met een stereocamera die de wereld vanuit twee hoeken bekijkt zoals het menselijk oog en een diepgaand beeld krijgt. Op die manier kan ik niet alleen de semantiek begrijpen – of het nu water of vaste grond is – maar ook de geometrie ervan, zoals rotsen en kabels. Ik mag autonoom de juiste plek bepalen om te landen of een pakket te plaatsen.”


3D-analyse maakt een autonome, veilige landing op een dak mogelijk. Foto met dank aan Wonder Robotics via ISRAEL21C


In de commerciële wereld, zegt hij, “werkt iedereen alleen aan oplossingen voor landingen die bekend zijn en onderzocht zijn, waarbij je van tevoren bepaalt waar je wilt landen en de plek markeert. Ons systeem weet hoe dat te doen, maar ook op onbekende of niet onderzochte plekken, bijvoorbeeld bij noodlandingen waarbij het systeem zelf moet beslissen.”


Dit kan van belang zijn voor regelgeving. "De toezichthouder wil weten dat dit ding op de grond kan landen zonder iemand te doden en zonder ergens in vast te komen zitten."


Verticale wereld van drones


Wonder Robotics is twee jaar geleden opgericht en gefinancierd door Shimon en zijn zakenpartner. Het gaat nu zijn zaadronde in en heeft vijf fulltime en twee parttime medewerkers. Afgezien daarvan kreeg het steun van de Israel Innovation Authority en heeft het al klanten.


"We hebben een aantal projecten op defensiegebied, met zowel het ministerie van Defensie als een groot defensiebedrijf", merkt hij op.


“Er is een bestaand product en het werkt. Het doel van de komende ronde is om het te commercialiseren, kleiner te maken en de optimalisatie uit te voeren die nodig is voor de civiele markt.”


Op dit moment werkt de Wonder Robotics-oplossing in wat de verticale wereld van drones wordt genoemd, dat wil zeggen alles wat te maken heeft met naar beneden kijken voor landingsdoeleinden. Uiteindelijk is het bedrijf van plan zijn horizontale wereld onder de knie te krijgen en drones in staat te stellen volledig autonoom naar hun bestemming te reizen.


"Het idee is niet om tijdens het vliegen tegen dingen aan te botsen, om 360° zicht te hebben vanaf de drone en niet alleen om naar beneden te kijken", besluit Shimon.


Voor meer informatie, klik hier


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page