top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Drie Israëlische ontwerpers geven een verbluffende draai aan duurzaamheid


Noa Sharon's "Tiny Treasures" ketting is gemaakt van overgebleven metalen. Foto met dank aan Noa Sharon via ISRAEL21C


Mode over de hele wereld heeft sinds het begin van de COVID-19 pandemie veel veranderingen ondergaan. De meeste veranderingen werden verwacht, maar de pandemie versnelde aanpassingen die anders ongeveer vijf jaar zouden duren.


Een van deze trends is duurzaamheid , schrijft ISRAEL21C.


Al enkele jaren lezen we in bedrijfsrapporten dat modemerken zich zouden moeten richten op duurzamer zijn. Maar Covid heeft iedereen doen beseffen hoe afhankelijk ze zijn van een toeleveringsketen waarbij veel landen over de hele wereld betrokken zijn; dat ze op alle niveaus om hun werknemers moeten geven en dat de volgende klimaatverstoring of variant misschien om de hoek ligt.


Daarom moeten ze duurzame praktijken toepassen die juist zijn en die de consumenten eisen.


In Israël zien we al veel ontwerpers duurzamere collecties maken die op verschillende manieren kunnen worden gedefinieerd, van het inkopen van milieuvriendelijkere materialen of het recyclen van bestaande tot lokaal produceren in Israël, het creëren van kleine collecties en ervoor zorgen dat elke werknemer in de waardeketen betaald krijgt zoals het hoort.


Er zijn meer evenementen en gesprekken over duurzaamheid in de Israëlische mode en zelfs Tel Aviv Fashion Week vierde duurzaamheid met hun sponsor Kornit Digital.


Hier zijn drie ontwerpers die materialen recyclen om iets nieuws en spannends te creëren.


'Niets gaat verloren'


Adi Goldshmit maakte een trouwjurk (midden) van de trouwjurk van haar cliënt (rechts). Toen de klant voor de tweede keer trouwde, maakte Goldshmit de jurk opnieuw (links). Foto's door Nadav Ariel via ISRAEL21C.


Israël staat bekend om zijn bruidsmode, maar trouwjurken zijn erg duur en worden maar één keer gebruikt, wat een enorm milieuprobleem is.


Adi Goldshmit , die een bedrijf in eco-mode bruidsjurken heeft, begon overgebleven stoffen te gebruiken om recycled jurken en tops te maken toen een buurvrouw haar vroeg om een ​​trouwjurk voor haar te maken. Vanaf dat moment begonnen vrouwen naar Goldshmit te komen.


De eerste paar kwamen omdat ze zich geen nieuwe trouwjurk konden veroorloven.


"Dat was een geweldige oplossing voor hen, aangezien mijn bedrijf vriendelijk is voor het milieu en voor de portemonnee en ziel van de bruid", zegt ze trots.


Tegenwoordig komen vrouwen naar haar studio met trouwjurken die een familielid ooit droeg voor haar bruiloft of met eenvoudige witte jurken die ze in hun eigen garderobe hadden. "Een van de eerste vrouwen belde me en zei: 'Ik heb geen witte jurken om mee te nemen naar jou, maar ik heb wel een tas vol hemdjes', dus maakte ik daar een trouwjurk van."


Goldshmit werkt aan de jurk terwijl deze op het lichaam van de bruid zit, zodat de bruid meteen kan zien of er iets is wat ze niet leuk vindt. Goldshmit voegt dan kant, knopen of andere overgebleven decoraties toe die ze in haar atelier heeft van andere klanten.


"Soms zijn er items die jaren wachten om hun bestemming te vinden", zegt ze. “Ik heb onlangs een parelketting gebruikt die iemand hier bijna 12 jaar geleden heeft achtergelaten. Niets gaat verloren en elk item heeft een doel.


Klik hier voor meer informatie.


Remeant is een Israëlische startup die technologie gebruikt om plastic van verpakkingsmateriaal te recyclen tot milieuvriendelijk textiel.


Een kussen bedekt met stof gemaakt van afgedankte noppenfolie. Foto met dank aan Remeant via ISRAEL21C


Textielontwerper Elinor Nathaniel, medeoprichter van Remeant, zegt: “Ik heb veel onderzoek gedaan omdat ik een oplossing wilde vinden voor al dit plastic afval. Het kostte me tijd, maar nadat het me eindelijk gelukt was om het textiel te maken, begonnen we met onze eigen producten zoals tote bags, rugzakken en portemonnees. Toen realiseerden we ons dat we het textiel met iedereen willen delen.”


Tegenwoordig kunnen merken en ontwerpers hun eigen eco-fashion textiel kopen bij Remeant. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, waaronder noppenfolie, metallic, marmer en effen.


Klik hier voor meer informatie over Remeant.


Noa Sharon is een sieradenontwerper en een van de oprichters van een Facebook-groep met duizenden Israëli's die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid in mode.


Deze Noa Sharon ring is gemaakt van oud gouddraad. Foto met dank aan Noa Sharon via ISRAEL21C


"In een bedrijf moet je veel strategische beslissingen nemen in verschillende aspecten, van transport en verzending via marketing tot het daadwerkelijke creatieproces", zegt ze. “Voor mij was elke beslissing een kruispunt om te beslissen of ik voor de duurzame weg zou kiezen of niet.”


In haar studio in Tel Aviv ontwerpt ze in kleine hoeveelheden en maakt ze geen volledige collecties van ringen, oorbellen, kettingen, enz. “Ik creëer wanneer ik voel dat het iets unieks, moois en creatiefs is. Sommige van mijn sets bevatten bijvoorbeeld alleen een ring en oorbellen.”


Qua materialen werkt Sharon samen met een familiebedrijf dat haar voorziet van overgebleven metalen zoals zilver en goud, en niets gaat verloren. Ze upcyclet restjes van al haar werk.


"Ik heb onlangs prachtige oorbellen gemaakt van wat ik nog op mijn tafel had liggen", zegt ze.


Ze houdt ervan om met nieuwe technieken te spelen om meer creatieve mogelijkheden te ontdekken. Bijna de hele cyclus van creatie wordt lokaal gemaakt in Tel-Aviv, waarbij Sharon het merendeel van haar gereedschappen en materialen in Israël koopt.


Klik hier om de Etsy Store van Noa Sharon te bezoeken.

199 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page