top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een Israëlische chirurg gebruikt een bij AliExpress gekochte metaaldetector om levens van patiënten te redden

Hoofd- en halschirurg Dr. Eyal Sela met de metaaldetector. Foto door Roni Albert via ISRAEL21c


Een chirurg in een Israëlisch ziekenhuis gebruikt een eenvoudige metaaldetector, gekocht via AliExpress, om scherven van oorlogsslachtoffers te lokaliseren.


Sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober zijn duizenden mensen met granaatscherven opgenomen in Israëlische ziekenhuizen, en operaties zijn vaak langdurig, complex en uitdagend.


“Wanneer granaatscherven zich in de hand of het been bevinden, zijn ze gemakkelijker te lokaliseren. In het hoofd- en nekgebied is het echter veel uitdagender”, zegt Dr. Eyal Sela, directeur van de afdeling Otolaryngologie Hoofd- en Halschirurgie van het Galilee Medical Center.


“Operaties in deze gebieden zijn complex en gevoelig; zelfs kleine bewegingen tijdens de operatie kunnen verlamming veroorzaken, vanwege de nabijheid van zenuwen en bloedvaten.”


Sela's gloeilampmoment kwam tijdens een operatie op een soldaat die werd getroffen door Hezbollah-vuur uit Libanon. De soldaat werd naar het Galilea Medisch Centrum gebracht, dat gevestigd is in Nahariya, vlakbij de Israëlische grens met Libanon, met een kogel in de basis van zijn schedel.


Ondanks het feit dat Sela wist waar de kogel zich bevond, kostte het hem meer dan een uur om hem te vinden. Toen kwam hij op het creatieve idee om een ​​metaaldetector te gebruiken om de scherven efficiënter te lokaliseren.


Hij bestelde er een bij de Chinese online retailer AliExpress en sinds de levering ervan heeft hij het met succes gebruikt om scherven bij veel patiënten te lokaliseren en te verwijderen. Daarmee bespaarde hij tijd en verminderde hij complicaties bij operaties.


Een recente patiënt was een soldaat die drie weken geleden gewond raakte bij een drone-aanval van Hezbollah in Hurfeish.


"Deze soldaat arriveerde in een ernstige toestand, met granaatscherven in de achterkant van zijn hoofd en schedel. De ingangswond zat op één plek, en de granaatscherven op een andere," zei Sela.


"Zonder het apparaat zou het veel langer hebben geduurd om het te lokaliseren, en de scherven bevonden zich in een bijzonder gevoelig gebied. De metaaldetector verkortte de procedure aanzienlijk, waardoor onnodige incisies en complicaties werden voorkomen", voegde hij toe.


Sela presenteerde onlangs dit innovatieve gebruik van een metaaldetector op de jaarlijkse bijeenkomst van de Israëlische Vereniging voor Otolaryngologie – Hoofd- en Halschirurgie.


Toen de oorlog met Hamas in oktober begon, verplaatste het Galilee Medical Center zijn afdelingen voor patiënten en intensieve zorg naar zijn versterkte ondergrondse faciliteit.


515 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page