top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deze Israëlische technologie verlaagt de kosten van zelf gefinancierde ziektekostenverzekering


Foto gemaakt door creativeart op freepik.com


Ziektekostenverzekeringen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, zijn uit de hand gelopen. Dat heeft ertoe geleid dat grote bedrijven – en ook enkele kleinere – gezondheidsplannen aanbieden die concurreren met giganten als Aetna, Blue Cross en Kaiser.


Deze "zelf gefinancierde" verzekering omvat nu ongeveer een derde van de totale markt voor ziektekostenverzekeringen en is ongeveer $ 22 miljard waard. Aanspraken op terugbetaling van zelf gefinancierde plannen bedragen in totaal meer dan $ 1 biljoen per jaar.


Om een ​​zelf gefinancierd verzekeringsprogramma te beheren, hebben bedrijven een externe beheerder (TPA) nodig. Dat is een kans voor startups om geavanceerde technologie naar TPA's en naar de zelf gefinancierde markt in het algemeen te brengen.


Het in Tel Aviv gevestigde Marpai betrad de TPA-markt in april 2021 door een overname van Continental Benefits, een TPA in Florida.


"Plotseling werd deze jonge Israëlische startup met 15 ontwikkelaars in Tel Aviv een TPA met ongeveer $ 20 miljoen aan jaarlijkse inkomsten en 50.000 leden die gezondheidszorg van ons ontvingen", vertelt Yaron Eitan, medeoprichter en voorzitter van Marpai, aan ISRAEL21c.


Het uitgebreide bedrijf heeft meer dan 100 medewerkers in dienst. Het heeft ambities om zijn diensten uit te breiden naar enkele van de andere 200 TPA's die in de VS actief zijn.


De kosten van het gezondheidsplan halveren?


De kosten voor de klanten van Continental zijn al drastisch beïnvloed.


"Toen we fuseerden met Continental, kostte het ongeveer $ 8 om een ​​claim te verwerken", zegt Eitan. “Nu is het ongeveer $ 3, wat al lager is dan de norm in de industrie. Dit is een goed aantal, maar we willen het op $ 1 per claim krijgen en de kosten van het gezondheidsplan halveren."


Marpai Labs, de R&D-afdeling van het bedrijf in Israël, heeft kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en neurale netwerken toegepast om te voorspellen wie ziek zal worden, wat het gaat kosten en wie de beste (en meest redelijk geprijsde) arts in het netwerk is.


AI wordt aangedreven door data en Marpai heeft er veel van van leden. "We weten wanneer je naar de dokter ging, wat de dokter zei, welke procedure je had", merkt Eitan op.


Marpai kocht ook vier miljoen geanonimiseerde platen uit de staat Wisconsin om zijn AI te trainen.


"In de trainingsfase moet je een wiskundig model bouwen dat de manier waarop het menselijk brein werkt nabootst", legt Eitan uit. “Die modellen draai je dan op de data van je eigen leden. Het is een lang en vermoeiend proces.”


De modellen worden voornamelijk gebruikt "om kostbare gebeurtenissen te voorspellen", zegt Eitan tegen ISRAEL21C.


Er is het laaghangende fruit, zoals het voorspellen wanneer iemand een colonoscopie of een knieprothese nodig heeft. Er is misschien een praktijk in de buurt die de procedure kan uitvoeren, maar een andere een beetje verder weg die minder in rekening brengt.


Marpai kan prikkels geven, zoals vervoer naar de kliniek of afzien van de eigen bijdrage.


“De patiënt kijkt naar de gegevens, ziet dat beide artsen 5-sterren hebben, dus wat maakt het hem uit? De ledenvoordelen en onze klanten profiteren. Het is een leuke manier om geld te besparen”, zegt Eitan.


Gegevens gestuurde voorspellingen


Naast het laaghangende fruit, gebruikt Marpai AI om de ontwikkeling van chronische ziekten te voorspellen.


"We zijn geen diagnostisch bedrijf", benadrukt Eitan. Zijn taak is beperkt tot het voorspellen van het risico van elke patiënt om later bepaalde medische problemen te krijgen.


“Soms is het enige wat je hoeft te doen ervoor te zorgen dat een patiënt zijn arts ziet. Of als u tekenen van een nierziekte opmerkt, kan vroeg ingrijpen een pil zijn die de noodzaak van duurdere maatregelen kan vertragen. We proberen constant meer gegevens te krijgen, want hoe meer gegevens je hebt, hoe nauwkeuriger je voorspellingen zijn."


De verzekeringsmaatschappijen waar TPA's zoals Marpai voor werken, innen premies en nemen alle risico's op zich tot tussen de $ 50.000 en $ 100.000 per claim. Deze bedrijven voorzien Marpai van een pool van contanten om claims te betalen.


“We hebben een overeenkomst met Aetna die ons toegang geeft tot hun lange lijst met providers. Het belangrijkste punt is wie het risico neemt”, zegt Eitan.


