top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een met boeken gevulde jeugd voorkomt latere cognitieve achteruitgang


Ter illustratie. Foto door Josh Applegate op Unsplash


Boeken intrigeren en verrukken kinderen, en nu weten we dat ze die kinderen ook kunnen helpen om cognitief functioneren tot op hoge leeftijd te behouden.


Opgroeien in een met boeken gevuld huis lijkt het geheugen van 65-plussers te verbeteren en cognitieve achteruitgang te voorkomen, volgens een onderzoek van Galit Weinstein van de Universiteit van Haifa, Ella Cohn-Schwartz van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, en Noam Damri van het Israel Gerontological Data Center.


De onderzoekers trokken hun conclusies uit een analyse van de resultaten van twee golven van de Survey of Health, Aging and Retirement in Europe (SHARE). In 2011 en 2013 werd de enquête ingevuld door dezelfde 8.239 personen van 65 jaar of ouder die niet leden aan een neurodegeneratieve ziekte.


Hun analyse concludeerde dat een met boeken gevuld ouderlijk huis - bescheiden gedefinieerd als 11 tot 25 boeken - significant correleerde met een verbeterd onmiddellijk geheugen, vertraagd geheugen, verbale vloeiendheid en minder globale cognitieve achteruitgang.


"Als we factoren in het vroege leven kunnen identificeren die van invloed zijn op hersenveroudering en die mensen op latere leeftijd een voordeel geven, dan kunnen we de cognitieve functie op oudere leeftijd behouden", legt Cohn-Schwartz van het BGU-departement voor Volksgezondheid aan ISRAEL21C uit.


De bevindingen van het team zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Dementia and Geriatric Cognitive Disorders.


"Deze studie draagt ​​bij aan ons begrip van het belang van onze kinderomgevingen voor de gezondheid van de hersenen op oudere leeftijd. Er zijn meer studies nodig om de langetermijneffecten op de hersenen vast te stellen van de overgang van het lezen van gedrukte boeken naar het gebruik van digitale media”, aldus Weinstein.
63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page