top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een vredesprogramma waar technologie en dialoog elkaar ontmoeten


Tech2Peace wil aantonen dat samenwerking de respectieve gemeenschappen van deelnemers kan versterken. Foto met dank aan Tech2Peace via ISRAEL21C


De Israëlische softwareontwikkelaar Naama Angel dacht dat ze niet snel verrast zou zijn als ze deelnam aan een workshop conflictdialoog.


“Ik kwam heel ruimdenkend en dacht dat ik gewoon een breed scala aan mensen zou ontmoeten. Maar het veranderde mijn perceptie”, geeft de 25-jarige uit Tel Aviv toe aan ISRAEL21C.


"Ik kreeg meer inzicht in hoe mensen aan de andere kant dingen ervaren of waarnemen, en kreeg meer empathie en identificatie met het verhaal van iemand anders", merkt ze op.


Voor Salah Hussein, een 29-jarige Palestijnse tech ondernemer uit Nablus, maakte het bespreken van de meerdere perspectieven op het Israëlisch-Palestijnse conflict ook een sterke indruk.


“Het belangrijkste waar ik echt van geniet in deze seminars of meetups is het delen van uw visie, uw verhaal, uw perspectief van uw kant en de andere kant direct laten weten wat er op het terrein gebeurt – niet van het nieuws of iemand anders, maar om bespreek het direct met de andere partij – het is het belangrijkste, denk ik, als je aan zo'n evenement deelneemt.”


Angel en Hussein namen beiden deel aan seminars die werden georganiseerd door Tech2Peace , een Israëlisch-Palestijnse ngo die naast conflictdialoog ook hightech- en ondernemersopleidingen biedt aan jonge Israëli's en Palestijnen uit Israël en de Westelijke Jordaanoever.


Israëlische hoop

"Het Tech2Peace-seminar heeft twee kanten: de technische kant en de dialoogkant", legt Hussein uit.


"Aan de technische kant waren het dagelijkse workshops over coderen - daar heb ik voor gekozen, maar ze hebben ook Python-codering, videobewerking, illustratie en webdesign", zegt hij tegen ISRAEL21C.


"De tweede helft van de dag was de dialoogkant, waar de Palestijnse fellows en de Israëlische fellows de situatie om ons heen bespreken, de toekomst, en hoe we deel kunnen uitmaken van een oplossing voor de Palestijnen en Israëli's in onze regio."


Deelnemers aan een Tech2Peace-seminar leren hi-tech vaardigheden naast conflictdialoogsessies. Foto met dank aan Tech2Peace via ISRAEL21C


Tech2Peace, opgericht in 2017 en winnaar van de Israeli Hope Prize 2018, ontvangt financiering van familiestichtingen en USAID. Tot de partners behoren Google for Startups en Microsoft. Het heeft 450 alumni, met 600 gepland tegen eind 2023.


"Er zijn drie oprichters, twee Joodse Israëli's en een Palestijnse Oost-Jeruzalemiet", legt Hela Lahar, CEO van Tech2Peace, uit.


"Abeer [Bandak] en Uri [Rosenberg] waren in de dialoogwerelden en de meerderheid van de bevolking die ze bereikten was 'prediking voor het koor' - mensen die al enthousiast waren of op zijn minst geïnteresseerd waren in het horen van de 'ander'."


Een van hun deelnemers, Tomer Cohen, werd later de derde oprichter.


"Hij kwam binnen met een zeer ondernemende geest en in een poging om het bereik van het programma te vergroten, stelde hij voor om de 'Startup Nation', deze zeer bloeiende tech-scene in Israël, echt te benutten voor dit doel van dialoog, ontmoeting en communicatie," voegt ze toe. .


“Daardoor kon de organisatie haar bereik echt vergroten, aangezien het het eerste programma werd dat echt een combinatie was van dialoog en ondernemerschapstraining. Veel mensen kwamen voor de technologie en voor het ondernemerschap en bleven min of meer bij de dialoog.”


Vragen over identiteit


Het programma, merken de deelnemers op, is niet zonder uitdagingen.


