top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste aanwijzingen in Israël dat boostershot beschermt tegen Omicron variant


Screenshot YouTube


Israëls minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz zei dinsdag dat er sterke aanwijzingen zijn dat personen die binnen zes maanden volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 of de boostershot hebben gekregen ook beschermd zijn tegen de Omicron-variant.


Tijdens een bezoek aan het Soroka Medical Center in Beersheba, zei Horowitz: “de komende dagen zullen we nauwkeurigere informatie hebben over de werkzaamheid van het vaccin tegen Omicron, maar er is nu al ruimte voor optimisme en er zijn eerste aanwijzingen dat degenen die zijn ingeënt met een nog geldig vaccin of met een boostershot, ook zullen beschermd zijn tegen deze variant”.


Hij voegde daaraantoe dat "het vaccin nu echt cruciaal is, iedereen die zonder vaccin aan de variant wordt blootgesteld, loopt onnodig risico."


Channel 12 News kwam op dinsdagavond met het nieuws dat het Pfizer-vaccin net iets minder effectief is in het voorkomen van infectie met Omicron dan met Delta - 90% in tegenstelling tot 95% - terwijl het even effectief is - ongeveer 93% - bij het voorkomen van ernstige symptomen tenminste voor degenen die zijn gevaccineerd met een booster.


Screenshot Channel 12 News


Volgens het rapport is het vermogen van de variant om te infecteren groter dan bij Delta, maar niet zo veel als gevreesd - ongeveer 1,3 keer hoger.


Tegelijkertijd hebben degenen die niet zijn gevaccineerd een 2,4 keer grotere kans op het ontwikkelen van ernstige symptomen door de Omicron variant.


Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat het ministerie nog niet in het bezit was van de door Channel 12 gepubliceerde gegevens.


Eerder op dinsdag zei het hoofd van volksgezond van het ministerie van Volksgezondheid, dr. Sharon Alroy-Preis, dat Zuid-Afrika naar verwachting dinsdag de eerste gegevens over de werkzaamheid van de coronavaccins tegen Omicron met Israël zou delen.


"De grootste zorg voor ons is de zeer snelle verspreiding van deze variant in Zuid-Afrika", vertelde Alroy-Preis aan de Knesset-commissie voor buitenlandse zaken, en beschreef hoe het dagelijkse aantal gevallen daar steeg van 200 gevallen tot 2.000 gevallen in 10 dagen.


"Van wat we horen, hebben degenen die zijn gevaccineerd geen significante symptomen, het is een milde ziekte, maar voor nu is dit voorlopige informatie", merkte ze op. “Vandaag komen er de eerste gegevens over de werkzaamheid van het vaccin,” aldus Sharon-Preis op dinsdag.


101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page