top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Economie van Israël groeide met 8,1% in 2021


Screenshot YouTube


De Israëlische economie bloeit en laat een van de hoogste groeicijfers ter wereld zien, hoewel de coronacrisis nog niet voorbij is en sommige sectoren van de economie, zoals toerisme en cultuur, nog niet volledig operationeel zijn.


In het laatste kwartaal van het jaar werd in Israël een recordgroei van 16,6% opgetekend terwijl in heel 2021 in Israël de hoogste groei in jaren opgetekend werd opgetekend van 8,1%.


Dat melde het Israëlische Bureau voor de Statistiek (CBS) op woensdag die erbij zei dat Het groeicijfer voor 2021 de voorspelling van de Bank of Israel van 7,5% overtreft.


Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vandaag (woensdag) zijn gepubliceerd, blijkt dat Israëli's, die zelden naar het buitenland gingen, een winkelfeest hielden in Israël, wat leidde tot een sprong in de particuliere consumptie die bijzonder hoog was en een aanzienlijke stijging van 19,2% in het kwartaal laat zien 17,3% als gevolg van overheidsactiviteiten na goedkeuring van de staatsbegroting.


Investeringen in de economie zijn ook erg hoog, waar een stijging van 14,1% werd bereikt. De export steeg, ondanks de versterking van de shekel , met een bijzonder hoog percentage van 26,3% en ook de import piekte in jaren met een stijging van 25,5%, mede door de aankoop van veel nieuwe auto's.


De bevolking van Israël groeide in 2021 met 1,7%, zodat het BBP per hoofd van de bevolking met 6,3% groeide na een krimp met 3,9% in 2020. Het BBP per hoofd van de bevolking steeg in 2021 met gemiddeld 5% in OESO-landen.


In 2021 als geheel steeg de particuliere consumptie met 11,7% en door de bevolkingsgroei met ongeveer 1,7% te verminderen, werd de particuliere consumptie per hoofd van de bevolking opgetekend met 9,9%, een van de hoogste percentages ter wereld.


De stijging van de invoer van diensten nam in 2221 toe met 22,3%. De stijging weerspiegelt een stijging van 18,2% in de invoer van diensten exclusief toerisme, aangezien de invoer van toeristische diensten zwaar werd getroffen tijdens de Corona-crisis. Exclusief toerisme steeg de invoer van diensten in 2021 met 74,4% na de scherpe daling van 77,9% in 2020, maar is nog steeds 61,4% lager dan de invoer van toeristische diensten in 2019.


De enorme stijging van de particuliere consumptieve bestedingen per hoofd van de bevolking in 2021 weerspiegelt een aanzienlijke stijging van 7,1% van de huidige particuliere consumptie per hoofd van de bevolking voor voedsel, dranken, tabak, persoonlijke diensten, huisvesting, brandstof, huishoudelijke elektriciteit en industriële producten voor de huidige consumptie. De uitgaven aan voedsel, dranken en tabak stegen met slechts 4,2%, vergeleken met de consumptie in andere gebieden, die met 16,1% steeg.


De uitgaven voor semi-duurzame producten per hoofd van de bevolking, voor kleding en schoeisel, huishoudtextiel, kleine elektrische en huishoudelijke apparaten, amusements- en vrijetijdsproducten en persoonlijke bezittingen, zijn het afgelopen jaar met 26% gestegen. De uitgaven voor duurzame goederen per hoofd van de bevolking, zoals koelkasten en wasmachines, stegen met 18% en de uitgaven voor de aankoop van voertuigen voor privégebruik met 16,3


Israël staat op de vierde plaats van de ontwikkelde landen bij de berekening van het binnenlandse BBP per hoofd van de bevolking met 6,3%, na Ierland met een jaarlijks wereldrecord van 13,9%, het Verenigd Koninkrijk met 6,9% en Frankrijk met 6,7%. Israël ligt voor op de Verenigde Staten (5,1%), het gemiddelde van ontwikkelingslanden (5%), Duitsland (slechts 2,6%), Australië en Japan (slechts 2,1%). Nederland staat op plek 8 met 3,8%.


Grafiek via Ynet148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page