Omdat een enkele werknemer een catastrofale, complexe of langdurige ziekte zou kunnen hebben die veel meer dan $ 100.000 aan ziekenhuiskosten zou kunnen kosten, coördineert Marpai ook met "herverzekeringsmaatschappijen" - bedrijven die een tijdelijke verzekering bieden om alle rekeningen boven het maximum van het bedrijf te betalen . Dat kan betekenen dat een bedrijf $ 1 miljoen tot $ 2 miljoen op een geblokkeerde rekening zet. Marpai koopt de herverzekering namens haar zakelijke klanten.


Bedrijven betalen een kleine extra vergoeding per lid om Marpai de herverzekering te laten afhandelen. De maandelijkse vergoeding per patiënt is ongeveer $ 80 per lid inclusief herverzekering.


Actuaris bij AI


Edmundo Gonzalez, medeoprichter en CEO van Eitan en Marpai, werkte eerder samen bij IT-bedrijf 340Basics in de gezondheidszorg, dat in 2020 werd verkocht en omgedoopt tot Nuvem. Hun derde medeoprichter is deep learning PhD Eli David.


"Marpeh" is Hebreeuws voor "genezen" - ze hebben aan het einde "AI" toegevoegd om het stuk kunstmatige intelligentie te benadrukken.


De medeoprichters van Marpai, van links: voorzitter Yaron Eitan, CEO Edmundo Gonzalez en Chief Science Adviser Eli David.


Het bedrijf haalde $ 10 miljoen op voorafgaand aan de overname van Continental. Toen de gecombineerde entiteit naar de beurs ging op Nasdaq, haalde het nog eens $ 25 miljoen op.


Eitan beschreef wat Marpai doet als "als een actuaris", een baan die gewicht toekent aan verschillende risico's voor individuen en populaties.


“We gebruiken AI om het veel beter te doen. Het mooie van onze technologie is dat we veel nauwkeuriger kunnen zijn in het verzekeren van een bepaalde populatie.”


Technologie is wat Marpai in staat zal stellen het aantal leden te verhogen van 50.000 vandaag naar Eitan's doel van een half miljoen in de komende jaren. In het laatste kwartaal groeide het ledental van Marpai met 20 procent. Het heeft klanten en medewerkers in de Verenigde Staten.


Sommige TPA's ondersteunen mogelijk 10.000 leden, terwijl andere, zoals de interne TPA bij Boeing, 50.000 leden hebben.


Hoewel de oplossing van Marpai zou werken voor niet-zelf gefinancierde ziektekostenverzekeringsprogramma's, zoals particuliere (Blue Cross) of overheidsverzekeringen (Medicare), vertelt Eitan aan ISRAEL21c dat er genoeg mogelijkheden zijn in de zelf gefinancierde ruimte om Marpai alleen op die sector te concentreren.


Met zelf gefinancierde verzekeringsplannen die naar verwachting in 2022 met 5% zullen toenemen, is technologie die de kosten kan drukken altijd welkom.


"Wat Marpai doet is revolutionair in de zelf gefinancierde markt", zegt Ed Ligonde, executive vice president van de Nielsen Benefits Group.


"De meeste TPA's zijn alleen gericht op het betalen van claims. Marpai is georganiseerd rond het lid en brengt de geavanceerde technologie die deze sector nodig heeft om de gezondheid van de leden te verbeteren en daardoor de schadekosten te verlagen. AI met een ledengerichte benadering is een echte gamechanger.”


"Marpai doet veel dingen die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid zonder de kosten te verhogen, en dat is wat we allemaal willen", voegt Marnie Zimmerman toe, de gezondheidsconsulent bij Ward-Kraft, een klant van Marpai.


Applicatie voor de mobiele telefoon


Met de mobiele app van Marpai kunnen klanten van haar partner-TPA's hun uitgaven en eigen risico's zien, claims bekijken, voordelen bekijken, toegang krijgen tot telezorg en aanbieders vinden. De app koppelt ook met elektronische gezondheidsdossiers van leden.


Andere Marpai-tools:


  • TopCare Provider – begeleidt leden naar goedkopere netwerkaanbieders. Marpai streeft ernaar zijn klanten maar liefst 50% - of gemiddeld $ 1.500 - te besparen op complexe zaken.

  • Marpai Cares – een reeks algoritmen om gezondheidsgebeurtenissen op korte termijn te voorspellen die verband houden met chronische ziekten en belangrijke procedures om dure claims voor leden te verminderen.

  • Gaps in Care - identificeert leden die jaarlijks examens, screenings en vaccinaties moeten ondergaan en stuurt gepersonaliseerde teksten en e-mails om hen eraan te herinneren een afspraak te maken.

  • Premium Health Partners – Marpai's technologie-integratie met derde partijen.

De Amerikaanse gezondheidszorg is "een industrie van meerdere biljoenen dollars en inefficiënt", voegt Eitan eraan toe.


Gezondheidsplannen van werkgevers dekken 156 miljoen Amerikanen en 64% van die plannen wordt zelf gefinancierd. En toch: “de zorgkosten blijven stijgen. Er wordt veel met technologie gedaan, maar die is niet goed gestructureerd. We werken op eigen kleine schaal mee aan de transformatie van dit enorme segment van de zorg.”


Voor meer informatie, klik hier.

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page