top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een spectaculaire oude gouden ring met een inleg van halfedelsteen, is opgegraven in Yavne


Foto Daphna Gazit Israel Antiquities Authority


Bij de grote opgraving in Yavne door de Israel Antiquities Authority, als onderdeel van het initiatief van de Israel Land Authority om de stad uit te breiden, werd onlangs een spectaculaire gouden ring blootgelegd, met een inleg van een paarse steen.


Een onderzoek van de ring door Dr. Yotam Asher in het analytisch laboratorium van de Israel Antiquities Authority, toonde aan dat de steen grotendeels is gemaakt van silica - een materiaal waaruit veel edelstenen zijn samengesteld. Dit onderzoek sloot de mogelijkheid uit dat de paarse inlay gewoon van glas is gemaakt. De ring weegt 5,11 gram.


Foto Daphna Gazit Israel Antiquities Authority


Dr. Amir Golani, een expert op het gebied van oude juwelen bij de Israel Antiquities Authority, die de vondst onderzocht, zei dat “de persoon die de ring bezat welvarend was, en het dragen van het juweel wees op hun status en rijkdom. Dergelijke ringen kunnen zowel door mannen als door vrouwen worden gedragen”


In de buurt van dit pakhuis met wijnpotten werd de ring gevonden. Foto IAA


Golani voegt eraan toe dat "een halfedelsteen, een amethist genaamd, in de ring werd geplaatst. Amethisten worden in de Bijbel genoemd als een van de 12 edelstenen die door de hogepriester van de tempel op zijn ceremoniële borstplaat werden gedragen. Aan dit juweeltje zijn veel deugden gehecht, waaronder het voorkomen van de bijwerking van drinken, de kater”.


Dit kenmerk dat aan de steen wordt toegeschreven, is bijzonder interessant, gezien de context waarin de ring werd ontdekt, op een plaats waar een enorme wijnmakerij opereerde, de grootste ter wereld die bekend is uit de Byzantijnse periode."Wilde de persoon die de ring droeg een roes door het drinken van veel wijn vermijden? We zullen het waarschijnlijk nooit weten", zegt Dr. Elie Haddad, de directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, samen met Liat Nadav -Ziv en Dr. Jon Seligman, die eraan toevoegen: "dat de ring werd gevonden op slechts 150 meter van de overblijfselen van een lang pakhuis, dat werd gebruikt om wijnkruiken (amforen) op te slaan".


Sommige potten werden ondersteboven gevonden en het kan een pakhuis vol lege potten zijn geweest voordat ze naar de wijnpersen werden gebracht om met wijn te vullen”. Het is mogelijk dat de prachtige ring toebehoorde aan de eigenaar van het prachtige pakhuis, aan een voorman, of gewoon aan een ongelukkige bezoeker, die zijn kostbare ring liet vallen en verloor, totdat deze uiteindelijk door ons werd ontdekt."


Foto Daphna Gazit Israel Antiquities Authority


Onderzoekers discussiëren over de datum van de ring. Het werd gevonden in een vulling die dateert uit het einde van de Byzantijnse periode en het begin van de vroege islamitische periode - de 7e eeuw CE, maar het is mogelijk dat de ring, vanwege zijn schoonheid en prestige, door de eeuwen heen van generatie op generatie werd overgedragen.


Gouden ringen ingelegd met amethiststeen zijn bekend in de Romeinse wereld, en het is mogelijk dat de vondst van de ring toebehoort aan de elites die al in de 3e eeuw CE in de stad woonden.Volgens Eli Eskozido, directeur van de Israel Antiquities Authority: "De kleine, alledaagse vondsten die bij onze opgravingen worden ontdekt, vertellen ons menselijke verhalen en verbinden ons rechtstreeks met het verleden. Het is opwindend om je voor te stellen dat de man of vrouw aan wie de ring behoorde, hier wandelend, in een andere realiteit dan wat we kennen in de huidige stad Yavne”.

123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page