top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Drie mensenrechtenorganisaties spannen rechtszaak tegen Nederlandse staat aan


F-35 Adir. Ministerie van DefensieNederlandse staat


Drie mensenrechtenorganisaties, waaronder de Nederlandse tak van Oxfam, hebben een zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Den Haag waarin ze stellen dat de export van de onderdelen van de gevechtsvliegtuigen Israël in staat stelt de Gazastrook te bombarderen.


“Israël negeert de fundamentele principes van het oorlogsrecht, zoals het onderscheid maken tussen civiele en militaire doelen en het evenredigheidsbeginsel bij het bombarderen van de Gazastrook”, zeiden de organisaties bij het aanspannen van hun rechtszaken, meldt Haaretz.


Israël ontkent oorlogsmisdaden te hebben begaan en zegt dat zijn strijdkrachten zich houden aan het internationaal recht terwijl ze strijden tegen Palestijnse militanten die in dichtbevolkte burgergebieden opereren.


Het Nederlandse ministerie van Defensie, dat toezicht houdt op de export, wil geen commentaar geven op de rechtszaak, maar zei vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat op basis van de huidige informatie ‘niet kan worden vastgesteld dat de F-35’s betrokken zijn bij ernstige schendingen’ van het humanitaire oorlogsrecht".


564 weergaven1 opmerking

1 comentário


p.bakker61
04 de dez. de 2023

Al die zg hulporganisaties zijn zo links als het maar kan en dus partijdig ik zou willen oproepen die organisaties te boycotten

Curtir
bottom of page