"Ik denk dat er een element was om mezelf in twijfel te trekken", zegt Angel.


"Ik vroeg me plotseling af wat mijn identiteit is, wat het uitstraalt en hoe anderen mij zien omdat ik een zionist ben en in het leger heb gediend, en hoe ik met mezelf en de gevolgen hiervan moet omgaan."


Hussein wijst ondertussen op de uitdaging om in de Palestijnse samenleving geïdentificeerd te worden als een "normalisator" van de betrekkingen met Israël.


“Over het algemeen gaat het niet alleen om mij, maar voor de meeste Palestijnen die aan het seminar hebben deelgenomen [de uitdaging] is de normalisatie. Doordat je deelneemt aan workshops, seminars etc. met Israëli's, plaats je jezelf in de frontlinie van normalizer.”


Het Tech2Peace-programma brengt Joodse en Arabische studenten en jonge professionals uit Israël en de gebieden van de Palestijnse Autoriteit samen. Foto met dank aan Tech2Peace via ISRAEL21C


Toch benadrukken zowel Angel als Hussein de positieve en gemoedelijke sfeer waarin de seminars plaatsvinden.


"Voor mij was een bijzonder goede ervaring het sociale aspect van dingen - je praat en bent het oneens, maar uiteindelijk vindt iedereen elkaar leuk en heeft het plezier samen", zegt Angel.


"Om eerlijk te zijn, dit zijn enkele van de beste dialoogsessies die ik ooit heb gehad", zegt Hussein. “Je kwam lachend en lachend de sessie binnen, er werd veel gediscussieerd – diep en hard – maar je verliet de sessie net zo glimlachend als toen je binnenkwam. Dat is het deel dat ik echt leuk vond.”


3 inzichten

Tech2Peace, merkt Lahar op, streeft ernaar dat zijn deelnemers afstuderen met drie belangrijke inzichten.


"Het gaat er echt om te laten zien dat we door samenwerking elke respectieve gemeenschap kunnen versterken en verbeteren", zegt ze.


“We doen twee belangrijke dingen om dat te ondersteunen: één is actief luisteren en begrijpen dat luisteren niet valideren is. We willen dat je daar zit en luistert naar een ander verhaal of levensverhaal dan je kent en begrijpt. Gewoon blootgesteld worden aan iets nieuws is wat ik radicaal luisteren zou noemen. U haalt het meeste uit ons programma als u in de schoenen kunt staan ​​van de persoon naar wie u luistert gedurende de tijd dat u naar hem of haar luistert.


Tech2Peace stelt deelnemers bloot aan verschillende levensverhalen en verhalen en leert hen echt naar elkaar te luisteren. Foto met dank aan Tech2Peace via ISRAEL21C


“De tweede is om mensen tastbare tools te geven om verschillende technische trainingen uit te proberen. Elke persoon moet een cursus kiezen die ze tijdens de seminars doen. Er zijn geen vereisten, alleen om ze de kans te geven iets uit te proberen, maar ook om iets tastbaars achter te laten – een kijkje in ondernemerschap en verschillende technische mogelijkheden, zodat ze deze tools kunnen uitbreiden in onze geavanceerde training.”


Deze geavanceerde trainingen maken deel uit van het model van Tech2Peace om te zorgen voor een bloeiend alumninetwerk dat vooruit blijft gaan - Angel, bijvoorbeeld, geeft nu les in webontwikkeling tijdens het seminar - en om de betrokkenheid van de gemeenschap te behouden.


"Ik zeg altijd dat onze generatie, de jonge generatie, een nieuwe manier van denken heeft, een nieuw soort oplossing, maar dat ze iemand nodig hebben om het vuur aan te steken, om de verandering te leiden", besluit Hussein.


“Omdat we een jongere zijn die deel heeft uitgemaakt van dit seminar en dit soort dialoog, hebben we een solide basis die ons helpt om de volgende facilitators te zijn. Ik denk dat wij een betere visie hebben dan de oudere mensen die faciliteren.”


Klik hier voor meer informatie.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page