top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Door Israëlisch onderzoek weten we waarom de aandelen omlaag gaan op 1e dag schooljaar


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Zoals elke kleuter of eersteklasser je kan vertellen, kan de eerste schooldag zenuwslopend zijn. Om de overgang te vergemakkelijken, nemen ouders vaak een dag vrij om hun kinderen naar school te begeleiden.


En naarmate vrouwen steeds meer deelnemen aan het arbeidsproces, blijkt uit nieuw onderzoek dat hun afwezigheid op de eerste schooldag voelbaar is op de aandelenmarkt.


Uit het onderzoek blijkt dat ouderlijke afwezigheid zich vertaalt in lagere handelsvolumes in vergelijking met marktactiviteit op andere schooldagen. In landen met wetten inzake non-discriminatie op grond van geslacht die het aannemen van personeel regelen, was de daling van de marktactiviteit op de eerste schooldag meer uitgesproken, aldus ISRAEL21C.


De studie, gepubliceerd in het Journal of International Financial Markets, Institutions and Money , werd uitgevoerd door Zvi Wiener, voormalig decaan van de Business School en hoogleraar bank- en risicobeheer aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, samen met collega's, waaronder Menachem Abudy en Yevgeny Mugerman aan de Bar-Ilan University.


Het team ondervroeg 607 deelnemers uit 32 landen over hun geslacht, opleidingsniveau, ouderlijke status en of ze hun kind op de eerste schooldag vergezelden.


Vervolgens haalden ze cijfers van de Wereldbank over de arbeidsparticipatie van vrouwen in elk van die 32 landen, evenals hun handelsvolumes op hun eerste schooldag, die vaak samenvalt met het begin van de handelsweek.


Ongeveer 72 procent van de ondervraagde landen ervaart een lager handelsvolume op de eerste schooldag, met een gemiddelde daling van 12% in marktactiviteit.


De onderzoekers vergeleken deze cijfers met vergelijkbare datapunten van 1968 tot 2017.


"Door deze gegevens te isoleren en te vergelijken, konden we het effect van werkende vrouwen op de handelsvolumes zien door goed te letten op wat er met de marktactiviteit gebeurt als die vrouwen afwezig zijn", legt Wiener uit.


De onderzoekers ontdekten dat in 2018 tweederde van zowel mannelijke als vrouwelijke respondenten (67%) zei dat ze vrij nemen van hun werk om hun kind te begeleiden op de eerste dag van de kleuterschool of het eerste leerjaar.


"Ons onderzoek ondersteunt onze veronderstelling dat beide ouders de eerste schooldag als een belangrijke gebeurtenis van hun kerngezin beschouwen", zei Wiener.


Hij voegde er echter aan toe: "In de jaren zestig en zeventig waren er minder werkende moeders, dus hun impact op de volumehandel op een bepaalde dag was minder uitgesproken. Naarmate vrouwen hun plaats op de arbeidsmarkt uitbreiden, is hun impact op de grotere economie aanzienlijk.”


De onderzoekers constateerden een groeiende belangstelling voor het verband tussen maatschappelijke overwegingen en aandelenmarkten.


"Door ons te concentreren op de eerste schooldag, konden we vaststellen dat de afname van het handelsvolume verband houdt met de mate van vrouwelijke arbeidsparticipatie", legt Wiener uit.


"Het feit dat de handelsvolumes negatief werden beïnvloed, met name in landen met wettelijke non-discriminatiewetten die de wervingspraktijken regelen, toont in feite de mate aan waarin gendergelijkheid grotendeels succesvol is geweest in die samenlevingen," voegde Wiener eraan toe.
59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page