top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een slim polymeer dat wonden zou helen zonder hechtingen


Een zelfherstellend, antibacterieel, multifunctioneel wondverband. Foto met dank aan het Technion-woordvoerdersbureau via ISRAEL21C


Het is al lang een hoofdbestanddeel van sciencefiction om de eenvoudige hechtdraad als verouderd te beschouwen. En waarom niet – de wondsluitingstechniek wordt al minstens 5.000 jaar gebruikt.


Het laboratorium voor chemische technologie van prof. Hossam Haick aan het Technion – Israel Institute of Technology heeft een slim verband zonder hechtdraad gecreëerd dat de randen van een wond aan elkaar bindt, infectie afweert en zelfs digitaal rapporteert over de toestand van de wond aan de chirurg.


Het verband zou op het gebied worden aangebracht voordat een chirurgische incisie wordt gemaakt. Na de operatie binden de twee uiteinden van de wond zich binnen drie seconden aan elkaar.


Het verband kan antibiotica afgeven om infectie te helpen voorkomen, en het is draadloos verbonden met de slimme apparaten van het medische team. Het slimme verband kan realtime rapporten leveren over veranderingen in temperatuur, pH en glucosespiegels.


Haick zegt dat hij op een avond laat op het idee kwam nadat hij 'met mijn kinderen naar een film over futuristische robotica had gekeken. Ik dacht, wat als we echt zelfherstellende sensoren zouden kunnen maken?”


Prof. Hossam Haick. Foto met dank aan Technion Woordvoerder's Office via ISRAEL21C


Haick ging de volgende dag aan de slag met zijn idee. Maar er was een probleem: de sensor was niet biocompatibel, wat betekent dat hij niet in contact met huid en bloed kon worden gebruikt.


Het creëren van een polymeer dat zowel biocompatibel als zelfhelend zou zijn, werd bereikt door Haick's postdoctorale student Ning Tang.


Het polymeer van Tang is als een moleculaire ritssluiting gemaakt van zwavel en stikstof. Het scalpel van de chirurg opent het, en wanneer het samengedrukt wordt, sluit het en houdt het stevig vast. Geïntegreerde koolstofnanobuisjes zorgen voor elektrische geleidbaarheid en integreren de sensorarray.


In laboratoriumexperimenten genazen wonden die werden gesloten met het slimme verband net zo snel als die gesloten met hechtingen. Bovendien vertoonden ze verminderde besmettingspercentages.


"We hebben de vooruitgang van de vierde industriële revolutie geïntroduceerd: slimme onderling verbonden apparaten", zegt Haick. "Het is een nieuwe benadering van wondbehandeling."


Hij meldt dat de technologie nu gepatenteerd is. “We zijn met een aantal bureaus in gesprek gegaan om deze technologie op de markt te brengen.”

79 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page